TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů

Vydáno: 26.01.2024 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Ani na konci ledna se situace v televizích moc nemění a premiérově mrtvé období pokračuje. To znamená, že v programech mají převahu originální tvorba a osvědčené hity. Do našeho výběru se tak dostala jen čtveřice filmů.
Těžký život (Una vita difficile) (sobota 27. 1., ČT art, 23.30 - 01.25)

Plakát filmu Těžký život / Una vita difficile
© IMDb
Velmi málo známé italské drama z počátku šedesátých let je sice prezentováno také jako komedie, velkou legraci by od něj ale divák úplně čekat neměl. Režírující Dino Risi v něm tehdy poprvé vykročil ze zavedené škatulky komediálního režiséra, a i když se humoru nevyhnul, je tentokrát hodně černý, částečně satirický, vždy ale donutí k zamyšlení o poměrně vážných věcech. Příběhově zachytil relativně dlouhé dějové období v životě jedné rodiny a spoléhal se při tom na velmi dobře napsaný scénář s propracovanými postavami a přesnými dialogy, výbornou dobovou atmosféru, na níž je ovšem znát příjemná nadsázka, a zcela trefný soundtrack. Titulní úlohu ztvárnil výborný Alberto Sordi, jehož doplnili třeba Lea MassariFranco Fabrizi nebo Lina Volonghi. Jen škoda trochu nevýrazné a nezáživné romantické linie, která se k válečné tematice v tomto případě úplně nehodí. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Borante Domizlaff, který hraje nacistického důstojníka, byl během války skutečně důstojníkem SS, po ní byl souzen, ale následně osvobozen.

Originální trailer filmu Těžký život / Una vita difficile

Přátelé z dovolené (Vacation Friends) (pondělí 29. 1., Prima Max, 22.00 - 23.35)

Plakát filmu Přátelé z dovolené / Vacation Friends
© Impawards
Tři roky stará komedie vznikala přímo pro VOD službu, což je její velká výhoda a připisuje jí to body k dobru. Debutující režisér a spoluscenárista Clay Tarver v ní totiž spolehl na naprostou jistotu a natočil zcela generickou, ale ve výsledku hodně příjemnou podívanou, která přesně splní svůj účel. To znamená, že o celistvém příběhu se nedá moc mluvit, neboť se rozpadá do jednotlivých epizod, ty jsou ale naštěstí po většinu střídmé stopáže vtipné, i když neoriginální, tuctové a někdy už otravné. Atmosféra je nicméně po celou dobu pohodová, bodíky navíc přidává i svižné tempo a několik úderných hlášek. Z obsazení nejvíce vyniká John Cena, který si svou roli nepokrytě užívá a prokazuje značný komediální talent, vedle něj se pak objeví třeba LilRel HoweryYvonne OrjiMeredith Hagner nebo Robert Wisdom. Nenáročný tip, který je pro pondělní večer zcela ideální.

Zajímavost: O snímku se hovořilo už v roce 2005, kdy se do hlavních rolí počítalo s Nicolasem Cagem a Willem Smithem.

Originální trailer filmu Přátelé z dovolené / Vacation Friends

Personal Shopper (Personal Shopper) (úterý 30. 1., Nova Cinema, 22.50 - 00.50)

Český plakát filmu Personal Shopper / Personal Shopper
© Facebook tvůrce
Před sedmi lety se francouzsko-německý snímek objevil i v tuzemských kinech, větší stopu v nich ale nezanechal. To ale nemohlo nikoho překvapit, protože jde o dost náročný kousek, jehož hodnocení jsou hodně individuální. Režisér a scenárista Olivier Assayas v něm umně a chytře propojil existenciální psychologické drama, duchařský horor a částečně i krimi, aniž by jeden z žánrů dominoval. Neskrýval přitom inspiraci jeho legendárními kolegy, kterým tu svým způsobem vzdává hold. Příběh je zcela záměrně nejednoznačný, nabízí několik možností interpretace, hodně hutnou atmosféru, kterou podmalovává zajímavá a působivá hudba a vše zabírá nádherná kamera využívající podmanivé a dlouhé jízdy a záběry. Za zmínku pak stojí i promyšlená střihová skladba, která udržuje diváka v napětí i ve zdánlivě banálních scénách. V ústřední roli překvapí obstojná Kristen Stewart, která předvádí jeden z nejlepších výkonů kariéry a měla by přesvědčit i své odpůrce, velmi dobře jí pak sekundují kupříkladu Lars EidingerSigrid Bouaziz nebo David Bowles. Je ale jasné, že vše výše popsané může být bráno jakožto negativum a zásadní překážka pro dosledování podobného počinu. Náročnější tip.

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu v Cannes, kde snímek nakonec získal cenu za režii.

Český trailer filmu Personal Shopper / Personal Shopper

Řetěz bláznů (Chain of Fools) (čtvrtek 1. 2., Nova Cinema, 18.10 - 20.00)

Plakát filmu Řetěz bláznů / Chain of Fools
© IMDb
Miléniová kriminální komedie u nás není až tak známá a dodnes se nedá oficiální cestou sehnat. Svým způsobem je to pochopitelné, protože režijně s ní debutovala dvojice Pontus Löwenhielm a Patrick von Krusenstjerna (oba známější pod jménem Traktor), která měla zkušenosti s několika videoklipy, což je na výsledku znát, a od té doby už nic jiného nenatočila. Od počátku je vidět, že nemusela dělat moc kompromisů a spoléhala jen a pouze na naprosto bláznivý děj, který nedává smysl a nedrží u sebe, což je částečně záměr, protože hlavní důraz je kladen na dost šílený černý humor a překvapivě velmi dobře napsané zajímavé postavy, které jsou všechny do jedné vyšinuté, což je přivádí do nečekaných situací. Podobně odlehčená je i atmosféra, z níž je jasné, že se tvůrci neberou moc vážně. Spíše pozitivním dojmům napomáhá i střídmá stopáž, jen to tempo není úplně nejsvižnější a místy je zbytečně pomalé a točí se kolem banalit. Většinu nedostatků ale vykompenzuje fantastické obsazení, v němž se sešli Steve ZahnSalma HayekJeff GoldblumElijah WoodTom Wilkinson nebo Lara Flynn Boyle. Osobitý tip, který se ale dá snadno přehlédnout.

Zajímavost: Do role Karen, kterou nakonec ztvárnila Flynn Boyle, byla původně obsazena Claudia Schiffer.

Originální trailer filmu Řetěz bláznů / Chain of Fools


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY