TV tipy: Na krátko ostříhaný méďa se ocitá na tenkém ledě

Vydáno: 04.10.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani začátkem října není situace v televizích o moc lepší, protože znovu hrají prim osvědčené reprízy a laciné béčkové počiny. Událostí tak je premiéra druhého Médi, potěší ovšem i několik méně známých a příjemných žánrovek.
Malí lidé (The Borrowers) (sobota 5. 10., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / neděle 6. 10., 09.00 - 10.45)

Plakát filmu Malí lidé / The BorrowersOsm let starý britský televizní rodinný film u nás není tolik známý. Režírující Tom Harper v něm vychází z románu Mary Norton a opírá se v něm poměrně solidní pohádkovou atmosféru, která tedy není nijak rozverná a má blíže spíše k rodinnému dramatu, nechybí tu ale trochu svérázný, ale fungující humor. Nevyhýbá se ani množství klišé, která jsou snesitelná, a i když je příběh dost předvídatelný, baví po celou a naštěstí nedlouhou stopáž. Potěší i svižné tempo, v němž není moc prostoru na nudu. Velmi dobré je také obsazení, v němž hrají prim Christopher EcclestonSharon Horgan a Aisling Loftus, objeví se ale také třeba Stephen Fry nebo Robert Sheehan. Škoda jen, že snímek není celkově výraznější a zapamatovatelnější. Oddechová podívaná pro celou rodinu.

Zajímavost: Televizní premiéru v Británii měl snímek 26. prosince 2011.

Ukázka z filmu Malí lidé / The Borrowers
Mý lepší blues (Mo’ Better Blues) (sobota 5. 10., ČT art, 22.35 - 00.40)

Plakát filmu Mý lepší blues / Mo' Better BluesRomantické drama z úplného počátku devadesátých let v tuzemsku nepatří k těm nejznámějším, což je možná trochu škoda. Režisér a scenárista Spike Lee v něm vsadil na naprosto strhující a pohodovou atmosféru, která v kombinaci s biografií fiktivního hudebníka dělá ze snímku unikátní zážitek svou živelností. Důležitou úlohu v něm hraje i jazzová muzika, která uchvátí i ty, kteří ji běžně nevyhledávají. Lehkým překvapením asi pro mnohé bude trochu komplikovanější příběh, v němž se proplétají osudy několika postav a lehce odosobněná režie, která neumožní některé emotivní scény úplně prožít. Excelentní je obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil Denzel Washington, kterého výborně doplňují sám tvůrce, Wesley SnipesGiancarlo EspositoSamuel L. Jackson nebo John Turturro. Dojem kazí snad jen lehce přepálená stopáž a možná také to, že scénář se snaží být chytřejší, než ve skutečnosti je. Polozapomenutá záležitost.

Zajímavost: Party na trumpetu hrál ve skutečnosti Terence Blanchard.

Oficiální trailer filmu Mý lepší blues / Mo’ Better Blues
Vlastní pravidla (Georgia Rule) (sobota 5. 10., Prima, 22.45 - 01.10 / neděle 6. 10., Prima Max, 23.20 - 01.45)

Plakát filmu Vlastní pravidla / Georgia RuleDvanáct let starý počin je u nás hodnocen lépe než na zahraničních databázích, což může být dáno určitým očekáváním. Je totiž prezentován jako romantická komedie, ve skutečnosti ale jde spíš o drama s komediálními prvky. Režírující Garry Marshall v něm pro sebe trochu netypicky vsadil na o něco hutnější atmosféru a trochu náročnější příběh, který řeší dost závažná témata. S tím souvisí i pomalejší tempo, propracované dialogy a částečně i psychologie postav. Hlavním trumfem je nicméně obsazení, v němž exceluje trio Jane FondaLindsay Lohan a Felicity Huffman, které doplňují třeba Dermot MulroneyCary Elwes a chybět nesmí ani režisérův oblíbenec Hector Elizondo. Dojem ovšem kazí to, že autor v závěru tlačí na emocionální pilu až příliš a také přehnaná stopáž, v níž se dostane i na dost vatových scén. Solidní žánrovka. 

Zajímavost: Snímek byl tím s vůbec nejmenším rozpočtem a nejkratším natáčením, na němž pracoval Marshall

Oficiální trailer filmu Vlastní pravidla / Georgia Rule
Méďa 2 (Ted 2) (sobota 5. 10., Nova, 22.55 - 01.00 / pondělí 7. 10., Nova Cinema, 00.05 - 02.15)

Český plakát filmu Méďa 2 / Ted 2Čtyři roky staré pokračování komediálního hitu za předobrazem trochu zaostává, naštěstí ale nejde o vyslovenou zbytečnost. Režisér a spoluscenárista Seth MacFarlane v něm boduje hlavně v úvodu, kdy je kadence vtipů, fórků a hlášek až neuvěřitelná a hlavně nápaditá. Postupem času ale svižné tempo upadá, humor už není tak vtipný, především se ale tvůrce pokouší o seriózní příběh a romantickou linii, což mu úplně nefunguje a působí to křečovitě. Naštěstí to ovšem vyváží pár cynických momentů, kterých je ale trochu méně, než by bylo záhodno. V hlavní roli se krom digitálního plyšového hrdiny vrací výborný Mark Wahlberg, kterému dělají společnost mimo jiné Amanda SeyfriedMorgan FreemanJessica Barth nebo Giovanni Ribisi. Tip týdne, o kterém více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Mila Kunis si měla zopakovat svou roli z jedničky, kvůli těhotenství ji ale musela odmítnout.

Oficiální český trailer filmu Méďa 2 / Ted 2
Aljoša (Alyosha Popovich i Tugarin Zmey) (neděle 6. 10., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Aljoša / Alyosha Popovich i Tugarin ZmeyPatnáct let starý ruský animák není v našich končinách vůbec známý, přitom jde o hodně svéráznou a originální podívanou. Režírující Konstantin Bronzit v něm širšímu publiku představuje nejslavnějšího hrdinu ruských bylin a nebere se u toho moc vážně, takže velmi často zabrousí až do vod jemné a inteligentní parodie. Po hollywoodském vzoru tu nechybí vtipné vedlejší postavičky, spoléhá se ale též na velkou kadenci vtipů, svižné tempo a velmi krátkou stopáž, v níž není prostor na jakoukoli nudu. Samotná animace pak není tak propracovaná a dokonalá, v tom ale při troše tolerance spočívá její kouzlo. Zábavná a osobitá podívaná pro celou rodinu. 

Zajímavost: V Rusku měl film premiéru 23. prosince 2004.

Originální trailer filmu Aljoša / Alyosha Popovich i Tugarin Zmey
Ladíme 2 (Pitch Perfect 2) (neděle 6. 10., Nova, 11.35 - 13.50 / pondělí 7. 10., Nova Cinema, 17.55 - 20.00 / úterý 8. 10., 06.40 - 08.45)

Český plakát filmu Ladíme 2 / Pitch Perfect 2Pokračování hudební komedie nepřináší oproti původnímu filmu nic nového, takže ti, kteří ho znají, přesně vědí co očekávat. Celovečerně debutující režisérka Elizabeth Banks v něm toho moc nevymýšlela a opět se spolehla na solidní hudební čísla, odlehčenou atmosféru, slušné tempo a fungující chemii mezi ženskými postavami. Na druhou stranu ale pochopitelně nechybí množství klišé, příběh je předvídatelný a konec typicky hollywoodský. Nejsilnější je snímek v obsazení, neboť v hlavních rolích se objeví Anna KendrickRebel WilsonHailee SteinfeldBrittany Snow nebo samotná režisérka. Dojem výrazně zlepšuje i množství slavných hitů v netradičních úpravách. Typická oddechovka na nedělní odpoledne, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Závěrečné scény se zúčastnily dvě tisícovky komparsistů.

Oficiální český trailer filmu Ladíme 2 / Pitch Perfect 2
Na krátko (neděle 6. 10., ČT1, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu  / Na krátkoTuzemské drama z loňského roku si moc diváků nezískalo a kiny vysloveně prošumělo, což je do značné míry škoda. Režírující Jakub Šmíd v něm zadaptoval stejnojmennou povídku Petry Soukupové, která si sama napsala i scénář. Ten sice nedosahuje tak velkých psychologických kvalit literárního díla, ale zaujme silným a lidským příběhem, který se může stát komukoli. Snímek upoutá hutnou atmosférou a pomalým tempem, v němž je prostor na veškeré a dost nepříjemné emoce. Všechno ještě dotvářejí výborně vybrané lokace, v nichž vyniká bezútěšnost a těžká sociální situace postav. V hlavní roli překvapí debutant Jindřich Skokan, kterého doplňují Petra ŠpalkováMarta Vančurová nebo Martin Finger. Škoda jen, že v příběhu se objevuje i druhá dějová linie, která už není tak zajímavá a víceméně jen zdržuje. Nenápadný tip na nedělení večer.  

Zajímavost: Původní povídka je dostupná v knize Zmizet, za kterou dostala autorka cenu Magnesia Litera.

Oficiální trailer filmu Na krátko
Muž z Arizony (The Tall T) (pondělí 7. 10., Nova Cinema, 06.35 - 08.00)

Plakát filmu Muž z Arizony / The Tall TWestern z druhé poloviny padesátých let je v tuzemsku skoro neznámý, protože ho postupem času zastínily slavnější a zdařilejší žánrovky. Režírující Budd Boetticher v něm vsadil na komorní prostředí a kladl důraz na dialogy a propracovanou psychologii postav. Opíral se i o postupně houstnoucí atmosféru, která začíná v komediálnějším tónu a s uplývající dobou se mění v hutné drama. Potěší i nádherné záběry na nekonečnou přírodu a celkově trochu drsnější ladění. Akce tu sice není moc, ale je velmi solidní, navíc díky krátké stopáži není prostor na moc hluchých míst. V hlavní roli se objeví Randolph Scott, vedle něhož nechybí Richard BooneMaureen O'Sullivan nebo Arthur Hunnicutt. Dojem ale kazí určitá překotnost, kdy se toho do poloviny moc neděje a rázem vše nabere zbytečně rychlé obrátky. Současného diváka možná odradí i dost vyhraněný až pohrdající vztah hrdinů k ženám. Zapomenutá klasika. 

Zajímavost: Snímek je adaptací povídky The Captives Elmorea Leonarda.

Originální trailer filmu Muž z Arizony / The Tall T
Tenký led (The Convincer) (úterý 8. 10., Nova Cinema, 23.25 - 01.15 / čtvrtek 10. 10., 01.30 - 02.55)

Plakát filmu Tenký led / The ConvincerOsm let staré komediální drama je v tuzemsku známé jen velmi málo a připomíná spoustu jiných a úspěšnějších žánrovek. Režisérka a spoluscenáristka Jill Sprecher v něm opravdu není nijak originální a spoléhá se především na černý humor, který naštěstí po většinu stopáže funguje, neonoirové ladění a záběry na nekonečné kanadské pláně, které vytváří specifickou a posmutnělou atmosféru. Svůj význam má i pomalejší tempo, které je ale hlavně zpočátku pomalé až přehnaně. V hlavních rolích se představí Greg KinnearJohn Paul Gamoke a David Harbour, v těch vedlejších se pak neztratí ani Alan ArkinBilly Crudup nebo Bob Balaban. Dojem někomu nepochybně zkazí kontroverzní konec, který je pro mnohé doslovný, zbytečně překombinovaný a nevěrohodný. Příjemná záležitost na úterní večer. 

Zajímavost: Snímek se natáčel ve státě Minnesota.

Oficiální trailer filmu Tenký led / The Convincer
Kohout na víně 2 (Kokowääh 2) (čtvrtek 10. 10., Prima Max, 17.20 - 20.00)

Plakát filmu Kohout na víně 2 / Kokowääh 2Německá komedie navazuje na úspěch předchozího dílu a nepřináší vůbec nic nového. Režisér a spoluscenárista Til Schweiger se v něm tentokrát spojil s Torstenem Künstlerem a společně natočili počin, který není originální, ale vysloveně nezklame. Soustředili se při tom na odlehčenou atmosféru, velmi příjemný humor a vtípky a svižné tempo, v němž vše rychle uběhne. Pomohli si i poměrně netradičním střihem a úderným soundtrackem, který je ale přidáván i tam, kde by být nemusel. V hlavní roli se objeví sám Schweiger, vedle kterého našinec pozná i Matthiase Schweighöfera a Julii Jentsch. Škoda, že se tvůrci pokusili dvojku obohatit o více postav, protože příběh je zbytečně zamotaný a jejich vzájemně propletené vztahy nedůvěryhodné a mnohdy i zcela zbytečné. Tip, který dokazuje, že i naši sousedé umí natočit nevulgární komedii.

Zajímavost: Dceru postavy Tila Schweigera hraje jeho skutečná dcera Emma.

Oficiální trailer filmu Kohout na víně 2 / Kokowääh 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY