Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy

Vydáno: 26.07.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

I v následujícím týdnu bude v kinech vládnout "Barbenheimer", protože žádná z novinek ani zdaleka nedokáže tomuto monstru konkurovat. Tím nejatraktivnějším je ostatně disneyovská komedie Strašidelný dům, která asi zajímá málokoho.
Strašidelný dům (Haunted Mansion) (Falcon)

Český plakát filmu Strašidelný dům / Haunted Mansion
© CSFD
Rodinná komedie z produkce studia Disney je inspirována klasickou atrakcí v jejím zábavním parku. Tím je řečeno prakticky vše a je víceméně jasné, že víc než na cokoli jiného spoléhají producenti na popularitu atrakce a sílu produkční značky. Zároveň je zřejmé, že ačkoli se v námětu objevují duchové a strašidla, nepůjde o děsivou podívanou, ale bude se cílit na co nejširší divácké spektrum. Největším lákadlem je obsazení, v němž se objeví Rosario DawsonJamie Lee CurtisWinona RyderJared LetoOwen Wilson nebo Danny DeVito. Režii pak obstaral málo známý Justin Simien. Ohlasy zatím neexistují, nedá se ale čekat, že by měly být nějak extrémně nadšené. Slabá premiéra týdne.

Synopse: Svobodná matka Gabbie (Rosario Dawson) si najme průvodce, psychologa, kněze a historika, kteří dohromady tvoří samozvanou skupinku lovců duchů. Jejich úkolem je vyhnat z jejího sídla nevítaná strašidla a duchy.

Oficiální český trailer filmu Strašidelný dům / Haunted Mansion

Minulé životy (Past Lives) (Aerofilms)

Český plakát filmu Minulé životy / Past Lives
© CSFD
Na letošním karlovarském festivalu bylo k vidění americko-jihokorejské romantické drama, které se setkalo s nadšenými ohlasy. Režijně a scenáristicky s ním debutovala Celine Song, která se prý zdatně vyhýbá žánrovým klišé a natočila v něm inteligentní podívanou, která je víceméně reálná a uvěřitelná a až na nějaké výjimky působivá a neprvoplánová. Chváleno je i obsazení, v němž údajně skvěle kooperují titulní Greta Lee a Teo Yoo. Žebříčky návštěvnosti tento počin určitě nestrhá, ale milovníky náročnějších snímků by měl potěšit.

Synopse: Spisovatelku Noru (Greta Lee) a její dětskou lásku Hae-Sunga (Teo Yoo) sice dělí tisíce kilometrů, pořád je ale spojuje výjimečně hluboké pouto. Po více než dvaceti letech odloučení se oba setkají kdesi v New Yorku. Nečekané setkání s osudovým mužem tak přiměje Noru klást si onu otřepanou otázku "Co by bylo kdyby?".

Zajímavost: Ve filmu sice Teo Yoo mluví velmi špatně anglicky a má výrazný přízvuk, ve skutečnosti ale krom angličtiny perfektně ovládá další tři jazyky.

Český trailer filmu Minulé životy / Past Lives

Ziggy Stardust a The Spiders from Mars (Ziggy Stardust and the Spiders from Mars) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu Ziggy Stardust a The Spiders from Mars / Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
© KZMJ
Primárně pouze 26. a 29. července by měla být k vidění restaurovaná verze britského dokumentu, který zaznamenal definitivně poslední koncert Ziggyho Stardusta, což bylo slavné alterego Davida Bowieho. Vystoupení proběhlo v červenci 1973 v Londýně, zazněly na něm ty největší hity a celých deset let trvalo, než se pořízený záznam v celé délce dostal na veřejnost. O režii a kameru se postaral ostřílený D. A. Pennebaker, který navíc koncertní show proložil exkluzivními záběry ze zákulisí. Obnovená premiéra pro hudební fajnšmekry.

Synopse: 3. července 1973 se v londýnském Hammersmith Odeon Theatre odehrál poslední koncert, na němž legendární David Bowie vystoupil pod identitou Ziggyho Stardusta. Mnozí jeho fanoušci si navíc vše vyložili špatně, protože si mysleli, že se jedná o jeho poslední vystoupení vůbec. Na koncertě tehdy zazněly ty největší hity a měl velmi speciální atmosféru.

Zajímavost: Ve dvou písních hostoval na kytaru slavný Jeff Beck, v původním záznamu koncertu se ale na vlastní žádost neobjevil. Jeho vystoupení bylo přidáno až do této verze.

Český trailer filmu Ziggy Stardust a The Spiders from Mars / Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Svět včerejška (Le monde d’hier) (Film Europe)

Český plakát filmu Svět včerejška / Le monde d'hier
© CSFD
Francouzské drama je atraktivní svým politickým tématem. A  to je de facto to jediné, co u něj lze napsat, protože jinak není moc nač lákat. Žádná hvězda, případně povědomá tvář se totiž v obsazení neobjeví a režii a scénář obstaral autor, který si říká Diastème a také ho moc lidí nezná. Ohlasů a komentářů je naprosté minimum, takže se jimi nejde úplně řídit, je tak jasné, že tento počin se v klubových kinech moc dlouho neohřeje.

Synopse: Francouzská prezidentka Isabelle de Raincy (Léa Drucker) se rozhodla stáhnout z politického života. Tři dny před prvním kolem prezidentských voleb se od svého tajemníka Francka L’Herbiera (Denis Podalydès) dozví, že zahraniční skandál zdiskredituje jejího určeného nástupce a přinese vítězství krajně pravicového kandidáta. Mají tak jen tři dny na to, aby zvrátili běh dějin.

Český trailer filmu Svět včerejška / Le monde d’hier

Dvě slova jako klíč (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Dvě slova jako klíč
© Bontonfilm
České drama je už podle synopse mozaikou několika osudů, které se vzájemně propletou. Režisér a scenárista Dan Svátek v něm znovu spoléhá na knižní předlohu Josefa Formánka, která by mu mohla zajistit solidní divácký úspěch. Láká v něm i na exotické destinace, protože se natáčelo mimo jiné v Indii a na ostrově Siberut. V obsazení se objeví David ŠvehlíkIvan FraněkMarika Šoposká nebo Jaroslav Dušek, největší událostí je však účast hvězdného Pierra Richarda. Ohlasy zatím nejsou dostupné, to ale asi diváky tolik netrápí. Potenciální komerční hit.

Synopse: Japonský byznysmen se chce smířit s dcerou, kterou jako malou opustil, proto ji bere na cestu do Himalájí. Podobně jako on dostane záhadný dopis se zásadní zprávou česká svobodná matka. Malíř a vyléčený alkoholik zase potká krásnou ženu a s ní i nečekanou možnost rodinného života. Spisovatel bere svého kamaráda a jejich vnitřní démony na výpravu do indonéské džungle. Každý z těchto lidí stojí před zásadními životními změnami a jejich kroky mohou ovlivnit osudy těch druhých. Jejich samostatné cesty se nakonec začnou prolínat, aby se spojily do jednoho velkého příběhu.

Originální trailer filmu Dvě slova jako klíč


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY