Zemřel Milan Kundera

Vydáno: 12.07.2023 13:13 - Václav Limberk | foto: Česká televize

Ve věku 94 let zemřel česko-francouzský spisovatel Milan Kundera, známý například zfilmovanými knihami Žert a Nesnesitelná lehkost bytí.
Věra Křesadlová, Luděk Munzar, Josef Somr ve filmu  / Žert
© Filmové studio Barrandov
Až do roku 1975 žil a psal Milan Kundera v Československu. Podle dvou povídek z jeho souboru Směšné lásky byly natočeny dva celovečerní filmy. První se jmenoval Nikdo se nebude smát a hlavní roli odborného asistenta Akademie výtvarných umění Karla Klímy v něm vytvořil Jan Kačer. Film natočil Hynek Bočan. Druhým byl snímek Já, truchlivý bůh, kde hlavní role vytvořili Miloš Kopecký a Pavel Landovský. Jedním z vrcholů Československé nové vlny byl Žert natočený podle stejnojmenného Kunderova románu, kde hráli Josef Somr a Luděk Munzar

O dvacet let později, v roce 1988 pak vznikla v americké produkci Nesnesitelná lehkost bytí, kde hráli Daniel Day-LewisLena Olin a Juliette Binoche. Kundera s touto adaptací nebyl spokojen a zakázal pak adaptování svých dalších románů. Film se vracel k událostem srpnové okupace v roce 1968 a obsahuje dokumentární záběry, které natočil Jan Němec. I když u kritiky si film vysloužil chválu, komerčně propadl. Před dvěma lety měl v českých kinech premiéru dokumentární film Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti.

Trailer filmu Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY