Festivalové ozvěny: 51. týden

Vydáno: 19.12.2012 18:00 - Jana Bébarová | foto: Millennium Films

Sundance napjatě očekává premiéru Linklaterova snímku Before Midnight či filmového životopisu Steva Jobse s Ashtonem Kutcherem v hlavní roli. Na Berlinale budou mj. soutěžit novinky Guse Van Santa a Ulricha Seidela.
SUNDANCE FILM FESTIVAL
Vedle hlavních soutěžních sekcí (více v Ozvěnách zde) informovali organizátoři Sundance začátkem prosince i o vysoce očekávaných premiérách, které na festivalu proběhnou. Jedná se kupříkladu o další pokračování osudů Jesseho (Ethan Hawke) a Celine (Julie Delpy) v Linklaterově snímku Before Midnight, kterým po letech navazuje na předchozí Před úsvitem a Před soumrakem.
Další očekávanou novinkou je režisérský debut úspěšného hollywoodského herce Josepha Gordona-Levitta, komedie s názvem Don Jon's Addiction o moderním Donu Juanovi, v němž si kromě Levitta zahrají Scarlett Johansson a Julianne Moore.
Premiérově bude na Sundance uveden i nový hraný snímek britského režiséra Michaela Winterbottoma The Look of Love o skutečném příběhu vydavatele britského časopisu pro dospělé Paula Raymonda v hereckém ztvárnění režisérova oblíbeného a často obsazovaného herce Steva Coogana.
Divácká očekávání dále vyvolává životopisný snímek Lovelace o hvězdě prvního mainstreamového pornofilmu Hluboké hrdlo Lindě Lovelace, kterého se režijně ujali tvůrci Kvílení Rob Epstein a Jeffrey Friedman. Lindu Lovelace v jejich filmu ztvární letos sedmadvacetiletá Amanda Seyfried a ve vedlejších rolích se kromě jiných objeví i Sharon Stone a James Franco.
Prince Avalanche od Davida Gordona Greena nabídne buddy movie s Paulem Ruddem a Emilem Hirschem, Park Chan-wookův Stoker režisérův první anglickojazyčný projekt, v němž se představí Mia Wasikowska či Nicole Kidman, a novozélandsko-australský projekt Top of the Lake představí práci režisérky Jane Campion.
Zvědavost vzbuzuje i další keruacovská adaptace, tentokrát románu Big Sur v režii Michaela Polishe a s Jeanem-Marcem Barrem v roli legendárního amerického spisovatele. Ostře sledovaný bude jistě i filmový životopis Steva Jobse s názvem Jobs s Ashtonem Kutcherem v hlavní roli.
Více informací najdete na stránkách festivalu.
BERLINALE
Prvních šest soutěžních snímků zveřejnil filmový festival v Berlíně, jehož 63. ročník se příští rok uskuteční od 7. do 17. února. Jedním z šestice bude novinka Guse Van Santa Promised Land o obchodním zástupci, který na maloměstě, kam přijíždí reprezentovat svoji firmu, prožije nezapomenutelné události. V hlavních rolích se představí Matt Damon, Frances McDormand či John Krasinski.
Rakušan Ulrich Seidl v soutěžní sekci Berlinale představí závěrečný díl svojí trilogie inspirované hrou Ödöna von Horvátha Glaube, Liebe, Hoffnung s názvem Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope), který vypráví o třináctileté dívce, jež tráví léto na táboře pro děti s nadváhou. Korejec Hong Sang-soo bude soutěžit se snímkem Nugu-ui Ttal-do Anin (Nobody's Daughter Haewon) a Chilan Sebastián Lelio novinku s názvem Gloria.
Výběr uzavírá rumunský snímek Poziţia Copilului (Child's Pose) režiséra Calina Petera Netzera a animovaný dobrodružný 3D snímek Croodsovi v režii Američanů Kirka De Micca a Chrisa Sanderse (Jak vycvičit draka).
Více informací o novinkách 63. ročníku Berlinale najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY