Festivalové ozvěny: 6. týden

Vydáno: 07.02.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Berlinale

O víkendu vyvrcholily filmové festivaly v kalifornské Santa Barbaře a nizozemském Rotterdamu. Tento týden se festivalová euforie přesouvá do německého hlavního města, kde bude zahájeno 62. Berlinale. Co přinese letošní program?
BERLINALE
Již tento čtvrtek 9. února bude v německém hlavním městě zahájeno 62. Berlinale. Celkem osmnáct snímků bude bojovat o Zlatého medvěda. Vedle novinek Brillante Mendozy (Captive), Benedeka Fliegaufa (Csak a szél), bratří Tavianů (Cesare deve morire), Spirose Stathoulopoulose (Metéora), Benoîta Jacquota (Les adieux à la reine) nebo Billyho Boba Thorntona (Jayne Mansfield's Car), o kterých jsme již psali dříve, bude o prvenství v soutěži usilovat například i dánské historické drama Královská aféra s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli.
Mimo soutěž jsou v hlavní sekci rovněž zařazeny novinky Stevena Soderbergha (Zkrat), Stephena Daldryho (Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně daleko), Zhang Yimoua (Jinling Shisan Chai) či Miláček režisérské dvojice Declan Donnellan - Nick Ormerod s Robertem Pattinsonem v roli mladého pařížského spisovatele, čínské akční fantasy Long men fei jia (Flying Swords Of Dragon Gate) a britský thriller Shadow Dancer s Gillian Anderson a Clivem Owenem.
Sekce "Panorama" představí novinku Volkera Schlöndorffa La mer à l'aube (Calm at Sea), debut Stephena Elliota Cherry s Heather Graham a Jamesem Francem, irské drama Dollhouse režírované dcerou Jima Sheridana Kirsten Sheridan nebo francouzský dokument Indignados v režii Tonyho Gatlifa. Jediným českým zástupcem na letošním ročníku festivalu bude absolventský snímek z FAMU v Praze žijícího slovinského režiséra Olmo Omerzy Příliš mladá noc o dvou dvanáctiletých klucích, kteří se náhodně ocitnou v cizím bytě na zvláštní oslavě den po Silvestru.
Jako vzpomínku na nedávno tragicky zesnulého řeckého režiséra Theo Angelopoulos Berlinale do svého programu zařadilo speciální projekci jeho snímku z roku 2004 Plačící louka. Filmem Desperado City festival rovněž uctí památku výrazné osobnosti Nového německého filmu, herce a režiséra Vadima Glownu, který na konci února zemřel ve věku sedmdesáti let.
Festival v Berlíně potrvá až do 19. února. Více informací o programu a promítaných filmech najdete zde.

MFF ROTTERDAM
Během víkendu v Rotterdamu vyvrcholil 41. ročník tamního filmového festivalu. Z patnácti debutových nebo druhých filmů, které byli uvedeny v soutěži, byla oceněna tato trojice snímků: debutový snímek Klip osmadvacetileté srbské scenáristky a režisérky Maji Miloš o dospívající dívce z rozvrácené rodiny, dále chilské intimní rodinné drama De jueves a domingo od Domingy Sotomayor a čínský film Jidan he shitou (Egg and Stone), který režírovala Huang Ji.
Seznam všech v Rotterdamu oceněných filmů a tvůrců naleznete zde.

MFF SANTA BARBARA
Do zdárného konce o víkendu rovněž došel i Mezinárodní filmový festival v Santa Barbaře, který ve svém programu uvedl i dva české snímky: Aloise Nebela a Nickyho rodinu. Obzvláště posledně jmenovaný dokument Matěje Mináče o siru Nicholasovi Wintonovi se mezi diváky dočkal vřelé odezvy. Diváckou cenu nicméně získalo kanadské komediální drama Starbuck Kena Scotta o dárci spermatu, který se nevědomky stal otcem 533 dětí, které tak zopakovalo svůj nedávný divácký úspěch na festivalu v Palm Springs.
V sekci nezávislého filmu zvítězila britská černohumorná komedie Up There, nejlepším mezinárodním snímkem se stalo francouzské odbojové drama Les hommes libres (Free Men) s Taharem Rahimem v hlavní roli alžírského muslima. Ze sekce "Cinema Nouveau" zaměřující se na začínající francouzské filmaře vzešel vítězně debutový snímek Après le sud (Heat Wave) Jeana-Jacquese Jauffreta. Portrét zestárlých žen účastnících se soutěží krásy Pretty Old byl vyhlášen nejlepším dokumentem. V sekci sociálních dokumentů pak získal cenu snímek Dirty Energy.
Zvláštní cenu poroty si vyloužil Barrymore, filmový přepis divadelní hry o hollywoodském herci Johnu Barrymorovi, kterého přesvědčivě ztělesnil Christopher Plummer, jenž si na festivalu osobně převzal jednu z výročních cen.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY