Trailer: Režisér Powaqqatsi láká na další podmanivý snímek

Vydáno: 11.08.2013 16:00 - | foto: facebook tvůrce

Godfrey Reggio, proslavený tzv. quatsi trilogií, se po víc než deseti letech od posledního dílu vrací k režírování a k tématu vztahu člověka a technologie. Jeho novinka Visitors přináší první trailer.
Před více než třiceti lety Godfrey Reggio debutoval dokumentem Koyaanisqatsi, první části tzv. quatsi trilogie, ve které beze slov za pomocí hudby Philipa Glasse vyobrazil pesimistickou vizi technologického směřování lidstva. V druhé části Powaqqatsi, jež je stejně jako ostatní pojmenována podle jazyka indiánského kmene Hopi, se od tohoto tématu odklonil směrem k problematice Třetího světa a relace člověka a přírody. Před jedenácti lety svou dokumentární trilogii završil Naqoyqatsi, návratem ke kritice dominance technologie nad lidskými životy. 

Fotografie z filmu  / VisitorsReggiův zájem o vyjádření daného postoje neustal, jak dokazuje první upoutávka na jeho nejnovější počin Visitors, ve kterém znovu spojil síly se skladatelem Philipem Glassem. Pod produkčním dohledem Stevena Soderbergha natočil na digitální materiál a ve vysokém rozlišení další svou nemluvnou esej, v níž vezme diváka v pouhých čtyřiceti sedmi černobílých obrazech na cestu z vesmíru zpátky na Zem. Podle vyjádření tvůrce by sjednocujícím významem měl být přesahující vztah mezi technologií a lidstvem, které si ji přivlastňuje pro vojenské účely a vytváří něco, co přesahuje lidský druh. Spojovníkem pak gorila, která všemu přihlíží (viz obrázek výše).

Upoutávka dává tušit, že stejně jako u předchozí spolupráce Reggia s Glassem bude důležité spojení obrazu s hudbou, protože ve dvou a půl minutách vidíme v jednozáběrové jízdě obličeje lidí, kteří jsou snímáni v detailu. Nové oproti jejich předchozí práci by mělo být začlenění mimiky a gestikulace člověka, protože prostřednictvím podvědomé řeči těla se má vyprávět. A právě na tento prvek se trailer soustřeďuje.

Premiéra by se měla uskutečnit příští měsíc na torontském mezinárodním filmovém festivalu, na kterém by měla být projekce s živým hudebním doprovodem. Česká kinopremiéra nebyla stanovena. Navozují vám obrazy ve spojitosti s hudbou a výrazy lidí stavy transcendence? Zašli byste si na podobně koncipovaný dokument do kina? 

První trailer k Visitors.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY