Festivalové ozvěny: 45. týden

Vydáno: 09.11.2011 07:00 - Jana Bébarová | foto: 4 1/2 Film

Noomi Rapace si odnáší cenu pro nejlepší herečku z právě skončeného šestého ročníku filmového festivalu v Římě. Nadcházející víkend bude patřit Semináři ruských filmů ve Veselí nad Moravou a tradiční brněnské přehlídce Visions Of Light.
ROME FILM FESTIVAL
O víkendu byl v Římě slavnostně ukončen šestý ročník tamního Mezinárodního filmového festivalu. Porota, jíž předsedal Ennio Morricone a v níž mimo jiné zasedla i dánská režisérka Susanne Bier, udělila cenu Marca Aurelia argentinské komedii Un cuento chino Sebastiána Borenszteina, který shodně obdržel i cenu diváků. Cenu pro nejlepší herečku získala Švédka Noomi Rapace za roli v koprodukčním severském thrilleru Babycall, v mužské kategorii pak zvítězil Guillaume Canet za roli ve francouzském dramatu Une vie meilleure Cédrica Kahna.
Kompletní seznam všech oceněných snímků a tvůrců najdete zde.

SEMINÁŘ RUSKÝCH FILMŮ
Tento víkend se ve Veselí nad Moravou uskuteční tradiční podzimní Seminář ruských filmů. V pořadí 18. ročník proběhne ve zdejším kině Morava od pátku 11. do neděle 13. listopadu. Tematicky bude tentokrát zaměřený na zlomové letopočty, tedy roky 1921, 1941, 1986 a 1991. K vidění bude celkem třináct snímků, mezi nimi například válečné drama Nesmrtelná garnisona režiséra Zachara Agraněnka odehrávající se v červnu a červenci roku 1941 v Brestu v západním Bělorusku, slavný celovečerní dokument Solovecká moc Mariny Goldovské o táboře "zvláštního určení" vytvořeném na jednom ze Soloveckých ostrovů v Bílém moři nebo Zlatým medvědem oceněný snímek Vzestup Larisy Šepiťkovové, který vypráví příběh lidí, pro něž se válka stala měřítkem morálky.
Bližší informace o programu a promítaných filmech naleznete zde.

VISIONS OF LIGHT
Ve dnech 9.-11. listopadu se rovněž uskuteční další filmová přehlídka - Visions Of Light v brněnském kině Art. Dle slov organizátorů je cílem akce "stejně jako v minulých letech projekce filmů, jejichž obsahová i formální podoba předstihla dobu svého vzniku, má stálou platnost a jejich tvůrci se přes leckdy původní odmítání stali klasiky a ikonami." Pořadatelé se snaží, aby se jednalo o filmy, jež nebyly v České republice z nejrůznějších důvodů v minulosti promítány anebo se tak stalo okrajově, případně před dlouhou dobou. "Umělci jako Alfred Hitchcock, Emeric Pressburger, Jack Nicholson, Francis Ford Coppola nebo Marlon Brando nešli ve svých kariérách jednoduchou a běžnou cestou průměru, stejně jako jí nešli členové britské rockové skupiny Radiohead. A tomu odpovídají i filmy, v nichž se objevují. Jsou inteligentní, ojedinělé a fascinující," uvádějí k výběru snímků.
V programu letošního ročníku přehlídky najdete Hitchcockův raný horor Příšerný host, o němž sám režisér prohlásil, že jej považuje za svůj první vpravdě hitchcockovský, dále romantickou fantasy Otázka života a smrti režisérské dvojice Michaela Powella a Emerica Pressburgera s Davidem Nivenem v hlavní roli, vrcholný film noir Rudolpha Maté 24 hodin do smrti nebo post-noirovou krimi Blast Of Silence Allena Barona.
Visions Of Light rovněž uvede westerny Monte Hellmana Přepadení vlaku z Pelhamu a The Shooting, konverzační komedii Bruce Robinsona Withnail a já, dokument o natáčení Coppolovy Apokalypsy Srdce temnoty: režisérská apokalypsa v režii George Hickenloopera a hudební dokument zaznamenávající koncert Radiohed při jejich návštěvě v Praze v srpnu 2009.
Stejně jako v minulých letech budou projekce opatřeny lektorskými úvody. Více informací k přehlídce najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY