Cannes 2015: porota vyhlásila nejlepší snímky festivalu

Vydáno: 24.05.2015 20:14 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Mezinárodní filmový festival v Cannes je oficiálně u konce - pojďte se společně s námi podívat na výsledky slavnostního ceremoniálu, kde porota v čele s bratry Coenovými ocenila nejlepší snímky.
Fotografie z filmu  / DheepanDalší ročník canneského festivalu je u konce a tentokrát má lehce překvapivého držitele prestižního ocenění Zlatá palma. Tu letos získalo francouzské sociální drama Dheepan režiséra Jacquese Audiarda vyprávějící o tamilském bojovníkovi ze Srí Lanky, který uteče do Paříže, kde začne pracovat jako správce domu. Snímek tak porazil mnohem výraznější počiny, které budou v rámci světové kinematografie diskutovány ještě několik let - takovým příkladem je třeba Son of Saul, jedinečné maďarské drama debutanta Lazslo Nemese, o němž se hovoří jako o nejsugestivnějším zachycením hrůz holocaustu v dějinách kinematografie. To se nyní musel spokojit "pouze" s druhým největším oceněním, Velkou cenou poroty.

Třetí ocenění, Cenu poroty, předala porota v čele s bratry Coenovými absurdnímu a černohumornému vztahovému dramatu The Lobster od řeckého podivína Giorgiose Lanthimose, který do hlavních rolí obsadil hollywoodské hvězdy jako Colina Farrella nebo Rachel Weisz. Co se týče dalších ocenění, tak cenu za režii získal dle ohlasů vizionářský čínský snímek žánru wu xia The Assassin, o němž se již nyní mluví jako o jedinečném skloubení filmu a malířství, cenu za scénář získal debut Mexikánce Michaela Franca Chronos.

Fotografie z filmu  / Saul fiaHerecké kategorie ovládla Francie - nejlepším hercem se podle poroty stal Vincent Lindon z filmu The Measure of a Man, ženskou cenu si odnesla Emmanuelle Bercot za snímek Mon Roi. O své ocenění se podělila s americkou herečkou Rooney Mara, která v retro dramatu Carol zastínila slavnější kolegyni Cate Blanchett.

Kompletní seznam vítězů naleznete níže.

Zlatá palma: Dheepan (Jacques Audiard)
Velká cena poroty: Son of Saul (Lazslo Nemes)
Cena poroty: The Lobster (Giorgos Lanthimos)
Nejlepší režie: Hou Hsiao-Hsien (The Assassin)
Nejlepší scénář: Michael Franco (Chronic)
Nejlepší herec: Vincent Lindon (The Measure of a Man)
Nejlepší herečka: Rooney Mara (Carol) a Emmanuelle Bercot (Mon Roi)
Zlatá kamera (nejlepší debut): 
Land and Shade (César Augosto)


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY