Jaká Blu-ray chystají Warneři k 90. výročí?

Vydáno: 08.10.2012 10:30 - Jiří Vladimír Matýsek | foto: Warner Bros.

Studio Warner Bros. slaví příští rok devadesáté narozeniny. Pojďme si společně projít kalendář na rok 2013 a stručně zhodnotit, co si na nás tento oslavenec připravil, pokud jde o plánované Blu-ray a DVD disky.
Studio, založené 4. dubna 1923, utvářelo podobu klasického Hollywoodu a svůj vliv neztratilo ani v éře post-klasické. Z jeho natáčecích hal vyšla řada dnes již legendárních filmů, mnohé z nich dosud vyšly pouze na DVD. A Blu-ray edice klasických filmů studia jsou hlavním tahákem prvního čtvrtletí.
Nejstarším je Jazzový zpěvák, slavný "první zvukový film v dějinách". Doprovodí jej drama Lidé v hotelu z roku 1932, Paní Miniverová – film, který režíroval slavný William Wyler, muzikálové drama Kabaret a oscarový film Řidič slečny Daisy.
V první čtvrtině roku se dočkáme také dvou, vpravdě monumentálních box setů s tím nejlepším, co u Warnerů vzniklo. První bude obsahovat 50 filmů, druhý dokonce rovnou stovku. Stejně tak vyjdou dvacetidiskové výběry nejlepších muzikálů a také nositelů cen Akademie. Ty očekávejme i na DVD.
Ve druhém čtvrtletí by měli zbystřit diváci, které nadchl herec a režisér Clint Eastwood. Vyjde totiž rozsáhlý soubor jeho filmů, který bude čítat rovných 40 filmů. Blu-ray verze téhož bude o polovinu tenčí, ale i tak je to úctyhodný kousek. Stejně tak by se měli začít těšit fanoušci Jamese Deana, jeho tři filmy Rebel bez příčiny, Na východ od ráje a Gigant vycházejí poprvé na modrých kotoučcích.
V plánu je též kolekce postapokalyptického Šíleného Maxe, v němž exceluje Mel Gibson. Jedním z nejdůležitějších žánrů pro toto studio byly gangsterské filmy - výběru těch nejlepších se také dočkáme ve druhém čtvrtletí, a to hned ve dvou částech. Ani milovníci romantiky však nebudou ochuzeni, pro ně je připraven, opět dvacetidiskový, výběr.
Třetí čtvrtletí je cíleno na fanoušky batmanovské trilogie v režii Christophera Nolana. Čeká na ně totiž její kompletní vydání, dokonce v ultimátní sběratelské edici. Již známé žánrové kolekce o dvaceti discích rozšíří výběry thrillerů a komedií. Blu-ray premiéra je na toto čtvrtletí naplánována pro horor Dům voskových figurín.
Poslední čtvrtletí je trochu chudší. Poté, co z plánů zmizela rozšířená verze Hobita, zůstala v něm pouze speciální "narozeninová" edice snímku Čaroděj ze země Oz. Bude to totiž rovných 75 let od jeho premiéry. Blu-ray premiérou čtvrtletí je tentokrát němý film, válečné drama Přehlídka smrti.
Čtyřicátá výročí slaví v příštím roce filmy jako Drak přichází nebo Vymítač ďábla. Oba tyto legendární filmy se dočkají speciálních narozeninových edic. V průběhu celého roku pak vyjde několik výběrů z animované tvorby studia. Stranou nezůstanou grotesky Looney Toones nebo animovaný Superman.
Příští rok tak vypadá velmi bohatě, pokud jde o DVD a Blu-ray premiéry. Studio Warner Bros. slaví skutečně velkolepě, jak se na takto významného hráče sluší a patří.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY