TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi

Vydáno: 26.04.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise.
Konec rozkvětu (Prime Cut) (pátek 26. 4., ČT2, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu Konec rozkvětu / Prime Cut
© IMDb
Kriminální drama z počátku sedmdesátých let je v tuzemsku známé jen málo a patří k těm, která jsou dramaturgy opomíjena. Režírující Michael Ritchie v něm potěší všechny milovníky poctivých žánrovek své doby, protože si v něm vskutku na nic nehrál a natočil přímočarou záležitost s naprosto primitivní zápletkou. Ta je ale zcela záměrná, protože se místo ní mohl soustředit na budování hutnější atmosféry a celkovou stylizaci, která je precizní a funguje i díky pomalému tempu. Navíc tu nechybí několik nezapomenutelných scén, které jsou stejně bizarní jako fenomenální a neberou si moc servítky. To ostatně platí i o akci, které tedy není moc, když už se na ni ale dostane, stojí za to, protože má spád a je potřebně brutální a nekompromisní. Titulní roli si vychutnal hláškující Lee Marvin, za nímž moc nezaostává ani tradičně záporný Gene Hackman a oba pak doplňuje výtečná Sissy Spacek. Zábavný tip, který je ale určen jen fanouškům podobných záležitostí.
 
Zajímavost: Spacek v tomto filmu debutovala.

Originální trailer filmu Konec rozkvětu / Prime Cut

Hedwig a Angry Inch (Hedwig and the Angry Inch) (pátek 26. 4., Warner TV, 23.55 - 01.20)

Plakát filmu Hedwig a Angry Inch / Hedwig and the Angry Inch
© IMDb
Hudební dramedie z počátku milénia má v zámoří takřka kultovní status, v tuzemsku ji ale zná jen málokdo. Debutující režisér a scenárista John Cameron Mitchell, který si zahrál i hlavní roli, v ní dost možná částečně zadaptoval svůj vlastní život a pomohl si mnoha bizarními výjevy, které mnohdy dotáhl až do absurdna, specifickou atmosférou a hudebními scénami, které nejsou úplně muzikálové, svůj význam ale mají a hudebně se jim rozhodně nedá nic vytknout, jen textově poněkud zaostávají. Největším trumfem nicméně zůstává vizuální stránka, která je hodně výrazná, místy přehnaně barevná, především ale kombinuje i několik animovaných pasáží, které jsou velmi povedené a snímek posouvají do trochu jiné roviny. Krom samotného autora pak z obsazení stojí za zmínku ještě podobně výborný Michael Pitt. Možná škoda, že snímek není trochu divácky přístupnější. Další opomíjený tip.

Zajímavost: Film vychází z divadelní hry, která se začala hrát dva roky před jeho natočením.

Originální trailer filmu Hedwig a Angry Inch / Hediwg and the Angry Inch

My se nehněváme (Ne nous fâchons pas) (sobota 27. 4., ČT2, 14.30 - 16.05)

Plakát filmu My se nehněváme / Ne nous fâchons pas
© IMDb
Pod alternativním českým názvem Zachovejme klid se v programech objevuje nejen u nás velmi málo známá francouzská komedie z druhé poloviny šedesátých let. Režisér a spoluscenárista Georges Lautner v ní zkombinoval odlehčený žánr s gangsterkou, což se mu povedlo skoro dokonale, neboť příběh je záměrně absurdní a je z něj cítit značná nadsázka, na druhou stranu ale dokáže přinést i regulérně napínavé momenty, které jsou řemeslně zvládnuté takřka perfektně. Po většinu času je navíc humor velmi dobře vypointovaný a vychází z tradičního škorpení mezi Francií a Velkou Británií, které zde dotahuje bezmála k dokonalosti. Za zmínku pak stojí i vynikající hudba Bernarda Gérarda, která je na žánr překvapivě výrazná a velkolepá, totéž se dá říct i o výpravě, která rozhodně nezůstává někde v pozadí. V titulní roli exceluje Lino Ventura, jemuž sekundují třeba Mireille DarcJean Lefebvre nebo Michel Constantin. Škoda jen, že některé situace jsou propojovány hodně krkolomně a samotný závěr působí víceméně nastavovaně. Pohodový tip pro víkendové odpoledne.  

Zajímavost: Lino Ventura měl ke scénáři tolik výtek, že hlavní scenárista Michel Audiard byl přítomen při natáčení a přímo na místě některé scény přepisoval.

Originální trailer filmu My se nehněváme / Ne nous fâchons pas

Kingsman: První mise (The King’s Man) (neděle 28. 4., Prima Cool, 20.15 - 22.55 / pondělí 29. 4., Prima Max, 23.55 - 02.35 )

Český plakát filmu Kingsman: První mise / The King's Man
© Falcon
Před třemi lety byl uveden prequel k poměrně úspěšné a oblíbené akční sérii, za kterým opět režijně a částečně scenáristicky stál její duchovní otec Matthew Vaughn. Už tady ale bylo znát, že mu poněkud dochází invence, protože příběh je nekonzistentní a sestává z jednotlivých epizod, které jsou možná na papíře originální a zábavné, jenomže jejich realizace trochu pokulhává a navíc nedávají moc smysl. Výsledku moc nepomáhá ani dost pomalý rozjezd, v němž se toho zase tolik neděje a trochu zbytečně se noří do otcovsko-synovských vztahů, které stejně nikam příliš nedospějí. Akce je pochopitelně zvládnutá víc než dobře a udržuje si stále vysokou úroveň, ačkoli už je trochu stereotypní a očekávaná. Potěší i zajímavá práce s některými historickými postavami a nápad s alternativní minulostí, který ve svém základu poměrně funguje. Ústřední roli ztvárnil výborný a spolehlivý Ralph Fiennes, jehož doplnili kupříkladu Djimon HounsouMatthew GoodeCharles DanceGemma ArtertonDaniel Brühl nebo Rhys Ifans. Malinko rozpačitý tip, což potvrzuje i naše recenze.    

Zajímavost: Jde o poslední film, v němž na bojovou choreografii dohlížel Bradley James Allan, který zemřel 7. srpna 2021.

Oficiální český trailer filmu Kingsman: První mise / The King’s Man

Bankovní loupež (Loophole) (neděle 28. 4., ČT2, 22.45 - 00.25)

Plakát filmu Bankovní loupež / Loophole
© IMDb
Dobrodružná britská krimi z počátku osmdesátých let patří opět k těm pozapomenutým. Režírující John Quested se v ní soustředil na snahu o realističnost, která je tak velká, až snímek působí dokumentárně. To je na jednu stranu osvěžující, protože vše tak vypadá důvěryhodně, akce je tu minimum a důraz je kladen na vymýšlení plánu a psychologii postav, na tu druhou ale trochu rozpačité, protože určitých technických detailů je až příliš a samotný začátek je kvůli tomu zbytečně zdlouhavý. Postupem času ale tvůrce nasadí to správné tempo, vytvoří potřebnou atmosféru, kterou doplní precizní hudbou Lala Schifrina a jeho práce s napětím v závěru je ukázková. Hodně mu pomohlo i výborné obsazení, v němž se sešli Albert FinneyMartin SheenSusannah YorkRobert Morley nebo Jonathan Pryce. Další opomíjený počin.

Zajímavost: Snímek je inspirován skutečným případem vykradení londýnské banky.

Originální trailer filmu Bankovní loupež / Loophole

Velké trable malého města (State and Main) (pondělí 29. 4., Warner TV, 20.00 - 22.05 / úterý 30. 4., 10.45 - 12.50)

Plakát filmu Velké trable malého města / State and Main
© Movie Poster Shop
Ani miléniová komedie se v tuzemsku moc nevysílá a oficiálně už je asi nesehnatelná. Těžko hledat důvod, když děj je umístěn do vždy atraktivního filmařského prostředí a částečně si dělá legraci ze stereotypů, které se s ním pojí. Režisér a scenárista David Mamet v ní tedy ničím zvláštním nepřekvapí, udržuje ale hodně pohodovou atmosféru a soustředí se i na romantickou linii, která funguje nadmíru dobře a není kýčovitá ani prvoplánová. Situaci měl trochu ulehčenou, protože si vybral spolehlivé a výborné obsazení, v němž upoutají Philip Seymour HoffmanRebecca PidgeonWilliam H. MacyJulia Stiles nebo Clark Gregg. Vysloveně tak zamrzí snad jen pomalé tempo, v němž je celý příběh vyprávěn, které je až extrémní a nejednou vyzkouší diváckou trpělivost. Tip na začátek dalšího pracovního týdne. 

Zajímavost: Ačkoli se vše odehrává ve Vermontu, natáčení probíhalo v Massachusetts.

Originální trailer filmu Velké trable malého města / State and Main

Píseň jmen (The Song of Names) (pondělí 29. 4., ČT2, 23.15 - 01.05)

Český plakát filmu Píseň jmen / The Song of Names
© Facebook tvůrce
Před čtyřmi lety se i v tuzemských kinech mihnulo kanadské drama, které ale vzhledem ke své komornosti a malé propagaci díry do pokladen kin neudělalo. Režírující François Girard v něm nezapřel svou lásku k hudbě, takže hlavní postavou je houslista a podstatnou úlohu hraje hudba jako taková a doprovod Howarda Shorea je na podobně skromný počin až velkolepý. Samotný příběh pak sice není moc originální, ale silný v tématu a dost působivý, navíc není vyprávěn nikterak podbízivě. Tvůrce pak zvládl i střídání dvou časových rovin, které je přehledné, důsledně vyrovnané tak, aby žádná neměla převahu a udržuje si tíživou atmosféru doby. V titulních "dospělých" rolích se sešli velmi dobří a potřebně civilní Tim Roth a Clive Owen, jejichž dětští protějšci za nimi moc nezaostali, což je jedině dobře. Nepříjemným překvapením pak zůstává to, že emočně je snímek zcela prázdný, nijak s nimi nepracuje a s výjimkou trochu lacině sentimentálního závěru nechává diváka úplně klidným. Nenápadný tip.

Zajímavost: Jednu z rolí si zahrál i Saul Rubinek, který sám je synem přeživších holocaustu a narodil se v německém uprchlickém táboře.

Český trailer filmu Píseň jmen / The Song of Names

Moje nová tvář (úterý 30. 4., ČT2, 21.00 - 22.20)

Plakát filmu  / Moje nová tvář
© Falcon
Tuzemský dokument se před půl rokem mihnul i v kinech, kde pobyl jen pár týdnů, aby se nyní objevil na menší obrazovce, kde mu možná bude o něco lépe. Režisérka a spoluscenáristka Jarmila Štuková v něm zaujme hodně silným příběhem hlavní hrdinky, která prožila to, co si nikdo nedovede představit, o to víc upoutá a uchvátí její vnitřní síla, optimismus a vesměs úspěšný boj s úplně novou realitou. Vzhledem k tématu sice není snímek úplně snadný na sledování, odměnou ale bude divákům určité poselství, které nezní kýčovitě a lacině. Posmutnělou a lehce melancholickou atmosféru pak doplňuje citlivá hudba Katarzie a krásná kamera, která se tedy místy až moc zaobírá dlouhými záběry na stromy a krajinu, které ale snímek nikam neposouvají. Tip, který možná mnohým změní náhled na jejich životy.

Zajímavost: Na festivalu v Jihlavě získal snímek cenu publika.

Oficiální trailer filmu Moje nová tvář

Bronco Billy (Bronco Billy) (čtvrtek 2. 5., Warner TV, 20.00 - 22.20)

Plakát filmu Bronco Billy / Bronco Billy
© IMDb
V bohaté filmografii legendárního Clinta Eastwooda se na romantickou komedii s westernovým nádechem z raných osmdesátých let zapomíná a příliš se nepřipomíná. Dáno je to jednoznačně tím, že není tak výrazná a oproti většině autorových počinů neklade důraz na příběh a poselství, ale na určitou atmosféru a z velké části na nostalgii. Tvůrce se tu zřejmě poprvé v kariéře pokouší vyrovnat se žánrem, který ho proslavil a který v době, kdy snímek vznikl, značně uvadal, z čehož vyplývá průhledná symbolika kovboje jakožto cirkusové atrakce a přežitku světa, který už mízí v dáli. A ačkoli se mu po většinu lehce přetažené stopáže vše daří prodat, výsledek je lehce rozpačitý, protože romantická linie ne úplně funguje a ani humor není bezchybný a v některých momentech se dokonce těžko odhaduje, zda bylo vše myšleno vážně, nebo s nadsázkou. Krom samotného autora se objeví ucházející Sondra Locke, ty pak doplňují třeba Scatman Crothers nebo Geoffrey Lewis. Tip především pro milovníky a zaryté fanoušky žijící legendy.  

Zajímavost: Natáčení bylo naplánováno na osm týdnů, nakonec se ho podařilo zvládnout za šest.

Originální trailer filmu Bronco Billy / Bronco Billy


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY