Preview: Rodina je základ státu

Vydáno: 14.09.2011 07:00 - Petra Janků | foto: Bontonfilm

Cílem Roberta Sedláčka bylo natočit maloměstskou satiru. Nakonec natočil film, který slibuje dramatickou road-movie o hledání míry viny a ospravedlňování sebe sama. A základní sdělení? Přece: Rodina je základ státu.
Film Rodina je základ státu pojednává o vysoce postaveném bankovním úředníkovi, který se díky své chamtivosti dostane do problémů a pod hrozbou vězení utíká i se svou ženou a dětmi na jižní Moravu. Proto road-movie. Robert Sedláček, autor a režisér v jedné osobě, se tak odklání od satirických komedií a vrací se ke kořenům svého prvního filmu Pravidla lži.
Sedláček je někdy označován jako nejnetypičtější český režisér. Divák od jeho filmů nemůže čekat milou, nostalgickou a bezproblémovou komedii "hřebejkovského" stylu. Naopak, Sedláček v sobě nezapře své původní povolání novináře a dokumentaristy. Jak mají někteří čeští filmaři rádi návraty do časů války či normalizace, má on rád témata současná a provokativní.
V Pravidlech lži to bylo téma drogové závislosti, v to bylo téma politikaření. A pro svůj nejnovější film si Sedláček vybral téma tunelování a hamižnosti. I když odmítá tvrzení, že točí výhradně "současné" filmy (rozumějte filmy, které za pár let nebudou nikoho zajímat), přiznává, že se mu podařilo natočit film o "současném darebákovi" - muži, který sice nikoho nezabil či neznásilnil, přesto je to však člověk, který utíká před zákonem a musí své činy vysvětlovat své vlastní rodině.
Rodina je základ státu nehýří slavnými hereckými jmény, což může být pro film a jeho propagaci problematické, na druhou stranu pro českého diváka po neustálé recyklaci několika málo hereckých osobností také velmi osvěžující. Do hlavních rolí Sedláček obsadil své již skoro "dvorní", a tudíž ověřené herce. Hlavní roli ztvárnil herec Igor Chmela (známý například z filmu Karamazovi), ženu hlavního hrdiny pak hraje pro filmový svět nepříliš známá Eva Vrbková. Dále ve snímku můžeme vidět například Martina Fingera, Moniku A. Fingerovou nebo Simonu Babčákovou. Z mediálně provařených jmen se ve vedlejších rolí objeví Jan Budař nebo Marek Taclík.
S filmem Rodina je základ státu jsou spojeny i dvě malé kulturní perličky. Malá kulturní perlička číslo jedna je spojena s představitelem hlavní role Igorem Chmelou. Ten se pravděpodobně rozhodl využít momentální mediální zájem o nový Sedláčkův film a "nenápadně" naplánoval pár dní před premiérou filmu svou výstavu fotografií s názvem Čí je to město?, kterou můžete zhlédnout v pražském divadle Na zábradlí. Malá kulturní perlička číslo dvě se týká titulní písně k filmu s výmluvným názvem Smiluje, jejíž autorkou je Lenka Dusilová. Je to sice cajdák jako vyšitý, avšak fanoušky této zpěvačky jistě potěší. Ostatní ale spíše uspí. Posoudit můžete ostatně sami.
Rodina je základ státu je film ovlivněný kontextem všudypřítomné (reálné či nereálné) finanční a morální krize a má ambici reflektovat, relativizovat a nastavovat zrcadlo. Jak se to povedlo, ať již posoudí za necelý měsíc sám filmový divák.

Český trailer filmu Rodina je základ státu
Film Rodina je základ státu měl svou předpremiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, do kinodistribuce zamíří díky společnosti Bontonfilm již 13. října.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY