TV tipy: Unesený Ozzy Osbourne ví, po čem muži touží

Vydáno: 02.10.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na začátku října nehledejte v programech televizí žádnou zásadní premiéru, neboť přednost dostávají otřepané jistoty a méně známé snímky. Divácky nejlákavější určitě bude uvedení úspěšné tuzemské komedie Po čem muži touží.
Galantní slavnosti (Les fêtes galantes) (sobota 3. 10., ČT2, 13.10 - 14.45)

Plakát filmu Galantní slavnosti / Les fêtes galantes
© IMDb
Nejen v našich končinách velmi málo známá francouzsko-rumunská historická komedie z poloviny šedesátých let se od podobných žánrovek své doby trochu liší v tom, že není tak úplně bezstarostná a pohodová. Režisér a scenárista René Clair v ní totiž tak trochu kladl důraz na protiválečné poselství a ze snímku udělal spíš hořkou parodii než čistou komedii. Nechybí samozřejmě velkolepá výprava, výborné kostýmy, dobová atmosféra a poměrně svižné tempo, s nímž jde naštěstí ruku v ruce střídmá a snesitelná stopáž. Překvapí naopak to, že romantiky je ve snímku dost málo a nemá tak kýčovitý nádech, jak bývalo zvykem. V titulní roli exceluje Jean-Pierre Cassel, jemuž sekundují Phillippe AvronMarie Dubois nebo Jean Richard. Zapomenutá záležitost na sobotní odpoledne. 

Zajímavost: Clair snímkem uzavřel svou tvůrčí kariéru.

Originální trailer filmu Galantní slavnosti / Les fêtes galantes
Po čem muži touží (sobota 3. 10., Prima, 20.15 - 22.20)

Plakát filmu  / Po čem muži touží
© Facebook tvůrce
Dva roky stará tuzemská komedie má oproti ostatním přírůstkům poměrně solidní hodnocení, někomu ale může extrémně vadit. Režisér a spoluscenárista Rudolf Havlík se v ní totiž nevyhýbá klasickým žánrovým stereotypům a dle některých oslavuje šovinismus, na druhou stranu se mu ale podařilo nasadit velmi svižné tempo a vyměřit snesitelnou stopáž. Především ale na rozdíl od jiných tuzemských komedií má příběh relativně spád, odněkud někam míří a není jen sérií vesměs trapných epizod, i když ani jim se nevyhne. Výsledku pak hodně pomáhá obsazení, v němž hlavní role ztvárňují Jiří Langmajer a Anna Polívková, které doplňují třeba Matěj HádekTáňa Pauhofová nebo Lenka Vlasáková. Humor je tedy povětšinou jednoduchý a nenáročný, pro většinu publika ale bezproblémový. Pro někoho tip týdne. 

Zajímavost: Scénu rvačky absolvovali opravdu Langmajer s Jiřím Havelkou bez zástupu kaskadéry.

Originální trailer filmu Po čem muži touží
Unesený (Rapt) (sobota 3. 10., ČT2, 21.45 - 23.50)

Plakát filmu Unesený / Rapt
© IMDb
Jedenáct let starý francouzsko-belgický thriller u nás není absolutně známý, což je trochu škoda. Režírující Lucas Belvaux v něm totiž rezignoval na standardní žánrové postupy a místo klasického napínáku natočil opravdu hutné psychologické drama. Soustředil se de facto jen na dusnou atmosféru, výborně vystavěný příběh a napsané postavy, které mají potřebnou hloubku a nechybí jim jasná motivace. S tím pak souvisí i pomalejší tempo, v němž je na vše důležité čas a divák má prostor si to podstatné náležitě vychutnat a vybudovat si k hrdinům nějaký vztah. V titulní roli naprosto exceluje Yvan Attal, kterého doplňují Anne ConsignyAndré Marcon nebo Françoise Fabian. Jen škoda trochu přetažené stopáže a možná samotného úvodu, který někoho nejspíš naláká na něco úplně jiného, než ve skutečnosti dostane. Podařená záležitost.

Zajímavost: Attal kvůli roli podstoupil drastickou dietu, při níž zhubl dvacet kilogramů.

Oficiální trailer filmu Unesený / Rapt
Budiž světlo (pondělí 5. 10., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu  / Budiž světlo
© Facebook tvůrce
Slovensko-české drama z loňského roku, které je určeno především festivalovému publiku, doplácí hlavně na to, že režisér a scenárista Marko Škop se v něm snažil spojit intimní rodinné drama se snahou o společenský komentář, což se mu úplně nepovedlo. Témat se tu totiž řeší hodně a žádné z nich není zcela ukončené, což platí i o samotném filmu, který nenabídne uspokojivou pointu. A je to škoda o to větší, že atmosféra slovenské příhraniční vesnice je fantastická a skoro autentická, postavy jsou výborně napsané a tempo potřebně pomalé. Titulní roli fantasticky ztvárnil Milan Ondrík, jehož doplňují vesměs málo známé tváře, které jen dotváří onen pocit autenticity. I vzhledem ke střídmé stopáži nicméně snímek zvládnou i méně nároční diváci, kteří ale možná budou trochu tápat. Ryzí dokument by v tomto případě byl možná o trochu lepší. Tip pro zkušenějšího diváka.

Zajímavost: Suchá zima při natáčení způsobila, že první dva týdny se natáčely pouze interiéry.

Originální trailer filmu Budiž světlo
Ségry (Sisters) (pondělí 5. 10., Nova Cinema, 22.10 - 00.30)

Plakát filmu Ségry / Sisters
© IMDb
Pět let stará komedie u nás není tolik známá, v zahraničí je ale hodnocena docela slušně, i když nikterak výrazně. Režírující Jason Moore v ní toho moc neřešil a natočil naprosto typickou zámořskou žánrovku. Spolehl se při tom na svěží tempo, velmi jednoduchý a chvílemi také dost fekální a vulgární humor, naprosto pohodovou atmosféru a značný nadhled. Nechybí ani elektronický soundtrack, který ale určitě nesedne každému. Nejzásadnějším problémem ovšem je, že veškeré vylomeniny tu předvádí dospělé ženy, což je místy dost nevkusné a hodně zvláštní. Naštěstí je ale hrají Tina Fey a Amy Poehler, které většinu situací dokážou prodat a trapnost snížit na minimum. Výtečně je pak doplňují třeba John CenaDianne WiestMaya Rudolph nebo John Leguizamo. Nebýt přetažené stopáže, mohlo to být celé o kousek stravitelnější.

Zajímavost: Poehler a Fey jsou v reálném životě nejlepší kamarádky.

Oficiální trailer filmu Ségry / Sisters
Carrie (Carrie) (pondělí 5. 10., Prima Max, 22.15 - 00.20 / středa 7. 10., 00.15 - 02.25)

Plakát filmu Carrie / Carrie
© Facebook tvůrce
Sedm let stará nová verze adaptace debutového románu Stephena Kinga sice není špatná, hodnocena je ale poměrně nevýrazně. Režírující Kimberly Peirce se v ní totiž vydala cestou nejmenšího odporu a otrockého přepisu, což znamená, že původní film kopíruje takřka scénu od scény a absolutně jí chybí jakékoli napětí nebo lepší práce s postavami. Atmosféra je sice poměrně hutná a vizuálně snímek vypadá více než dobře, to ale k úplnému uspokojení nestačí. Za klad se nicméně dají brát svižné tempo a snesitelná stopáž, v níž je prostor jen na to nejnutnější. Hlavní roli ztvárnila velmi dobrá Chloë Grace Moretz, u níž je ovšem ta potíž, že ačkoli se hodně snaží, je na ni příliš hezká, což se trochu vylučuje s podstatou příběhu. Ze známějších tváří se pak objeví už jen spolehlivá Julianne Moore. Zmodernizovaná verze krále hororu, která je určena především mladšímu publiku, o čemž se zmiňuje i naše recenze.

Zajímavost: Původní román je jednou z nejzakazovanějších knih na amerických školách.

Oficiální český trailer filmu Carrie / Carrie
The Backwards: Příběh košických brouků (The Backwards: Príbeh košických chrobákov) (pondělí 5. 10., ČT art, 22.55 - 00.35)

Plakát filmu The Backwards: Příběh košických brouků / The Backwards: Príbeh košických chrobákov
© csfd
Slovenský hudební dokument přibližuje kariéru slavné revivalové kapely, která je uznávaná i ve světě a patří k nejlepším napodobitelům legendárních The Beatles. Debutující režisér Peter Poch, který byl i kameramanem, zvolil přístup dvou linií, kdy jedna nastiňuje, co vše vedlo ke vzniku tělesa, motivace a pohnutky jednotlivých členů, druhá pak sleduje přípravu na jeden z koncertů. Největším přínosem snímku je krom nestárnoucí muziky velká energie, která sálá ze všech členů a jejich nadšení při vyprávění o fascinaci jejich osudovou kapelou. Navíc i neznalý divák velmi dobře pochopí, v čem spočívá jejich kouzlo a proč jsou celosvětově tak populární. Těm, kteří kapelu znají, nepřinese snímek nic nového a celkově je v něm možná trochu moc mluvících hlav, to ale na výborném výsledku nic nemění. Absolutně neznámý tip. 

Zajímavost: Skupina získala ocenění za nejvěrnější image a zvuk na festivalu New York Metro Beatlefest v letech 1998 a 2003.

Originální trailer filmu The Backwards: Příběh košických boruků / The Backwards: Príbeh košických chrobákov
CBGB: Kolébka punku (CBGB) (pondělí 5. 10., ČT2, 23.35 - 01.15)

Plakát filmu CBGB: Kolébka punku / CBGB
© Pinterest
Sedm let staré hudební drama nejvíc ocení ti, kteří jsou fanoušky punku, říkají jim něco jména slavných kapel a zpěváků a jsou schopni rozklíčovat veškeré odkazy, které se v něm objeví. Režisér a spoluscenárista Randall Miller v něm sice realitu zachytil poměrně věrně a proti dobové atmosféře se nedá říct vůbec nic, nicméně se trochu provinil proti punkové podstatě. Stylizace je totiž ze zvláštních důvodů komiksová, ačkoli snímek z žádného komiksu nevychází a tempo je přespříliš svižné a místy zběsilé. Navíc se nepříjemně často míjí účinkem i snahy o originální humor a hlášky, které leckdy vycházejí naprázdno. Dojem nicméně napravuje viditelná energie, s níž se tvůrce pustil do práce a evidentní nadšení, které z celé punkové scény má. Chybět pochopitelně nesmí několik legendárních hitů, s nimiž se tak nějak počítá. V hlavní roli exceluje Alan Rickman, jemuž zdatně sekundují třeba Malin AkermanJustin BarthaRupert Grint nebo Johnny Galecki. Tip pro milovníky specifického hudebního stylu.

Zajímavost: Rickman hraje postavu, které bylo ke čtyřítce, ačkoli jemu samotnému tehdy bylo o skoro dvacet let víc.

Originální trailer filmu CBGB: Kolébka punku / CBGB
Backbeat (Backbeat) (čtvrtek 8. 10., ČT art, 20.15 - 21.50)

Plakát filmu Backbeat / Backbeat
© IMDb
Britsko-německé hudební drama z první poloviny devadesátých let je u nás skoro neznámé a moc se nevysílá. A je to velká škoda, protože režírující Iain Softley se v něm totiž zaměřil na úplné počátky legendárních The Beatles, o nichž se dnes už také moc neví. Jeho největší devízou je to, že zakládající členy kapely, z nichž někteří se nejslavnější éry nedočkali, zdaleka nezobrazuje jen jako pohodové kluky, ale snaží se ukázat i jejich horší vlastnosti. Navíc se mu podařilo výtečně vystihnout dobovou atmosféru a nasadit hodně svižné tempo, v němž není prostor na nudu. K tomu samozřejmě přispívá i hudební stránka, v níž zazní několik slavných, ale také zapomenutých hitů. Překvapivě výborně napsané jsou i dialogy, které nejsou jen pouhou výplní mezi hudebními čísly. Třešínkou na dortu pak je výtečné obsazení, v němž dostali důvěru Stephen DorffSheryl LeeIan HartGary Bakewell nebo Scott Williams. Jen trochu škoda, že snímek není výraznější a chybí v něm jediná zapamatovatelnější scéna. Příjemný a zcela zapomenutý tip.  

Zajímavost: K nahrání soundtracku byly použity techniky muzikantů punk-rocku devadesátých let namísto přesného napodobování let šedesátých.

Originální trailer filmu Backbeat / Backbeat
Bůh ti žehnej, Ozzy Osbourne (God Bless Ozzy Osbourne) (čtvrtek 8. 10., ČT art, 21.50 - 23.25)

Plakát filmu Bůh ti žehnej, Ozzy Osbourne / God Bless Ozzy Osbourne
© Facebook tvůrce
Skoro dekádu starý hudební dokument, který se před čtyřmi lety mihl i v našich kinech, ocení především ti, kteří legendárního Ozzyho Osbournea znají jen povrchně. Režisérské duo Mike Fleiss a Mike Piscitelli se v něm soustředí především na jeho osobu než na jeho hudbu. A i díky tomu, že hudebník je, jaký je, má snímek neskutečné tempo, energii a spád a někomu zůstává až rozum stát, co všechno se dá zažít a v jeho případě i přežít. Nejvíc ale potěší celková upřímnost dokumentu, kdy se tvůrci nevyhýbají hodně nepříjemným momentům ze zpěvákova života a ten se zase nebojí o nich mluvit a přiznat velké chyby. Nechybí samozřejmě ani archivní záběry z koncertů, těch ale není zase tolik. Občas jsou tedy informace dost kusé, zkratkovité a bez uvedení do souvislostí a pravověrní fanoušci se o své ikoně nedozvědí vůbec nic nového, to ale na celkových dojmech a vyznění mnoho nemění, což potvrzuje i naše recenze.  

Zajímavost: Tvůrci dostali neomezený přístup ke zpěvákovi a jeho okolí na celé dva roky.

Originální trailer filmu Bůh ti žehnej, Ozzy Osbourne / God Bless Ozzy Osbourne 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY