Kinopremiéry: Diana v obležení dokumentů

Vydáno: 19.09.2013 06:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Velmi slabá je nabídka novinek v kinech v tomto týdnu. Z osmi premiér vyčnívá pouze drama Diana vyprávějící o posledních dvou letech života slavné britské princezny. Za zmínku stojí ještě československý snímek Jako nikdy.
Diana (Diana) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Diana / DianaŽivotopisné drama zachycuje poslední dva roky v životě slavné a uctívané princezny z Walesu, tedy období, kdy se znovu jmenovala Spencer a snažila se konečně normálně žít. Jak výsledek dopadne, je krajně nejisté, neboť ohlasů zatím příliš není a několik hodnocení dosahuje hodně nízkých známek. Kuriozitou budiž to, že snímek o britské princezně natočil Němec Oliver Hirschbiegel a hlavní roli svěřil rodilé Britce, dnes už ale dlouholeté Australance Naomi Watts. Tak uvidíme, do jaké skupiny životopisů se tenhle film zařadí.

Synopse: Princezna Diana (Naomi Watts), nyní už Spencer, prožila poslední dva roky svého života mimo královskou rodinu a hlavně mimo stísněné prostředí Buckinghamského paláce. Byla to léta naplněná novým vztahem, neúnavnou charitativní prací, ale také vynalézavostí, neboť bulvární novináři jí byli neustále v patách.

Zajímavost: Watts chtěla původně udělat ve scénáři pár změn, protože jí připadal drsný, jenže si uvědomila, že všechno bylo součástí nešťastného Dianina života.

Český trailer filmu Diana / Diana

Jako nikdy (Falcon)

Český plakát filmu  / Jako nikdyKomorní československé drama jednoznačně cílí na diváka, který se nechce pouze bavit, ale potřebuje trochu přemýšlet. Režírující Zdeněk Tyc natočil dle prvních ohlasů vysloveně herecký film s důrazem na silný příběh. Ústřední trojici si zahráli Jiří Schmitzer, Taťjana Medvecká a Petra Špalková, na které takřka všichni pějí ódy. Je dost možné, že tu máme výborný tuzemský film, který nejspíš příliš nevydělá, ale potěší oko fajnšmekra. Snad to bude pravda.

Synopse: Malíř, sochař a pedagog Vladimír (Jiří Schmitzer) umírá. Ke konci života mu pomáhají dvě jeho osudové ženy - Karla (Petra Špalková), jenž mu byla múzou, láskou, oporou i inspirací a zdravotní sestra Jaruna (Taťjana Medvecká), která kvůli němu pomalu ztrácí rodinný život. Tato trojice vede boj se smrtí, sama se sebou i proti sobě. Stane se pro ně skon vysvobozením?

Zajímavost: Předpremiéra snímku proběhla 21. dubna 2013 na filmovém festivalu Finále v Plzni.

Oficiální trailer filmu Jako nikdy

Bergman & Magnani: Válka vulkánů (La Guerra dei vulcani) (Film Europe)

Plakát filmu Bergman & Magnani: Válka vulkánů / La guerra dei vulcaniItalský dokument, který nedosahuje ani hodinové stopáže, je s největší pravděpodobností určen jen a pouze zájemcům o historii kinematografie. Režírující Francesco Patierno v něm totiž nahlíží na pracovně-soukromý vztah režiséra Roberta Rosselliniho s Ingrid Bergman a Annou Magnani. Do jaké míry to celé bude seriózní a relevantní, lze jen těžko odhadovat. Vzhledem k délce se ale nedá očekávat, že by na film přišlo příliš diváků.

Synopse: Ingrid Bergman a Anna Magnani byly nejen skvělé herečky, ale také dvě osudové ženy uznávaného režiséra Roberto Rossellini. Dokument odhaluje vášnivé i dramatické vztahy těchto velikánů světového filmu a zároveň nahlíží na jednu z etap v dějinách kinematografie, ve které vzniklo několik nezapomenutelných a dnes už klasických děl.

Originální trailer filmu Bergman & Magnani: Válka vulkánů / La Guerra dei vulcani

Kauza Cervanová (Artcam)

Český plakát filmu Kauza Cervanová / Kauza CervanováČeskoslovenské dokudrama se vrací k dodnes živému případu z roku 1976, kdy byla unesena a zavražděna mladá studentka medicíny. Dle prvních ohlasů se režisér a scenárista Róbert Kirchhoff postavil na stranu obžalovaných, což může být pro někoho nepřekonatelný problém. Už z této skutečnosti je tedy jasné, že konečné názory na film se budou dost rozcházet. Otázka také je, jak bude fungovat kombinace dokumentu a hraných scén.

Synopse: Snímek je výpravou do temných hlubin známého a dodnes připomínaného případu únosu a vraždy mladé studentky medicíny z roku 1976. Všichni si myslí, že pravda je známá. Jenže některé skutečnosti je přesvědčí o tom, že tomu tak úplně není. Bude tento zločin někdy úplně objasněn?

Zajímavosti: Snímek se připravoval a předběžně natáčel už od roku 2004. 

Originální trailer filmu Kauza Cervanová

Nový život (Artcam)

Český plakát filmu  / Nový životDalší dokument v aktuální nabídce kin je tentokráte zaměřen na rozpad navenek idylického manželství a důsledku rozvodu na potomstvo. Režisér, scenárista a kameraman v jedné osobě Adam Oľha měl tu výhodu, že po odchodu otce zůstal v rodině jediným mužem, takže se mohl zaměřit na typicky ženské reakce. Jak se mu to povedlo a jak je jeho film důvěryhodný, už se zájemci musí přesvědčit sami. 

Synopse: Otec Adama Oľhy, známý slovenský pedagog a filmař, se po letech společného života rozhodl opustit svou ženu a šest dětí a začít znova. Adam tak přejímá jeho místo a pouští se do zaznamenávání rodinných peripetií. Zkoumá otcovy staré obrazové záznamy, porovnává je se současností a pokouší se zjistit, co vedlo k této radikální změně. Mapuje vztah rodičů od jeho začátku, odhaluje problémy v komunikaci mezi mužem a ženou a pozoruje, jak se problémy rodičů odrazily v životě jeho sester.

Zajímavost: Snímek získal v loňském roce na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě cenu diváků.

Originální trailer filmu Nový život

Křehká identita (Krehká identita) (Artcam)

Český plakát filmu Křehká identita / Krehká identitaJiž několikátý z nabídky dokumentů nahlíží na slovenské národovecké hnutí a pokouší se zjistit, kde se tyto sklony v jeho členech berou. Hlavním lákadlem by měl být fakt, že režisérka Zuzana Piussi byla v souvislosti s filmem obžalována z několika trestných činů. I tady ovšem platí, že výsledek je ošemetné odhadovat, protože nemnoho ohlasů se dost rozchází. 

Synopse: Zuzana Piussi byla na sklonku roku 2012 obviněna z několika trestných činů. Ve svém filmu totiž sleduje národovecké slovenské hnutí a dokazuje, že nacionalistické sklony nejsou v postkomunistických zemích vůbec okrajové. Kde se tato hnutí a názory berou?

 

Originální trailer filmu Křehká identita / Krehká identita

 Ďakujem, dobře (Ďakujem, dobre) (Artcam)

Plakát filmu Ďakujem, dobře / Ďakujem, dobreAni slovenské povídkové drama není žádným potenciálním kasovním trrhákem. Režírující Mátyás Prikler láká na prolínání tří povídek a propracovaný scénář. První komentáře mu příliš za pravdu nedávají, takže nejspíše zůstane jen u pokusu. Faktem nicméně je, že z neznámého obsazení vyčnívá jen Miroslav Krobot, takže ani z tohoto hlediska není moc co zmiňovat. Zájemce a fanoušek slovenské kinematografie si ale cestu do kina nejspíše najde.

Synopse: Snímek sestává ze tří povídek. V první se podnikatel a politik Miroslav snaží svérázně řešit problémy ve vlastní firmě. Ve druhé se důchodce Béla cítí po smrti manželky osamělý a veškeré naděje vkládá do dcery Mariky a syna Attily. A ten je hrdinou třetí povídky, v níž se pokouší řešit rodinnou krizi a zároveň se obává ztráty zaměstnání.

Originální trailer filmu Ďakujem, dobře / Ďakujem, dobre

Oggy a škodíci (Oggy et les cafards) (HCE)

Plakát filmu Oggy a škodíci / Oggy et les cafardsFrancouzská animovaná komedie v hlavní roli s příšerkami, které u nás nejsou zas tak známé. Na druhou stranu některé jejich krátké epizodky byly viděny i na našich televizích. Co čekat od celovečerní verze, je ve hvězdách, neboť ohlasů příliš není. Děti by se slušně pobavit mohly, u dospělého doprovodu jen velmi těžko odhadovat. Pro pořádek se sluší uvést, že režisérem a scenáristou filmu je Olivier Jean Marie.

Synopse: Co svět světem stojí jsou kocour Oggy a Švábi Joey, Mark a Deedee zamotáni do věčných bitev. Jejich boje jsou opravdu tak "husté", že jakékoli souboje mezi dobrem a zlem jsou proti nim úplné nic.

Originální trailer filmu Oggy a škodíci / Oggy et les cafards


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY