Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn

Vydáno: 27.09.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: 20th Century Studios

Na Den české státnosti odstartuje v kinech pětice premiér, z nichž tou nejatraktivnější je rozhodně poměrně očekávané sci-fi Stvořitel Garetha Edwardse. Dočkají se ale i fanoušci hororů, neboť série Saw dostala desátý díl.
Stvořitel (The Creator) (Falcon)

Český plakát filmu Stvořitel / The Creator
© Falcon
Očekávané sci-fi, které uhranulo velkolepými trailery, má poměrně velké ambice. Jestli je dokáže naplnit, je zatím ve hvězdách, protože ohlasy dostupné nejsou. Předpoklady má nicméně solidní, neboť režisérem a spoluscenáristou je uznávaný a oblíbený Gareth Edwards, který do hlavní role obsadil Johna Davida Washingtona a do těch dalších třeba Gemmu Chan nebo Kena Watanabeho. Uvidíme tedy, jak si epická žánrovka, na níž by se mělo vyplatit jít do kina, povede u tuzemského publika.

Synopse: Zocelený bývalý agent speciálních jednotek Joshua (John David Washington) truchlí nad zmizením své ženy (Gemma Chan). Zároveň je ale naverbován, aby uprostřed války mezi lidskou rasou a silami umělé inteligence vypátral a zabil Stvořitele - nepolapitelného architekta pokročilé umělé inteligence, který vyvinul záhadnou zbraň s mocí ukončit válku, ale i lidstvo samotné.

Oficiální český trailer filmu Stvořitel / The Creator

Saw X (Saw X) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Saw X / Saw X
© CSFD
Další zdánlivě nekonečná hororová série se vrací a divákům servíruje jubilejní desátý díl. Ten je jakýmsi prequelem, protože se dějově odehrává mezi jedničkou a dvojkou a znovu do hry vrací obávaného Johna Kramera, kterého si opět zahrál Tobin Bell. O režii se postaral Kevin Greutert, který také v sérii není žádným nováčkem. Ohlasy zatím dostupné nejsou, dá se ale předpokládat částečný návrat ke kořenům a snad i dobrá žánrovka, která by tuhle polomrtvou ságu měla na pár let zase oživit.

Synopse: Zoufalý a nemocný John Kramer (Tobin Bell) kdysi cestoval do Mexika na riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na zázračný lék na rakovinu. Brzy ale zjistil, že celý projekt je podvod s cílem podvést ty nejzranitelnější. Nechvalně proslulý sériový vrah se tedy vrátil ke své práci a pomocí vychytralých, vyšinutých a důmyslných pastí obrátil karty proti podvodníkům svým typickým způsobem.

Zajímavost: Jde o vůbec první film z celé franšízy, který se odehrává v Mexiku.

Oficiální český trailer filmu Saw X / Saw X

Tlapková patrola ve velkofilmu (PAW Patrol: The Mighty Movie) (CinemArt)

Český plakát filmu Tlapková patrola ve velkofilmu / PAW Patrol: The Mighty Movie
© Kino 99
Současný fenomén dětského světa po dvou letech znovu zavítá na velké plátno a dá se zase očekávat velký zájem těch nejmenších, které pochopitelně budou muset doprovodit i jejich rodiče. Už ze synopse je jasné, že děj nebude nikterak komplikovaný a bude podřízen co největší zábavě pro děti a účasti jejich oblíbených hrdinů. Méně podstatnou informací tak je, že režie se ujal a na scénáři podílel Cal Brunker, který už se sérií zkušenosti má, takže i on je určitou zárukou jistoty. Zmiňovat původní hlasové obsazení nemá v tuzemsku kvůli povinnému dabingu smysl. Jasný hit mezi (před)školáky.

Synopse: Když se na Adventure City zřítí magický meteorit, získají pejsci z Tlapkové patroly superschopnosti, které je promění v mocné tlapky. Celé se to ale zvrtne, když z vězení uprchne bývalý starosta Humdinger. Ten se společně s šílenou vědkyní Victorií Vance, která je meteoritem přímo posedlá, pokusí pejsky o jejich schopnosti připravit ve snaze stát se superpadouchem.

Oficiální český trailer filmu Tlapková patrola ve velkofilmu / PAW Patrol: The Mighty Movie

Tori a Lokita (Tori et Lokita) (Film Europe)

Plakát filmu Tori a Lokita / Tori et Lokita
© CSFD
Francouzsko-belgické drama je primárně určeno náročnějšímu a klubovějšímu publiku. Jeho režiséry a scenáristy jsou totiž bratři Jean-Pierre Dardenne a Luc Dardenne, kteří mají vytvořenu slušnou fanouškovskou základnu a každý jejich nový počin je mezi ní předmětem diskuze. Tento by neměl být jiný, protože jde opět o sociální drama, v jehož hlavních rolích se objevují dva neherci a znovu se v něm řeší aktuální společenský problém. Ohlasy jsou vesměs spokojené, takže se zdá, že slavná tvůrčí dvojice tentokrát nešlápla vedle.

Synopse: Lokita (Joely Mbundu) se snaží přesvědčit úřady, že v západoafrickém sirotčinci našla svého o osm let mladšího bratra Toriho (Pablo Schils) - přestože ho naposledy viděla jako nemluvně. Její obavy jsou oprávněné, protože není důvěryhodným svědkem. A skutečně je to tak, že Tori není její pokrevním příbuzným, poznali se až na vyčerpávající odyseje napříč Evropou. Jejich silné pouto ovšem není jen dílem okolností, neboť v nepřátelském a nebezpečném prostředí nacházejí jeden u druhého lásku a oporu. Dočasně ubytováni ve státem spravovaném centru pracují v noci bok po boku v italské restauraci a jejímu šéfkuchaři slouží jako poslíčci s drogami.

Český trailer filmu Tori a Lokita / Tori et Lokita

Hadí plyn (CinemArt)

Plakát filmu  / Hadí plyn
© CSFD
Pod trochu zvláštním názvem se skrývá české drama, které bylo k vidění už na letošním karlovarském festivalu. Rozhodně ale nebude útočit na čelní místa žebříčků návštěvnosti, ba naopak. K filmové režii a scénáři se s ním po třinácti letech vrátil především divadelník a svéráz David Jařab, jehož předchozí počiny měly naprosto unikátní atmosféru, nicméně děj byl pro většinu lidí nepochopitelný a až příliš symbolický. Něco podobného se podle dostupných ohlasů stalo i v tomto případě, neboť mnoho z nich je dost negativních a absolutně se míjí s autorovou vizí. Hlavní roli ztvárnil Stanislav Majer, kterého ze známějších tváří doplňují ještě Martin PechlátRobert Mikluš a Tomáš Jeřábek. Premiéra pro náročného diváka, který vyhledává experimenty.

Synopse: Odysea o cestě do uzavřené oblasti na hranici mezi orientálním a okcidentálním světem, do nitra emocionální paměti a temných zákoutí lidské mysli, do míst, kde na sebe naráží lidská potřeba podvolit si přírodu, vysát její duši i přírodní zdroje a ulovit nebo pokořit všechno živé v ní. V těchto místech už neplatí civilizovaná pravidla a realita osciluje mezi racionalitou a snem.

Zajímavost: Snímek je inspirován slavnou novelou Srdce temnoty Josepha Conrada.

Oficiální trailer filmu Hadí plyn


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY