TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge

Vydáno: 16.02.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Programová nabídka v televizích je od nového roku vesměs stabilní a není moc z čeho vybírat, protože premiér je dost málo. V tomto týdnu se ovšem na jednu dostalo, neboť bude uveden nedávný horor Jamese Wana Zhoubné zlo.
Dva Jakeové (The Two Jakes) (sobota 17. 2., ČT2, 21.50 - 00.00)

Plakát filmu Dva Jakeové / The Two Jakes
© Impawards
Na začátku devadesátých let vzniklo hodně volné pokračování legendární Čínské čtvrti. Režijně se o něj trochu překvapivě postaral Jack Nicholson, který si zahrál i hlavní roli a nejvíce doplatil právě na to, že se pokusil navázat na tak slavný kousek a zdaleka nenaplnil s tím spojená očekávání. Jinak totiž natočil poměrně slušnou žánrovku, v níž se spoléhal na parádní dobovou atmosféru a nádhernou kameru Vilmose Zsigmonda. Samotná zápletka vůbec není špatná, oproti předchůdci jí ale chybí větší moment překvapení a lepší nápad, je také více předvídatelná a nevyhýbá se určitým klišé. Hlavní hvězda je pochopitelně výborná, neméně skvěle ji ale doplnil i Harvey Keitel, dále se pak objeví třeba Meg TillyMadeleine StoweEli Wallach nebo Richard Farnsworth. Výsledku rozhodně nepomáhá notně přetažená délka, která je někdy v kombinaci s pomalejším tempem skoro k nepřežití. Trochu rozpačité pokračování legendy, na které se zapomnělo. 

Zajímavost: Nicholson prohlásil, že pokud snímek nebude fungovat, s kariérou režiséra končí. Od té doby už nic nenatočil...

Originální trailer filmu Dva Jakeové / The Two Jakes

Star Trek V: Nejzazší hranice (Star Trek V: The Final Frontier) (úterý 20. 2., Paramount Network, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Star Trek V: Nejzazší hranice / Star Trek V: The Final Frontier
© Facebook tvůrce
V předlouhé filmové sérii legendární vesmírné ságy patří pátý díl mezi fanoušky k těm nejméně oblíbeným a nejhůře hodnoceným. Režijně s ním tehdy debutoval William Shatner, který pochopitelně ztvárnil i jednu z hlavních rolí. Doplatil především na hodně zvláštní příběh, který je plný bizarního filozofování a náboženských odkazů, které vůbec nefungují a působí samoúčelně. O moc lepší to není ani s příliš chtěným humorem, absolutní absencí napětí, jakékoli akce a s opravdu divnými vztahy mezi postavami, vrcholem pak jsou viditelné triky, které působí jako by záměrně. Někde na lehkém nadprůměru tak výsledek udržují velmi solidní kamera, dobré kulisy a úvodní půl hodina, která má spád a navnadí na další pokračování. V obsazení nesmí chybět Leonard NimoyDeForest KelleyGeorge Takei nebo James Doohan. Pro milovníky ságy spíše podívaná z povinnosti.

Zajímavost: Takei se kvůli filmu naučil jezdit na koni.

Originální trailer filmu Star Trek V: Nejzazší hranice / Star Trek V: The Final Frontier

Zhoubné zlo (Malignant) (středa 21. 2., Nova Cinema, 22.35 - 00.40 / čtvrtek 22. 2., 23.45 - 01.40)

Český plakát filmu Zhoubné zlo / Malignant
© Vertical Entertainment
Tři roky starý horor je svéráznou podívanou, kterou rozhodně nezvládne každý. Režírující James Wan si v něm evidentně natočil film sám pro sebe, takže nemusel dělat moc kompromisů a vysloveně si ho užil. Záměrně béčkový příběh je pro něj jen záminkou pro různé vizuální vtípky a nadsázku, která je znát z každého záběru. A je to jedině dobře, protože zápletka je předvídatelná, absurdní a někdy plánovaně směšná, zároveň jsou v ní záblesky chytrosti a dost tvůrčí invence na to, aby stejně naladění fandové měli nad čím jásat. Celý počin je totiž stavěn jako pocta žánru giallo, konkrétně jeho pozdější podoby, kde se objevovala i určitá fantastika. Závěr je pak vysloveným fajnšmekrovstvím, které ale neocení každý, protože je plný násilí a brutálního nadhledu. Titulní roli ztvárnila velmi dobrá Annabelle Wallis.  

Zajímavost: Snímek velmi pochválil Stephen King.

Oficiální český trailer filmu Zhoubné zlo / Malignant

Moulin Rouge (Moulin Rouge) (čtvrtek 22. 2., ČT art, 21.00 - 22.55)

Plakát filmu Moulin Rouge / Moulin Rouge
© CSFD
Ačkoli název britského snímku evokuje pohled do slavného pařížského šantánu, pravda je někde trochu jinde. Na Oscara nominovaný režisér John Huston, který se podílel i na scénáři, do něho totiž skryl biografii malíře Toulouse-Lautreca. Ta je naprosto standardní a svou koncepcí nijak nepřekvapí, vzhledem k důležité úloze slavného podniku v umělcově životě ji ale oživuje plno až muzikálových a tanečních čísel, které mají zajímavou choreografii. Nejvýraznější pak jsou oscarové výprava a kostýmy, které jsou opravdu špičkové, nechybí ani výtečná dobová atmosféra a velmi dobře ztvárněné figurky, které se kolem vyhlášené "tančírny" pohybovaly. Obsazení kralují na Oscara nominovaní José Ferrer a Colette Marchand, jimž zdatně sekundují Zsa Zsa GáborSuzanne Flon nebo Muriel Smith. Škoda jen, že osudy slavného malíře tvůrci trochu zjednodušily a některé etapy z jeho života úplně vynechali. U nás málo známý tip.

Zajímavost: Huston později prozradil, že natáčení uprostřed pařížské dopravní zácpy bylo problematické, neboť nespokojení řidiči nahlas troubili, herci se neslyšeli a museli si tak vzájemně odezírat ze rtů.

Oficiální trailer filmu Moulin Rouge / Moulin Rouge


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY