Kinopremiéry: Black Panther je obětí Michaela Kocába

Vydáno: 09.11.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Marvel

Jasným tahákem následujících týdnů v kinech bude pokračování úspěšné marvelovky Black Panther s podtitulem Wakanda nechť žije. Konkurenci totiž prakticky nemá, protože spolu s ním startují filmy klubovější, případně dokumenty.
Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever) (Falcon)

Český plakát filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
© CSFD
Pokračování úspěšně marvelovky je poměrně očekávanou záležitostí a asi nemá smysl k ní cokoliv dlouze psát. Na předchozí výdělky se pokusí znovu navázat režisér a scenárista Ryan Coogler, který se především musel vyrovnávat se smrtí hlavní hvězdy. Nakonec se rozhodl, že ji nebude nahrazovat, ale ústředního hrdinu udělá z někoho jiného a úmrtí zakomponuje i do scénáře. V titulních rolích se tak objeví Lupita Nyong'oAngela BassettMartin Freeman nebo Letitia Wright. Ohlasy zatím neexistují, dá se ale čekat, že v zámoří bude snímek dost adorován i navštěvován. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Zprávy o smrti krále T’Chally se velmi rychle rozšířily, čehož využily světové mocnosti, které chtějí převzít vládu nad Wakandou. O ochranu národa tak musí bojovat královna Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Letitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Jekesai Gurira) a Dora Milaje (Shiquita James). Obyvatelé Wakandy se snaží přijmout svou další kapitolu, jejich hrdinové se ale musí spojit a s pomocí Nakii (Lupita Nyong'o) a Everetta Rosse (Martin Freeman) vytvořit pro jejich království nový svět.

Oficiální český teaser trailer filmu Black Panther: Wakanda nechť žije / Black Panther: Wakanda Forever
Svatý pavouk (Holy Spider) (Film Europe)

Český plakát filmu Svatý pavouk / Holy Spider
© Film Europe
Filmů o sériových vrazích už jsme v kinech viděli spousty, o těch íránských ale rozhodně ne. Režisér a scenárista Ali Abbasi se jednomu z nich ve svém počinu věnuje a už jen tato skutečnost je lákává a je asi tím jediným, na co by tuzemský divák mohl slyšet. Obsazení je pochopitelně neznámé a ani za kamerou není žádné hvězdné jméno. Potěšující ale je, že ohlasy jsou relativně spokojené a náročný divák, který si do klubového kina najde cestu, by neměl být výrazně zklamaný.

Synopse: V íránském Mašhadu po nocích řádí sériový vrah, který láká oběti do svých sítí. Zabíjí prostitutky, protože mu připadají nečisté. Zatímco policie zločiny ignoruje, novinářka z Teheránu Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) bloudí temnými čtvrtěmi svatého města a hledá pravdu.

Zajímavost: V průběhu premiéry v Cannes někteří diváci odcházeli kvůli intenzivnímu zobrazení sexuálního násilí.

Český trailer filmu Svatý pavouk / Holy Spider
Kvík (Knor) (AČFK)

Český plakát filmu Kvík / Knor
© ACFK
S evropskými animáky se v tuzemských kinech divák také moc nesetkává, v tomto týdnu ale má jedinečnou možnost vidět nizozemsko-belgický snímek, který sice dle synopse nevypadá bůhvíjak originálně, mohl by být ale poměrně zábavný. Opět u něj ale platí, že na první dobrou nejde na nic lákat, protože režisérkou je debutantka Mascha Halberstad a ani v původním hlasovém obsazení, které samozřejmě zdejší publikum nebude kvůli nezbytnému dabingu moc zajímat, nemluví žádné slavnější jméno. Ohlasy jsou docela solidní, takže z tohoto pohledu by mohlo jít o příjemnou alternativu hollywoodským žánrovkám.

Synopse: Devítiletá Babs zjistí, že ten starý pán, který se s velkým kufrem znenadání objevil u nich doma, je dědeček, o kterém nikdy neslyšela. K narozeninám jí navíc dovezl malé roztomilé prasátko Kvíka. To je přece jenom pořád čuník a děvče si ho může nechat jen pod podmínkou, že absolvuje výcvik s dalšími domácími mazlíčky. Vycvičit Kvíka ale není vůbec snadné, Babs se ale snaží a je moc šťastná. Pak ale Kvík zmizí i s dědou. Dokáže je děvčátko najít?

Český trailer filmu Kvík / Knor
Rybáření a rybářské rozprávění (Ribanje i ribarsko prigovaranje) (Balkanfilm)

Plakát filmu Rybáření a rybářské rozprávění / Ribanje i ribarsko prigovaranje
© CSFD
Po delší době má český náročný divák možnost vidět ukázku z balkánské kinematografie, v tomto případě z Chorvatska. Debutující režisér a scenárista Milan Trenc v ní publikum zavádí do 16. století, což samo o sobě je hodně atraktivní. Jedinou známější tváří v obsazení je titulní Rade Serbedzija, ohlasů je ovšem naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi nějak zásadně řídit. Návštěva kina je tak především o touze experimentovat a o momentálním rozpoložení.

Synopse: Šlechtic a básník Petar Hektorovic (Rade Serbedzija) trpí různými neduhy, které přišly se stářím a léto tráví na ostrově Hvar. Z dlouhého nicnedělání i neustálé péče, které se mu dostává od služebnictva, je unaven, proto se rozhodne, že vypluje s dvěma rybáři na moře. Při rybaření se mu rázem začnou vybavovat vzpomínky na mládí a bouřlivé události, jichž byl svědkem i účastníkem a také na jeho tragickou mladickou lásku.

Originální trailer filmu Rybaření a rybářské rozprávění / Ribanje i ribarsko prigovaranje
Dreaming Walls (Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel) (Artcam Films)

Český plakát filmu Dreaming Walls / Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel
© Artcam
Newyorský hotel Chelsea býval v šedesátých let velkým pojmem a scházely se v něm ty největší osobnosti undergroundu své doby. Koprodukční dokument prozradí, co se s ním v pozdějších letech stalo a jak vlastně vypadá dnes, kdy doba jeho slávy dávno skončila a přežívá v něm jen několik podivných existencí. Režie a scénář je dílem debutujícího dua Amélie van Elmbt a Maya Duverdier, které samozřejmě spoléhá na sílu tématu a zřejmě i atmosféru onoho místa. Ohlasů a komentářů je znovu naprosté minimum, tudíž nemá cenu se o nich jakkoli zmiňovat.

Synopse: Legendární newyorský hotel Chelsea byl svého času útočištěm nejslavnějších undergroundových umělců své doby. Dnes už z něj ale zůstal jen umírající duch, jehož udržují při životě současní obyvatelé hotelu. Svérázné postavičky roztodivných nájemníků, kteří odmítli hotel opustit v průběhu desetileté rekonstrukce do podoby fádního trendového místa. Jen díky nim zůstal Chelsea hotel zachovaný jako svébytný organismus, v němž stále přežívají sny, ačkoli jeho zdi už trochu páchnou.

Český trailer filmu Dreaming Walls / Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel
Láska to nebyla (Ahava Zot Lo Hayta) (Film Europe)

Český plakát filmu Láska to nebyla / Ahava Zot Lo Hayta
© Film Europe
Izraelsko-rakouský dokument vypadá ze synopse dost zajímavě až neuvěřitelně. I v tomto případě se dá říct, že tematika je to jediné, na co bude divák slyšet, to ale vůbec nevadí, protože podobné příběhy je potřeba vyprávět pořád a pořád dokola. Režisérkou a scenáristkou je málo známá Maya Sarfaty. Ohlasy sice neexistují, ty ale nejsou ale tak důležité, protože silný námět převálcuje všechno.

Synopse: Helena Citron se jako mladá dívka dostala do Osvětimi, kde velmi brzy našla zcela nepravděpodobnou útěchu u důstojníka SS Franze Wunsche, který se do ní bezhlavě zamiloval. Pokud by je chytili, oba by byli popraveni, přesto riskovali vše a v zakázaném vztahu pokračovali až do konce války a osvobození tábora. O třicet let později dostane Helena dopis od Wunschovy manželky, v němž ji žádá, aby mu oplatila laskavost a svědčila v jeho prospěch. Dokáže ale muži, který tolik životů zničil, ovšem ten její zachránil, pomoci?

Oficiální trailer filmu Láska to nebyla / Ahava Zot Lo Hayta
EOS: Dánsky sběratel - Delacroix až Gauguin (Exhibition on Screen: The Danish Collector - Delacroix to Gauguin) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu EOS: Dánsky sběratel - Delacroix až Gauguin / Exhibition on Screen: The Dannish Collector - Delacroix to Gauguin
© Mat
Jak už název britského dokumentu napovídá, v centru jeho dění je dánský podnikatel, který ve svém letním sídle nashromáždil obrovskou sbírku děl impresionistických malířů. Jak už to v dílech zkušeného režiséra Davida Bickerstaffa bývá, snímek bude nejspíše procházkou po onom sídle a dle synopse by asi měl být i náhledem do významné kapitoly světového malířství, která byla doceněna až zpětně. Ohlasy neeexistují, ale s tím se tak nějak počítá. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Dlouhá léta zůstávalo umění impresionistů bez zájmu veřejnosti a umělci jako Monet, Degas nebo Renoir byli znevažováni a pobývali v chudobě. Pak se ale objevila nová vlna sběratelů, mezi nimiž začal boj o jakákoliv díla těchto nových a radikálních umělců. Jedním z nich byl i vizionářský dánský podnikatel Wilhelm Hansen, který ve svém letním sídle Ordrupgaard na předměstí Kodaně shromáždil pozoruhodnou sbírku umění.

Český trailer filmu EOS: Dánský sběratel - Delacroix až Gauguin / Exhibition on Screen: The Danish Collector - Delacroix to Gauguin
Munch - láska, duchové a upíří ženy (Munch: Love, Ghosts and Lady Vampires) (Aerofilms)

Český plakát filmu Munch - láska, duchové a upíří ženy / Munch: Love, Ghosts and Lady Vampires
© rikrek
V (ne)pravidelném cyklu Umění v kině je možné tentokráte vidět dánský dokument, který blíže představí život a dílo Edvarda Muncha, na kterého se s výjimkou jediného slavného obrazu zcela zapomnělo. Režisérka a spoluscenáristka Michele Mally v něm diváky zavede do umělcova muzea v Oslu, kde je více než 28 000 uměleckých děl, zároveň by měl odhalit něco z jeho inspirace i samotných kořenů jeho tvorby. I tady platí, že komentáře a ohlasy neexistují, to ale nikoho nepřekvapí. Další premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Edvard Munch je asi nejméně známým slavným malířem. Jeho expresionistické dílo Výkřik se stalo symbolem naší soudobé úzkosti, zbytek jeho tvorby ovšem skončil v propadlišti dějin. O nápravu se pokouší nově otevřené muzeum v norském Oslu, které je navrženo tak, aby obsáhlo veškeré dědictví, které umělec svému městu zanechal - 28 000 uměleckých děl včetně skic, obrazů, zápisníků, fotografií i jeho experimentů s filmem.

Český trailer filmu Munch - láska, duchové a upíří ženy / Munch: Love, Ghosts and Lady Vampires
Oběť (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Oběť
© Bontonfilm
Slovensko-česko-německé drama se alespoň podle synopse zdá, že divákům nepůjde úplně na ruku, ale bude otevírat závažná témata. Tomu napovídá i jméno celovečerního debutanta Michala Blaška, který za sebou má bohatou seriálovou průpravu (především chválené Případy 1. oddělení), z níž bude nepochybně těžit. Sympatické je i obsazení, v němž se neobjeví až takové hvězdy a nejslavnějšími jmény jsou asi Alena Mihulová a Igor Chmela. Ohlasů sice není moc, ale jsou opatrně spokojené, takže to vypadá, že v krátké době tu máme další tuzemský počin, který se snaží vymykat ze současného mainstreamu.

Synopse: Irina je svobodná matka původem z Ukrajiny žijící na českém maloměstě. Pro svého syna Igora by udělala cokoli. Platí mu tréninky gymnastiky, pomáhá mu se školou a už řadu let se pro oba snaží získat české občanství. Když odjede na Ukrajinu, aby si nechala prodloužit víza, zůstává Igor v Čechách sám. Brzy ji ale zastihne tragická zpráva, protože Igora někdo surově zbil, leží v umělém spánku a čeká na operaci. Hlavním podezřelým ze zdánlivě bezdůvodného útoku jsou místní Romové, což Igor po probuzení potvrdí. Nebylo to ale celé trochu jinak?

Originální trailer filmu Oběť
Michael Kocáb - rocker versus politik (CinemArt)

Plakát filmu  / Michael Kocáb - rocker versus politik
© Cinemax
Český dokument je portrétem významného člověka, který existuje jako rocker a skladatel, zároveň se ale angažuje ve veřejném životě, což si tak trochu z podstaty rockové hudby protiřečí. O režii a scénář se postarala velezkušená Olga Sommerová, která má pro podobné medailony cit a dle několika ohlasů se zdá, že i v tomto případě splnila svůj účel a vyloženě naštvaní budou jen odpůrci Michaela Kocába, kterých je jistě také dost, ti by ale měli z logiky věci snímek ignorovat. Portrét legendy.

Synopse: Michael Kocáb se nachází ve stavu jakési životní harmonie a už se vyrovnal s minulostí, přítomností a hledí do budoucnosti, což potvrzují i členové jeho rodiny. Zároveň ale sám celý život bojuje se zdánlivě nesmiřitelnými osobními polohami rockového hudebníka a umělce, který stále intenzivně tvoří a žije, a politika, který nekompromisně prosazuje svobodu, lidská práva a demokracii a stává se tím paradoxně součástí establishmentu, proti kterému se každý poctivý rocker musí vymezovat.

Oficiální trailer filmu Michael Kocáb - rocker versus politik


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY