Soundtrack: Precizní Památkáři Alexandra Desplata

Vydáno: 08.03.2014 12:00 - Alžběta Fridrichová | foto: facebook tvůrce

Zatímco pozornost většiny je upřena na Desplatův počin Philomena, my se podíváme na jeho nejnovější dílo, jímž je soundtrack ke Clooneyho válečné komedii Památkáři.

Zhruba v tříletém intervalu má George Clooney mezi hraním a dalšími aktivitami kolem filmu sklon pouštět se i sám do režie. Minulý týden vtrhla do českých kin jeho hvězdně obsazená válečná komedie Památkáři, kde si krom něho samotného zahráli také Matt Damon, Bill Murray nebo Cate Blanchett. Dobrodružný snímek se ale vedle profláknutých tváří může chlubit i zvučným jménem na postu filmového skladatele. Clooney si ke spolupráci už po několikáté přizval Alexandra Desplata, který skládal i k jeho poslednímu snímku Den zrady.

Fotografie z filmu Památkáři / The Monuments MenPamátkářů si dal Desplat zase záležet. Hodinové album, které sestává z pětadvaceti tracků, zaujme hned první skladbou s názvem The Roosevelt Mission. Ta je sice sotva jedenapůlminutovým úvodem, ale nepostrádá nic z toho, co je potřeba, aby získala vaši pozornost. Na pozadí vojenských perkusí vykouzlil Desplat jednoduchou melodii, kterou obstarává osamělá trubka. Teprve ve dvojce Opening Titles dojde na skutečný úvod, kdy se rozezvučí fanfáry a následuje hlavní téma v pochodovém rytmu. Desplat téma modifikuje hned do několika verzí ve skladbách Basic Training, Champagne, Gold! nebo End Title, kdy se více, či méně díky vojenskému ladění podobá Williamsově OSTčku k legendárnímu snímku Zachraňte vojína Ryana. Soundtrack k Památkářům je ovšem výrazně hravější a bezstarostnější.

Alexandre Desplat - Deauville

 

Kdo se však těšil hlavně na Desplatovy vybroušené melodie, také nebude zklamán. Tajemné lehké motivy se prolínají v tracích Ghent Altarpiece, Deauville nebo Into Bruges a na skladatelův pověstný klavír dojde ve skladbě Stokes, která však finišuje už zase v zajetí smyčců. Jednoznačně nejromantičtější skladbou soundtracku je pak osmnáctka Claire & Granger, v níž dostane prostor i harfa. Skutečná akce se výrazněji objeví až v samém závěru alba ve skladbách Finale a End Credits, kde Desplat popouští uzdu mohutnému zvuku žesťů, který je podpořen houslovým fidláním.


Fotografie z filmu Památkáři / The Monuments MenAni Desplat se tentokrát neubrání odkazu na své předchozí práce a snad nejznatelněji promluví v tracku I See You, Stahl Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 a skladba Sky Battle. Není to ovšem vůbec na škodu, spíš jen příjemnou vzpomínkou pro pozorné posluchače. Desplat opět dostál své vynikající pověsti a složil soundtrack, který je zábavný, dojemný i dramatický zároveň. I přes všechny přednosti Philomena OST by se popravdě Památkáři mezi nominovanými snímky vyjímali mnohem lépe. Alexandre Desplat odvedl na albu kus geniální a zároveň precizní práce, kterou stojí za to si vychutnat jen tak i bez filmu.


Album: Alexandre Desplat - The Monuments Men OST

Celkový čas: 61:28

Skladby: The Roosevelt Mission //  Opening Titles // Ghent Altarpiece //  Champagne //  Basic Training // Normandy // Deauville //  Stokes // I See You, Stahl // John Wayne // Sniper // Into Bruges // The Letter // The Nero Decree // Stahl’s Chalet // Jean-Claude Dies // Siegen Mine // Claire & Granger // Gold! // Heilbronn Mine // Castle Art Hoard // Altaussee // Finale // End Credits // Have Yourself A Merry Little Christmas – Nora Sagal.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY