Prozkoumávání homosexuality Jamese Franca má distributora

Vydáno: 01.10.2013 17:31 - | foto: Disney

Každý server píšící o filmu by měl mít jednoho redaktora vyhrazeného na psaní zpráv o projektech Jamese Franca. Dnes vás zavedeme do dávných dob, kdy nehrál ve dvanácti, ale v šesti filmech - a kdy režíroval jenom tři.
Fotografie z natáčení filmu  / SalPsal se rok 2011 a Sal v (jak jinak) režii Jamese Franca s (jak jinak) Jamesem Francem ve vedlejší roli podle scénáře Jamese Franca (čekali jste něco jiného?) mělo premiéru na festivalu v Benátkách. Biografické drama o posledních dnech života herce Sala Minea, který se proslavil rolí v Rebelovi bez příčiny, za kterou byl nominován na Oscara, natočil člověk, který si zahrál Jamese Deana v jednom biopicu (pro jistotu: stále je řeč o Jamesi Francovi, jenž natáčení artových titulů kompenzuje hraním v těch komerčnějších). 

Co - jméno si doplňte sami, jistě to zvládnete - na Mineově životě zaujalo a proč si vybral zrovna jeho poslední etapu? Sal jednak přestal táhnout diváky do kin jako herec, a tak se pokoušel o režii, jednak se v 60. letech otevřeně přiznal ke své homosexualitě. Nepřekvapí, že někdo, kdo ztvárnil homosexuální úlohy v MilkoviKvílení a reakce na queer obsah v raně postklasickém Hollywoodu se zabýval v Interior. Leather Bar. na pozici spolurežisér-spoluscenárista-herec, zvolil takovou látku. Perspektiva je zde sice převrácená, protože optikou jeho pozdějších děl se vnímá jedno z raných, ale Franca nejspíš toto téma dlouhodoběji zajímá a zároveň si tím vytváří určitou mediální image. 

Fotografie z natáčení filmu  / SalA proč vůbec o queer biografii z roku 2011 píšeme v roce 2013? Po uvedení na festivalech se totiž dostává do širší distribuce, o kterou se postará Tribeca Fims, která Sal od 22. října zpřistupní prostřednictvím VOD (Video On Demand - možnost zhlédnutí či stáhnutí za poplatek) a v limitovaném počtu kopií ho nasadí od 1. listopadu do kin. Dnes zveřejněná oficiální upoutávka je bohužel nepřehratelná v našem evropském regionu, a tak se aspoň můžete podívat na fotografie z filmu natáčení v naší galerii.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY