Zemřel Peter Falk

Vydáno: 25.06.2011 11:00 - Amaya Tomanová | foto: Facebook tvůrce

Představitel poručíka Columba odešel ve věku 83 let
Peter FalkProslulý roztržitý detektiv v plášti a s věčně zapáleným doutníkem. Tak máme v paměti zarytého Petera Falka, který zemřel ve čtvrtek večer doma v kalifornském Beverly Hills. Bylo mu 83 let.
Příčinu smrti jeho rodina médiím nesdělila. Herec trpěl v posledních letech Alzheimerovou chorobou, která způsobila mimo jiné i to, že si na svou roli legendárního detektiva vůbec nevzpomínal.
Falk byl dvakrát nominován na Oscara za nejlepší mužskou vedlejší roli, a to v letech 1960 ve filmu Murder, Inc. a o rok později v Plné kapse zázraků Franka Capry. Kromě toho získal divadelnickou cenu Tony Award za roli v na Broadwayi uváděné černé komedii Neila Simona Zajatec 2. avenue a je čtyřnásobným držitelem televizní Emmy.
Narodil se jako Peter Michael Falk v roce 1927 v New Yorku. Již ve třech letech musel podstoupit operaci zhoubného nádoru, jejímž následkem byla ztráta pravého oka. Skleněné oko se stalo jedním z jeho poznávacích znamení. V padesátých letech ukončil studia a pomalu se začal připravovat na hereckou kariéru. V roce 1956 hrál v divadelní inscenaci The Iceman Cometh a začal se objevovat i v menších televizních rolích.
V šedesátých letech již prakticky opustil prkna, jež znamenají svět, a začal se plně věnovat filmovému herectví. V roce 1968 se poprvé představil divákům coby detektiv Columbo, a to v televizním filmu Columbo: Vražda na předpis. Seriál na sebe nenechal příliš dlouho čekat - první díly odstartovaly v roce 1971. Mimochodem úplně první epizodu režíroval pětadvacetiletý Steven Spielberg, který spolu s Falkem pomohl definovat typické Columbovy znaky. Poslední díl celkem osmašedesátidílné série měl premiéru v lednu 2003.
Falk byl výtečným a všestranným hercem, o čemž svědčí fakt, že kromě seriálového detektiva se do srdcí diváků zapsal i rolemi v tak rozličných filmech jako je Cassavetesovo nezávislé drama Žena pod vlivem, pohádková Princezna nevěsta nebo Wendersovo kultovní Nebe nad Berlínem.
"Peter má široký záběr od komedie po drama. Umí vám zlomit srdce a umí i rozesmát," řekl o herci režisér filmu Kasař Tony William Friedkin. Legendární režisér Frank Capra, se kterým Peter Falk spolupracoval na snímku Plná kapsa zázraků, vzpomínal na herce slovy "Celá produkce byla bláznivá, tedy až na působení Petera Falka. To on byl mou radostí, mou spásou v realitě."



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY