Recenze: Expend4bles: Postr4datelní

Vydáno: 22.09.2023 12:30 - Václav Limberk | foto: Lionsgate

Partička kolem Barneyho Rosse musí zastavit nebezpečného tajemného Ocelota, který má v plánu rozpoutat třetí světovou válku. Premiéru v českých kinech má akční sequel Expend4bles: Postr4datelní.

Expend4bles: Postr4datelníRecenzoval/a Václav Limberk dne 22.09.2023 12:30. Partička kolem Barneyho Rosse musí zastavit nebezpečného tajemného Ocelota, který má v plánu rozpoutat třetí světovou válku. Premiéru v českých kinech má akční sequel Expend4bles: Postr4datelní. Hodnocení: 3
Expend4bles: Postr4datelní
Expend4bles
Válečný / Thriller / Akční / Dobrodružný
United States, 2023 , 103 min.

Režie: Scott Waugh
Scénář: Kurt Wimmer, Tad Daggerhart, Max Adams, Spenser Cohen, Kurt Wimmer, Tad Daggerhart, Dave Callaham
Kamera: Tim Maurice-Jones
Hudba: Guillaume Roussel
Herci: Jason Statham, 50 Cent, Megan Fox, Dolph Lundgren, Tony Jaa, Iko Uwais, Andy Garcia, Sylvester Stallone, Randy Couture, Jacob Scipio, Levy Tran, Lucy Newman-Williams, Daren Nop, Kenny 'Cowboy' Bartram, Cody Mackie

Česká premiéra: 21.09.2023

Hodnocení: 6/10

Distributor: Vertical Ent.


Expend4bles: Postr4datelní hodnocení na Kinobox.cz: 54.87 %
Fotografie z filmu Expend4bles: Postr4datelní / Expend4bles
© Vertical Ent.
Když dal v roce 2010 Sylvester Stallone dohromady zasloužilé akční umělce starší a střední generace v akční polonostalgické týmovce Expendables: Postradatelní, byl z toho překvapivý akční hit. Čerstvě rozjetá série dosáhla vrcholu hned v dalším pokračování Expendables: Postradatelní 2, která disponovala pamětihodným padouchem Villainem (Jean-Claude Van Damme). Pak ale přišel pád v podobě trojky Expendables: Postradatelní 3, která měla sice také dobrého padoucha (Mel Gibson), ale americké kino tržby byly tak malé, že šlo o předčasný konec. Bylo jasné, že si Barney Ross (Stallone) a jeho partička musí dát chvíli pauzu.

Tak po devíti letech natočil Scott Waugh konečně čtvrtý díl Expend4bles: Postr4datelní. Nový šéf Marsh (Andy Garcia) pověří Barneyho a jeho spolek úkolem zastavit v Lybii Rahmata (Iko Uwais) a zabránit mu, aby získal jaderné hlavice pro tajemného Ocelota. Akce se ale nezdaří a Rahmat s hlavicemi unikne. Při akci je dokonce zabit i Barney, i když se ho jeho pravá ruka Lee Christmas (Jason Statham) za cenu neuposlechnutí rozkazu pokusí zachránit. V důsledku toho je Christmas z týmu vyloučen a na jeho místo nastupuje Gina (Megan Fox), která je současně i jeho bývalou přítelkyní. Úkol zní jasně, nový tým musí zabránit hrozící třetí světové válce a pomstít Barneyho.

Sylvester Stallone ve filmu Expend4bles: Postr4datelní / Expend4bles
© Vertical Ent.
Ještě dlouho před natočením čtyřky se spekulovalo o (ne)účasti hlavní hvězdy, respektive o rozsahu jeho role a jak je vidět z výše napsaného, Stallone se rozhodl, jak to sám i uváděl na sociální síti, předat štafetu "do schopných rukou" Jasona Stathama, který se zřejmě stane, pokud bude tato série i nadále pokračovat, jeho hlavní tváří. Už dříve se z týmu Postradatelných nenápadně vytratil Yin Yang (Jet Li), který byl plnohodnotným členem týmu v jedničce, zatímco ve dvojce a trojce už měl roli jen epizodní. Zmizel Caesar (Terry Crews) zraněný ve trojce a zmizel také Church (Bruce Willis), kterého v trojce nahradil Drummer (Harrison Ford). Chybí tu i Trench (Arnold Schwarzenegger), pro něhož tu tentokrát nebylo místo.

Z původního týmu tak ve čtyřce vedle Stathamova Christmase zbyli už jen Gunnar Jensen (Dolph Lundgren) a Toll Road (Randy Couture). Zato tu je několik nových členů. Vedle už zmíněného Andy Garcíi, který převzal štafetu po Willisovi a Fordovi a rovněž už zmíněné Megan Fox, která vnáší do ryze chlapského týmu ženský prvek to jsou dále tyto nové posily: Easy Day (50 Cent), Galan (Jacob Scipio), což je syn bývalého člena Galga (Antonio Banderas), jehož jsme poznali ve trojce a další ženská posila jménem Lash (Levy Tran). Během akce se ještě k týmu přidá jeho další bývalý člen, kterého jsme však v předchozích dílech neviděli, jménem Decha (Tony Jaa).

Iko Uwais ve filmu Expend4bles: Postr4datelní / Expend4bles
© Vertical Ent.
Co se novému dílu povedlo, je atraktivní obsazení, v němž je vedle osvědčených a ostřílených akčních veteránů (Stallone, Statham, Lundgren a Couture), kteří oblaží srdce fanoušků "staré školy", také přítomno dostatek nových jmen a tváří, které už si rovněž vydobily nějaké renomé (Uwais, Jaa, Fox) a také těch zatím ještě  neokoukaných (Scipio, Tran). Povedl se také výborný záporák v podání indonéského mistra bojových umění Iko Uwaise, který je po Van-Dammově Villainovi druhým nejlepším padouchem celé série a je Stathamovu Christmasovi rovnocenným soupeřem. Kladem jsou i dynamicky natočené a velkoryse spektakulární akční scény, které byly vždy hlavní předností celé série.

Problematické a diskutabilní tak zůstávají jen scenáristické hrátky, které aniž bychom chtěli cokoli vyzradit, přináší na konci několik překvapivě nepřekvapivých twistů a zvratů. Jakoby se scenáristé (Kurt WimmerTad DaggerhartMax Adams) nedokázali shodnout na tom, zda bude čtyřka novým začátkem nebo ne. Nakonec tak ustrnula někde na půli cesty mezi tradicí a změnou. Škoda že tvůrcům filmu povolily v závěru nervy a neměli více odvahy k větší radikálnosti. O čem mluvím, pochopíte, až uvidíte.

V kontextu celé série čtyřka nezklame a zařadil bych ji někam na úroveň prvního dílu. Je možná o něco lepší než trojka a příliš nezaostává ani za dvojkou. Celkově vzato, je Expendables: Postradatelní vzácně vyvážená série.

Trailer filmu Expend4bles: Postr4datelní


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY