Blu-ray: Alenka v říši divů 2BD

Vydáno: 17.05.2011 12:00 - Zbyněk Kubín | foto: Disney Enterprises, Inc.

Slavný příběh spisovatele Lewise Carrolla si vzal tentokrát do parády Tim Burton, a ač jeho práce pod Disneyho vedením možná ztratila na osobitosti, kvality jí upřít nelze. Technické zpracování BD pak rozhodně stojí za pozornost.

Alenka v říši divůRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 17.05.2011 12:00. Slavný příběh spisovatele Lewise Carrolla si vzal tentokrát do parády Tim Burton, a ač jeho práce pod Disneyho vedením možná ztratila na osobitosti, kvality jí upřít nelze. Technické zpracování BD pak rozhodně stojí za pozornost. Hodnocení: 3.5
Alenka v říši divů
Alice in Wonderland
Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
USA, 2010 , 108 min.

Režie: Tim Burton
Scénář: Linda Woolverton, Lewis Carroll
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Danny Elfman
Herci: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover, Matt Lucas, Michael Sheen, Stephen Fry, Alan Rickman, Barbara Windsor, Paul Whitehouse, Timothy Spall, Marton Csokas, Tim Pigott-Smith, John Surman

Česká premiéra: 01.12.2010

Hodnocení: 7/10

Vydavatel: Magic Box


Alenka v říši divů hodnocení na Kinobox.cz: 73.96 %
Rok 2010 byl rokem 3D. Právě dozníval humbuk kolem průkopnického a superúspěšného Avatara, když do kin vtrhla taktéž trojrozměrná (ač postprodukčně) Alenka v říši divů. A jejích 116 milionů dolarů za první víkend a následná miliarda celosvětově daly Hollywoodu jasnou odpověď na nejčastější otázku producentů: Co nám vydělá nejvíc prachů? Jak už to bývá, strhla se vlna konverzí již natočených snímků, jejichž pochybné kvality jak filmové, tak především "plastické" poměrně důsledně pošlapaly 3D projekcím pověst, kterou Cameron a částečně i Burton vybudovali. Ale to by vydalo na celý tematický článek. Alenka, do které Disney investoval přes dvě stě milionů (bez marketingu), zkrátka komerčně zabodovala na celé čáře a stala se jasně nejúspěšnějším snímkem svého režiséra a šestým nejvýdělečnějším v historii vůbec.
Scenáristka Linda Wolverton si poměrně důmyslně pohrála s hlavní linií Carrollových knih a příběh filmové Alenky, ač jasně kopíruje knižní originál, není jeho přímou adaptací, ale jakýmsi navázáním či pokračováním. Alenka (Mia Wasikowska) je totiž o dekádu starší, ale v pohádkové říši divů již před lety skutečně byla, akorát si na to nepamatuje a dnes již devatenáctileté dívce viktoriánské doby se o fantaskních bytostech pouze zdají prapodivné sny, jež si nedokáže vysvětlit.
Když nesmělá holčina - tlačená do svatby s troubovitým náfukou - uteče od oltáře a následuje bílého králíka do nory, ocitne se ve světě, který nezná, ale všechny okolní postavy si na ni dobře pamatují. Dokonce jimi byla přivolána úmyslně. Je totiž jediná, která může dle legendy přemoci bájnou stvůru Tlachapouda (neboli Žvahlava) a připravit tak o moc zlou Červenou (Srdcovou) královnu (Helena Bonham Carter). Pomocí této kličky, kdy dospělejší Alenka znovu objevuje a zažívá staré známé situace, je i knih znalý divák udržován v určitém napětí z toho, kam se bude děj vyvíjet, ačkoliv to sám přesně ví.
U Disneyho nacpali do snímku neskutečné peníze, a proto bylo už od začátku jasné, že Burtonovu temnou, bizarní a mnohdy hodně násilnou poetiku potlačí natolik, aby se nemuseli ochudit o tržby kvůli omezené přístupnosti. O to víc překvapuje, že i přes jistou umírněnost a ústupky je Burtonův rukopis stále patrný takřka v každém záběru (i díky neoddělitelné hudbě Dannyho Elfmana) a snímek vyznívá výrazně dospěleji, než je u disneyovek zvykem.
Bez ohledu na to, kolik mluvících zvířátek v oblecích se tu prohání. Když například Červená královna odsoudí k smrti setnutím žabího sluhu a jeho děti si dá k večeři, tak ačkoliv se vše odehraje pouze ve verbální rovině, nechtěl bych v tu chvíli sedět v sále plném přecitlivělých předškoláků. Bohužel, burtonovské záblesky jsou občas střídány typicky infantilně legračními, lacině dojemnými a morálně bohatými disneyovskými vsuvkami a kromě toho, že snímek tím ohromně ztrácí na tempu a atmosféře, stává se svou urputnou snahou zavděčit se každému nevyváženým.
To samé platí i o celkové vizuální stránce, jež míchá často úžasné bizarní postavičky (Kloboučník, obě královny, Šklíba) a jejich geniální kostýmy s nudnými, roztomiloučkými a komickými zvířátky a zasazuje je tu do temných až hororových kobek a lesů, tu do odporně sladkých a kýčovitých scenérií. Trikově jde vůbec o poněkud neohrabané a digitálně přeplácané dílo, u kterého budete chvíli nadšeně koukat s otevřenou pusou (Červená královna), chvíli kroutit hlavou (ta Crispina Glovera dosazená na počítačové tělo je opravdu tragicky špatný a hlavně zbytečný speciální efekt).
Bez ztráty kytičky ovšem prošlo herecké obsazení, jehož členové se dokázali směle prosadit i pod tunami make-upu a speciálních efektů, nebo jen s pomocí svých hlasů. Mia Wasikowska jako nejméně zkušená členka hvězdného týmu sice nepodává nijak úchvatný výkon, ale svou úlohu zvládá s přehledem a je třeba zdůraznit, že jako (ve srovnání s ostatními) obyčejná Alenka má ze všech zúčastněných tu herecky nejnevděčnější roli. Zato ostatní si na svých, často psychopatických, postavičkách smlsávají a trio Johnny Depp (Kloboučník), Anne Hathaway (Bílá královna), Helena Bonham Carter (Červená královna) patří k tomu vůbec nejlepšímu, co vám nová Alenka v říši divů nabídne.
OBRAZ A ZVUK
Burton svůj snímek točil na digitální kamery a takřka kompletně před zeleným plátnem, je tedy celkem jasné, že se do výsledného obrazu nedostalo nic, co by tam tvůrci nechtěli mít, popřípadě s čím by se nedalo snadno něco udělat. Obraz Blu-raye je tak absolutně perfektní, bez jakýchkoliv ruchů, šumů a kazů, dokonale ostrý a s jasnými barvami, až je vlastně sterilní, bez patiny a naplno odhaluje svůj počítačový původ. Jako referenční vzorek na ukázku pravého HD ale poslouží přímo skvěle.
Pro zvuk platí to samé. Kvalitativně je bez sebemenší vady, čisťoučký jako dětská pr..., pohrává si se všemi surroundy a ve spojení s Elfmanovou hudbou při velkolepějších scénách roztřese váš dům do základů. V klidných pasážích se ale vytrácí okolní život, ruch lesů, hradních nádvoří a vůbec, prostě jako by existovalo jen to, co zrovna vidíme. To ještě umocňuje jinak maximálně povedený český dabing, který - jako již tradičně - hudební a ruchovou stopu výrazně tlumí.

BONUSY
Bonusová výbava je velice slabá. Disk s 2D verzí obsahuje pouze tři kraťoučké, zhruba šestiminutové dokumenty letmo popisující tvorbu některých speciálních efektů, výtvarné návrhy Alenčiných kostýmů a vznik Kloboučníkova nevšedního zjevu. Filmečky jsou nicméně velmi zajímavé, v HD a s českými titulky. Druhý disk s 3D verzí je pak bez bonusů.
Kompletní seznam bonusů:
  • Potrhlý kloboučník
  • Hledá se Alenka
  • Zvláštní efekty v říši divů
TECHNICKÁ SPECIFIKACE
Zvuk: Dolby Digital 5.1: český, slovenský, polský, anglický, maďarský
Titulky: české, slovenské, polské, anglické, maďarské, řecké, bulharské, rumunské, srbské, chorvatské, slovinské
Obraz: 16:9; 1,78:1
Pozn.: Vzhledem k nedostatečnému technickému vybavení nejsme schopni momentálně nabídnout hodnocení 3D verze.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • souhlas (Karlos, 17.05.2011 14:10) Reagovat

    dobrá recenze, souhlasím především s hodnocením obrazu blučka.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY