Preview: Tintinova dobrodružství

Vydáno: 21.09.2011 15:30 - Kateřina Samková | foto: 2011 Paramount Pictures

Po tříleté odmlce přichází Steven Spielberg s dalším neohroženým hrdinou. Na mušku se tentokrát dostal jeden z nejpopulárnějších evropských komiksů minulého století a jeho odvážný malý hrdina - reportér Tintin.
Komiks Tintinova dobrodružství spatřil světlo světa v roce 1929, kdy se poprvé objevil v dětské příloze belgických novin Le XXe Siècle. Jeho autor, spisovatel vystupující pod pseudonymem Hergé, tak položil základ jednomu z nejpopulárnějších komiksů dvacátého století, který byl přeložen do více než osmdesáti jazyků a do dnešního dne se prodalo přes tři sta padesát miliónů výtisků.
Stripy byly vydávány v kolekcích v celkem čtyřiadvaceti knihách, transformovány do úspěšného magazínu a adaptovány pro film, rádio, televizi i divadlo. Jednou ze zatím nejznámějších adaptací je devětatřicetidílný televizní seriál z devadesátých let minulého století, který vznikl v kanadsko-francouzské produkci.
Příběhy jsou situovány do realistického dvacátého století a jejich hrdinou je Tintin, mladý belgický reportér doprovázený věrným bílým foxteriérem. Komiks v sobě mísí s lehkostí odvážná dobrodružství s prvky fantasy, mystérií, politického thrilleru i science fiction. Často také příběhy obsahují prvky grotesky a v pozdější době i satiru a komentáře k politické a kulturní situaci.
Steven Spielberg si pro zfilmování vybral příběh Tajemství jednorožce, jedenáctý díl z komiksové série s příběhem rozděleným na dvě části. Potkáme se zde s kapitánem Haddockem, který objevil hádanku svého předka Sira Francise Haddocka ze sedmnáctého století a jejíž rozluštění by ho mělo dovést k ukrytému pokladu piráta Rackhama. Aby mohli přijít záhadě na kloub, musí Tintin a Haddock postavit tři identické modely lodě Sira Francise, Jednorožce. Samozřejmě ale nejsou jedinými smrtelníky, kteří po objevení pokladu prahnou.
Tento příběh byl jedním z nejoblíbenějších samotného Hergého a zřejmě i Stevena Spielberga. Ten se nikdy netajil obdivem k evropskému kreslíři a jeho dílu a práva na Tintina koupil ihned po Hergého smrti v roce 1983 a znovu si je vyžádal v roce 2002. Natáčení začalo v říjnu 2008 a kvůli problémům s produkcí musela být premiéra odložena až na letošní rok.
Během těchto problémů odešel představitel hlavní role Thomas Sangster (malý bubeník z Lásky nebeské) a nahradil ho Jamie Bell (Billy Elliot). Jeho tvář ale ve filmu neuvidíme, protože celý vznikl v počítačích metodou motion capture (stejná, která oživila Gluma nebo King Konga) a do kin půjde rovnou ve 3D (jak jinak). Pokud vás napadne, jestli si ve filmu zahraje i Andy Serkis, v současné době nekorunovaný král motion capture, odpověď je samozřejmě kladná - uvidíme ho pod pláštěm pixelů kapitána Haddocka.
Spielberg se použité techniky zastává a zamýšlí se nad současnou érou: “Jsme v digitální éře ve smyslu některých druhů filmů, ale stále ještě jsme v analogové éře ve smyslu vyprávění dobrého příběhu. To je to nejdůležitější, nic pro nás nemá větší význam než samotný příběh.“
Režisér pak vzpomíná i na to, čím ho Tintin vlastně nejvíc zaujal: “Je to neohrožený a houževnatý reportér, kterému se většinou povede stát se větší součástí příběhu, než jakou by byl jako obyčejný novinář. Ztotožňuji se s ním hlavně v tom, že on nebere NE jako odpověď, a to je i příběh mého vlastního života.“ A Peter Jackson dodává: “Jeho síla je v jeho odhodlání. Nikdy se nevzdá, pokud něco začne, jakmile je něčemu na stopě, není možné se zastavit. A to je přesně to, čím si projdete, když vyrábíte film. Není možné vyskočit z rozjetého vlaku.“
Plány do budoucna jsou velké a to jsme ještě neviděli, jak vůbec dopadl první díl a jaký bude jeho úspěch. Producent Peter Jackson (mimo jiné majitel firmy Weta Digital, která se postarala o kompletní počítačovou animaci) doufá, že bude režírovat pokračování a oba dva režiséři chtějí spolupráci na Tintinovi zakončit i třetím filmem, který by dokonce režírovali spolu.

Český trailer filmu Tintinova dobrodružství
Budeme držet tvůrcům palce a doufat, že Steven i Peter dokázali vytvořil poctivé dobrodružství v tom klukovském stylu, který jim oběma tak sedí. V našich kinech se na to, jak jejich snažení dopadlo, můžeme podívat od 27. října.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY