TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem

Vydáno: 15.03.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.
Godzilla vs. Kong (Godzilla vs. Kong) (pátek 15. 3., Nova, 20.20 - 22.35 / úterý 19. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Český plakát filmu Godzilla vs. Kong / Godzilla vs. Kong
© Vertical Entertainment
Tři roky staré drama je spíše "dětskou" podívanou, nad kterou se nesmí moc přemýšlet. Režírující Adam Wingard v něm na plátno dostal dvě legendární monstra, která se do sebe pustila, čímž splnila sen mnoha a mnoha fanouškům. A právě vzájemné souboje jsou tím nejlepším, co může tvůrce nabídnout, neboť i přes viditelně digitální efekty jim dokázal dodat potřebný náboj, částečně napětí a velkou porci energie. Po příběhové stránce ale selhává, protože snahy o vytvoření jakéhosi multiversa působí nechtěně směšně a všechny lidské postavy jsou zoufale nezajímavé a nudné. To sice částečně kompenzují atraktivní lokace a vytvořená prostředí, kde se všechny bitky odehrávají, víc než co jiného ale veškeré dějové linie vypadají jako nutné zlo. Tomu, že titulní monstra jsou hlavními hvězdami, odpovídá i obsazení, v němž jsou těmi nejznámějšími tvářemi Alexander SkarsgårdRebecca Hall a Demián Bichir. Totální výplach na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Dle úvodních titulků je Godzilla 119 metrů vysoká, váží 164 000 tun a chodí rychlostí 28 km/h.

Oficiální český trailer filmu Godzilla vs. Kong / Godzilla vs. Kong

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) (sobota 16. 3., Nova, 20.20 - 23.15 / pondělí 18. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.55 / úterý 19. 3., 10.55 - 13.50 / středa 20. 3., 14.50 - 17.45)

Český plakát filmu Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství / Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
© CSFD
Zatím poslední díl ze zamýšlené dlouhé ságy ze světa Harryho Pottera dopadl hodně rozpačitě a hodnocení má lepší na zahraničních databázích než na těch našich. Režírující David Yates v něm sice udržuje poměrně solidní atmosféru a nabídne několik jednotlivých zajímavých scén, zoufale se mu ale nedaří více zaujmout a výsledek působí jako několikrát nastavovaná kaše. Dáno je to tím, že příběh nedává moc smysl a navíc je příliš komplikovaný, postavy se v něm objevují víceméně náhodně a samotné vyvrcholení je neuspokojivé. Tomu bohužel odpovídá i stopáž, která je přehnaná, subjektivně může působit dvakrát tak dlouhá, a jelikož ani tempo není nijak vyrovnané, divák se místy neubrání nudě. Dojem lehce zlepšuje obsazení, v němž se sešli Jude LawMads Mikkelsen nebo Eddie Redmayne, kteří se na minimu prostoru a s minimem možností snaží předvést maximum, což se daří tak střídavě. Ne úplně zábavný tip, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Stvoření ve vězení vznikla spojením pavouků a štírů.

Oficiální český trailer filmu Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství / Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore 

Nepřátelé (Hostiles) (neděle 17. 3., ČT2, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Nepřátelé / Hostiles
© IMDb
Sedm let staré westernové drama se našim kinům zcela vyhnulo a dlouho nešlo sehnat oficiální cestou. A je to s podivem, protože za ním stojí relativně hvězdná jména a ohlasy jsou více než dobré. Režisér a scenárista Scott Cooper v něm rozehrává komplikovaný a nečernobílý příběh, v němž řeší dost závažných témat a psychologicky propracované postavy nechává prožívat těžká morální dilemata. Potěší i drsná a majestátní atmosféra a několik emocionálně silných scén, jejichž dopad je někdy až drtivý. Akce tu sice mnoho není, když už se ale objeví, je syrová a poměrně krvavá. Ke staromilským dojmům přispívá i tvůrčí přístup sestávající z extrémně pomalého tempa a mnohdy dlouhých nádherných záběrů kamery. Excelentnímu obsazení naprosto dominují vynikající Christian Bale a Rosamund Pike, které doplnili mimo jiné Scott ShepherdRory CochraneWes StudiJesse PlemonsBen Foster nebo Stephen Lang. Samotný závěr je možná lehce přeslazený, to ale výborné dojmy příliš nezmění. Opomenutý klenot. 

Zajímavost: Scénář vychází z rukopisu Donalda Stewarta, který po jeho smrti našla při stěhování jeho manželka.

Oficiální trailer filmu Nepřátelé / Hostiles

Rozpolcený (Split) (neděle 17. 3., Nova Cinema, 22.35 - 01.00 / úterý 19. 3., 00.55 - 03.05)

Český plakát filmu Rozpolcený / Split
© Facebook tvůrce
Osm let starý thriller s hororovými prvky znamenal krátkodobý návrat režiséra a scenáristy M. Nighta Shyamalana do první ligy. Ten v něm nechal zavzpomínat na své nejlepší období a zaujme především v dobrém slova smyslu nepříjemnou a neklidnou atmosférou, která pracuje s určitým tajemstvím, protože počet jednotlivých identit hlavní postavy se postupně odhaluje a nechává diváka v nejistotě. V tom mu výrazně pomáhá výborný a překvapivě umírněný James McAvoy, který sice není potřebně děsivý, ale všechny vnitřní existence od sebe dokáže bravurně odddělit a absolutně nepřehrává. Krok s ním dokáže udržet jen podobně výborná Anya Taylor-Joy, která ale pochopitelně nemá tolik prostoru a možností. Jen je škoda, že tvůrce se uchýlil k trochu zbytečné psychiatrické linii a několika flashbackům do minulosti dvou hlavních postav, které ale úplně nefungují a nemají ani tempo a podobnou atmosféru jako zbytek filmu. Třešínkou na dortu je ovšem krátká závěrečná scéna, která snímek dostává do úplně jiné dimenze. Potenciální tip týdne, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: McAvoy si během natáčení zlomil ruku, do nemocnice šel ale až po dvou dnech.

Oficiální český trailer filmu Rozpolcený / Split

Tanečnice (La danseuse) (čtvrtek 21. 3., ČT art, 20.40 - 22.30)

Český plakát filmu Tanečnice / La danseuse
© Facebook tvůrce
Před sedmi lety se francouzsko-belgicko-české životopisné drama mihlo i ve zdejších klubových kinech, pochopitelně v nich ale velkou stopu nezanechalo, neboť je určeno pro náročnější publikum. Debutující režisérka a spoluscenáristka Stéphanie Di Giusto v něm širšímu diváctvu představila osudy tanečnice Loïe Fuller, kterou ovšem moc lidí nezná, což ale nikterak nevadí. Největšími lákadly jsou dobová atmosféra, nádherná kamera a všechny taneční scény, které mají skvělou choreografii a vypadají vskutku naprosto úchvatně a jednoduše. Titulní roli sehrála podobně vynikající Soko, vedle které se neztratí ani Lily-Rose DeppMélanie Thierry nebo Gaspard Ulliel. O něco horší je to pak s příběhem, který se sice snaží o opak, ale je dost šablonovitý, předvídatelný a naprosto standardně "biografický", takže nikoho nepřekvapí, navíc se v několika momentech odchyluje od reality a tím diváky zbytečně mate. Vizuálně překvapivě výrazný tip.

Zajímavost: Původně byla do role, kterou nakonec hrála Depp, obsazena Elle Fanning.

Oficiální český trailer filmu Tanečnice / La danseuse

Těžká puberta (Big Time Adolescence) (čtvrtek 21. 3., Nova Cinema, 22.10 - 00.00)

Plakát filmu Těžká puberta / Big Time Adolescence
© IMDb
Indie komedie vznikla původně pro streamovací službu Hulu a tím pádem v našich končinách moc známá není. A asi se úplně nedá říct, že tím divák o něco zásadního přišel, na druhou stranu rozhodně nejde o ztrátu času a fandové podobně komorních počinů si přijdou na své. Debutující režisér a scenárista Jason Orley v něm natočil naprosto standardní comig of age počin, kterých se ročně rodí docela dost, podařilo se mu ale vytvořit pohodovou, i když občas posmutnělou atmosféru a napsat velice slušný scénář, který se snaží řešit kromě malicherností i ty závažnější problémy. Tempo není nijak zběsilé, stopáž je na druhou stranu dosti střídmá, takže je v ní naštěstí prostor jen pro to nejnutnější. Divákům ale stejně nejvíce utkví obsazení, v němž překvapí výborný Pete Davidson, který ubírá prostor dokonce i titulnímu a trochu nevýraznému Griffinu Gluckovi, dále se pak objeví i Sydney SweeneyJon Cryer nebo Machine Gun Kelly. Hodně příjemný tip, který ale mohl být přece jen o něco nápaditější a odvážnější.

Zajímavost: Stanice Hulu koupila práva na film za čtyři miliony dolarů.

Oficiální trailer filmu Těžká puberta / Big Time Adolescence


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY