Domácí péče českým kandidátem na oscarovou nominaci

Vydáno: 18.09.2015 17:00 - Karolína Soukupová | foto: facebook tvůrce

Přes dva týdny Česká filmová a televizní akademie vybírala snímek, který bude reprezentovat naši kinematografii v boji o zlatou sošku v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Vítězem hlasování se nakonec stal film Domácí péče.
Alena Mihulová, Boleslav Polívka ve filmu  / Domácí péčeJak uvedla Eliška Míkovcová z ČFTA, akademici zvolili z 39 hraných, animovaných a dokumentárních snímků právě Domácí péči, která vypráví o zdravotní sestře Vlastě (Alena Mihulová) bojující s těžkou nemocí i s manželem Laďou (Bolek Polívka). Na druhém místě hlasování se umístily Kobry a užovky Jana Prušinovského.

Komediální drama Domácí péče už získalo ocenění na letošním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, a to v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon (pro Alenu Mihulovou). Film sbírá úspěchy také v zahraničí. Byl zařazen do soutěží dalších prestižních festivalů (například ve Vancouveru nebo Mannheimu) a americký časopis Variety ho přirovnává ke klasickým dílům Miloše Formana nebo Jiřího Menzela.

Alena Mihulová, Boleslav Polívka ve filmu  / Domácí péčeMezinárodní ohlas filmu dokazuje, že „Domácí péče“ velmi dobře komunikuje s publikem ve všech částech světa. To bylo také od začátku cílem filmu, vyprávět univerzálně srozumitelný, emocionální příběh zasazený do typicky místního (moravského) – pro ostatní svět „exotického“ – prostředí. Chtěl jsem vytvořit silný příběh se spoustou dojemných a vtipných momentů, film, ze kterého budou diváci odcházet rozhodnuti žít lépe, plněji a vnímavěji,“ vysvětlil Slávek Horák, režisér a scenárista snímku.

Pro Horáka je Domácí péče celovečerním debutem, který produkoval ve vlastní společnosti TVORBA films. Čtyřicetiletý režisér se doposud věnoval tvorbě krátkých filmů, pracoval také jako asistent režie na legendárním Koljovi Jana Svěráka. Nyní by mohl dosáhnout životního úspěchu. Nominace na Oscary budou vyhlášeny 14. ledna 2016. Držíme palce!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • upravte si odkaz na kameramana Jana Stasneho, jedn... (Anonym, 28.10.2015 21:10) Reagovat

    upravte si odkaz na kameramana Jana Stasneho, jedna se o uplne jinyho chlapa

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY