Nejlepší filmy roku 2013 podle režiséra U Konce světa

Vydáno: 19.12.2013 18:00 - | foto: facebook tvůrce

Žebříčky neslouží jenom jako tipy pro čtenáře, co (ne)stojí za pozornost, ale pomáhají i propagovat osobu, potažmo její tvorbu. Co si o letošní kinoprodukci myslí tvůrce U Konce světa, který pracuje na Ant-Manovi?
Simon Pegg, Edgar Wright při natáčení filmu U Konce světa / The World's EndEdgar Wright je Brit, což není míněno jako definiční znamení, ale určité omezení při sestavování toho nejlepšího z oficiální angloamerické distribuce za rok 2013, protože nemohl zhlédnout některé favorizované tituly. Čtveřice 12 let v řetězechKlub poslední nadějeŠpinavý trik mají nejenom u nás, ale i ve Velké Británii premiéru až v příštím roce, a tak je na seznam deseti nejlepších flmů Edgar Wright zařadit nemohl. Plánuje si je ale - spolu s Životem Adéle - doplnit, což znamená, že by se pořadí či uvedené filmy u jeho TOP 10 mohlo ještě (z)měnit.

Prozatimní žebříček se sestává z mixu mainstramových a indie počinů, které byly ceněny kritikou. Wrightův vkus má přece jenom blíže fanboyovi než návštěvníkovi filmových festivalů a příznivci uměleckých filmů, jak se prezentoval John Waters. S tvůrcem Růžových plameňáků se ale shodne na dvou snímcích, Jasmíniných slzách a rozporuplně přijímaných Spring Breakers, které odvážně zařadil na druhé místo. Není divu, že se Wright shodne spíš s Quentinem Tarantinem, s nímž spolupracoval na projektu Grindhouse, když oba zařadili mezi to nej. Gravitaci, Jasmíniny slzy a Před půlnocí.  

Na Wrightův komentář k výběru se můžete podívat níže. Jistě zcela náhodou za ním je v záběru plakát na U Konce světa, s kterým teď obráží americká kina, a spojení The Spectacular Now a jeho posledního snímku je taktéž čistě arbitrární.


TOP 10 filmů roku 2013 podle Edgara Wrighta:

1. Gravitace
2. Spring Breakers
3. Jasmíniny slzy
4. Před půlnocí
5. Liberace
6. Short Term 12
7. The Spectacular Now
8. Zmizení
9. Bling Ring: Jako VIPky
10. Rivalové

Nejlepší filmy roku 2013 podle Edgara Wrighta.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY