Soutěž Jameson Done In 60 Seconds zná finalisty

Vydáno: 28.06.2012 15:03 - Amaya Tomanová | foto: Jameson done in 60 second

Porota soutěže krátkých snímků rozhodla o desítce soutěžících a třech finalistech, jejichž dílka se utkají o absolutní vítězství v českém kole v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.
Soutěž Jameson Done In 60 Seconds, která byla vyhlášena v květnu, míří pomalu do finále. Zatímco loni své filmy přihlásilo devětatřicet soutěžících, letos jich bylo již dvaašedesát. Úkolem bylo po svém zpracovat svůj oblíbený snímek a pokud možno co nejoriginálnějším způsobem jej vtěsnat do minutového videa.
Porota, v níž zasedla filmová kritička Tereza Spáčilová, režisér a producent Marek Dobeš, "Jameson Ambassador" Biola Wyrwas a režisér Jakub Kohák, vybrala první desítku filmů a z nich tři finalisty, kteří budou soutěžit o absolutní vítězství v českém kole.
"Samotný výběr byl oproti loňsku překvapivě snadný, zrno se tentokrát od plev oddělilo samo, rozdíly mezi amatérskými pokusy a propracovanějšími dílky byly propastné. Přibylo angličtiny (další důkaz o tom, že si lidé hledali informace, jak zvýšit pravděpodobnost úspěchu), ale našlo se i několik videí postavených na vtipném českém textu, což byla pro nás porotce trochu past, museli jsme totiž řešit, jestli je takový obsah přenosný i po přeložení, respektive jestli se čtenáři anglických titulků neučtou k smrti. Názory se v tomto bodu rozcházely, stejně jako v otázce, jestli je víc samotný nápad, nebo celková úroveň provedení. Výsledky tomu odpovídají - ve finálové desítce jsou vizuálně vypointované hříčky, profesionální "filmečky" i ryzí homevidea," vyjádřila se k letošnímu ročníku Tereza Spáčilová, která v porotě zasedla i loni.
Jameson Done In 60 Seconds je mezinárodní soutěž (převážně) amatérských filmařů, kteří mají za úkol zpracovat děj svého oblíbeného filmu do videa trvajícího přesně 60 vteřin. Soutěž probíhá tento rok v Česku podruhé. Domácí finále se uskuteční 5. července od 18 hodin v Jameson Festival Lounge během Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Soutěžní snímky můžete zhlédnout na webových stránkách Jameson.
Velkého karlovarského finále se zúčastní Rear Window Jiřího Skovajsy, Terminator 2 Martina Stuchlého a Vřískot Petra Černého.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY