TV tipy: Ve znamení lásky se zrodila hvězda, která nikdy nezestárne

Vydáno: 11.06.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V polovině června v televizích nejvíc naláká ke sledování zařazení premiér finále ságy Star Wars s podtitulem Vzestup Skywalkera a hudebního dramatu Zrodila se hvězda. Zavzpomínat ale můžete i na zesnulou Libuši Šafránkovou.
Mikulášovy patálie na prázdninách (Les vacances du petit Nicolas) (sobota 12. 6., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Český plakát filmu Mikulášovy patálie na prázdninách / Les vacances du petit Nicolas
© Facebook tvůrce
Francouzská rodinná komedie vychází z románu Reného Goscinnyho, který se u nás netěší až takové popularitě, v celkovém zážitku by to ale vadit nemělo. Režisér a spoluscenárista Laurent Tirard se v ní totiž předlohy zase tolik nedrží a dle všeho ji značně zjednodušuje. Soustředí se především na pohodovou a typicky letní bezstarostnou atmosféru, svižné tempo, výbornou vizuální a barevnou stránku a poměrně chytrý humor, který nemůže nikoho urazit. Stopáž je navíc natolik střídmá, že ani v těch nejslabších momentech se nedostavuje nuda. Trochu problém může být v tom, že navzdory názvu je ústřední postava trochu upozaděna na úkor rodičů, takže se někdy vytrácí roztomile naivní dětský pohled na svět. Naštěstí ale oba dospělé ztvárnili výborní Valérie Lemercier a Kad Merad, kteří jsou potřebně zábavní a funguje mezi nimi parádní chemie. Příjemná záležitost na víkendové dopoledne.

Zajímavost: Film se natáčel na ostrově Noimoutier v provincii Vendée ve Francii.

Oficiální český trailer filmu Mikulášovy patálie na prázdninách / Les vacances du petit Nicolas
Ve znamení lásky (The Choice) (sobota 12. 6., Nova, 14.55 - 17.10 / pondělí 14. 6., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / středa 16. 6., 05.35 - 07.25)

Plakát filmu Ve znamení lásky / The Choice
© New DVD Release Dates
Pět let staré romantické drama není v našich vodách tolik známé, do kin se dostalo jen v USA a ve zbytku světa se o něm moc neví. Paradoxně je to možná škoda, protože ačkoli jde o adaptaci románu Nicholase Sparkse, řadí se k těm nejlepším převedením jeho děl na plátno. Režírující Ross Katz sice měl svázané ruce nutností použití žánrových atributů a klišé, naštěstí se mu ale povedlo je poměrně vyvážit a natočit natolik svižně, že tolik nevadí a celková kýčovitost a příběhová lacinost jsou snesitelné. Pochopitelně se zejména v závěru neubránil těžkému útoku na emoce a extrémní přeslazenosti, v kontextu celkového pojetí se mu to dá ale odpustit. Chválit je třeba i obsazení, v němž se objeví Benjamin WalkerTeresa PalmerMaggie GraceAlexandra Daddario nebo Tom Wilkinson. Nenápadný tip.

Zajímavost: Snímek je jedenáctou adaptací Sparksova románu.

Oficiální teaser trailer filmu Ve znamení filmu / The Choice
Star Wars: Vzestup Skywalkera (Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker) (sobota 12. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / neděle 13. 6., 13.55 - 16.40 / pondělí 14. 6., 09.45 - 12.25)

Český plakát filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
© Facebook tvůrce
Zakončení veleúspěšné vesmírné ságy, na které fanoušci čekali dlouhá léta, má z celé série suverénně nejhorší hodnocení a ani s odstupem času se na tom nic nezměnilo. Režisér a spoluscenárista J.J. Abrams se v něm snaží vše vrátit do starých kolejí, daří se mu to ale tak napůl. Na jednu stranu pochopitelně využívá štědrý rozpočet a proti obrazové a vizuální stránce nelze mít nejmenších námitek, protože všechno vypadá opulentně, velkolepě a naprosto úchvatně. Největší trable ale začínají u příběhu, kterému zoufale chybí tolik potřebná a očekávaná osudovost, uvěřitelnější zvraty, napětí a také ucelenost, protože výsledek je spíše slepencem jednotlivých epizod, které jsou sice zajímavé, nikoli ale strhující. Moc neprospívá ani přetažená délka, která už v závěru na někoho může působit extrémně natahovaně. Spolehlivé je ale obsazení, v němž se vrátili Adam DriverDaisy RidleyMark HamillJohn BoyegaOscar IsaacDomhnall Gleeson nebo Lupita Nyong'o. Trochu kontroverzní a nenaplňující završení jedné série, které v naší recenzi hodnotí ten nejpovolanější.    

Zajímavost: Vzhed opravené přilby Kylo Rena odkazuje na skutečné japonské umění opravy rozbitého porcelánu zvané kincugi.

Český trailer filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
Alfa (Alfa) (sobota 12. 6., Nova, 20.20 - 22.05 / neděle 13. 6., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / středa 16. 6., 00.30 - 02.15)

Český plakát filmu Alfa / Alfa
© Facebook tvůrce
Dobrodružné drama na první pohled vypadá jako tuctová záležitost, tak úplně pravda to ale není. Režírující Albert Hughes v něm leckoho překvapí tím, že se nebojí trochu přitlačit a v rámci jakési "rodinné přístupnosti" je místy poměrně brutální a drsný. Společně s potřebnou atmosférou pravěké Evropy se tak dostavuje určitý pocit autenticty, což se u podobných záležitostí zase tak často nevidí. Opřít se může i o opulentní vizuální stránku, která je téměř dokonalá, a o svižné tempo, v němž vše příjemně ubíhá a je docela strhující. Dojem kazí až druhá polovina, v níž se příběh dostává do hodně šablonovité a předvídatelné podoby a občas zoufale nudí a působí zbytečně melancholicky. Pozornost tak v těchto chvílích udrží hlavně titulní a velmi dobrý Kodi Smit-McPhee a digitální vlk, který ale vypadá jako opravdový. Ideální víkendová podívaná pro celou rodinu, o které se více píše v naší recenzi.  

Zajímavost: Pro film byli zabiti čtyři bizoni, jejichž zuby byly následně humánně odesílány zaměstnanci z Longview Beef Jerky.

Český trailer filmu Alfa / Alfa
Třetí princ (sobota 12. 6., ČT1, 21.20 - 22.44 / neděle 13. 6., 14.35 - 16.05)

Plakát filmu  / Třetí princ
© Terryhoponozky
Československá pohádka z počátku osmdesátých let v hodnocení za těmi nejpopulárnějšími o něco zaostává a přece jen se ani tak často nevysílá. Dáno je to určitě tím, že režisér a spoluscenárista Antonín Moskalyk v ní vytvořil temnější a depresivnější atmosféru a několik znepokojivě psychedelických scén, které ale mají své kouzlo. Příběh navíc není úplně jednoduchý a nabízí hned několik skrytých motivů, především ale uvěřitelné a lidské postavy, které překvapivě nejde rozdělit na dobré a zlé. Škoda ale, že se nevyhýbá několika viditelným nelogičnostem a nesmyslům. Dojem nicméně vylepšují vhodně zvolené a do určité míry tajemné lokace, které dodávají specifické kouzlo. Hlavní role ztvárnili Pavel Trávníček a v tomto týdnu zesnulá Libuše Šafránková, které pak doplňují třeba Luděk MunzarJana Hlaváčová nebo Jiří Bartoška. Vzpomínka na hereckou legendu. 

Zajímavost: Šafránková kvůli roli nosila černou paruku.

Ukázka z filmu Třetí princ
Amatér (Amator) (sobota 12. 6., ČT art, 21.55 - 23.50)

Plakát filmu Amatér / Amator
© IMDb
Polské drama z konce sedmdesátých let patří k nejstěžejnějším dílům tzv. polských filmů morálního neklidu, u nás ale tolik známé není. Režisér a spoluscenárista Krzysztof Kieślowski v něm vycházel ze své dokumentární minulosti a natočil precizní a propracované dílo, které ale vyžaduje plnou diváckou pozornost a spolupráci. Od počátku nastoluje velmi specifickou atmosféru tehdejšího Polska, pouští se do lehce skryté společenské kritiky, zároveň ale skládá poctu všem filmovým nadšencům a fanouškům, kteří jsou schopni kinematografii leccos obětovat. Zvolil navíc pomalé tempo, v němž je prostor vychutnat si každý detail a přemýšlet nad každým náznakem. Fajnšmekři a znalci techniky pak ocení i roztodivný způsob snímání a celkovou práci se zaostřováním i hloubkou obrazu. Titulní roli báječně zahrál a na scénáři se podílel Jerzy Stuhr, který je strhující a zároveň naprosto civilní. Málo připomínaný počin, který precizně zachycuje život filmařů v době rozvinutého komunismu.

Zajímavost: V epizodní roli se objeví i Krzysztof Zanussi, který si zahrál sám sebe.

Originální trailer filmu Amatér / Amator
Zrodila se hvězda (A Star Is Born) (neděle 13. 6., Nova, 20.20 - 23.00 / středa 16. 6., Nova Cinema, 20.00 - 22.40 / čtvrtek 17. 6., 14.10 - 16.45)

Český plakát filmu Zrodila se hvězda / A Star Is Born
© Facebook tvůrce
Od nové verze romantického dramatu nikdo nic moc nečekal, o to překvapující výsledek byl. Režijně debutující Bradley Cooper v něm rozhodně neohromí vesměs klišovitým a předvídatelným příběhem, to je ale tak vše, co se mu dá vytýkat. Řemeslně hodně jistě a upřímně zvládl silné téma, do něhož se mu povedlo propašovat zprávu o fungování šoubyznysu a o tom, jak těžké je opustit záře reflektorů. Spolehl se také na dost svižné tempo a velmi příjemný country-popový hudební doprovod, ze kterého vyčnívá Oscarem oceněná titulní píseň. Fenomenální je i obsazení, neboť hlavní role ztvárnili sám režisér a výborná Lady Gaga, k nimž se přidal i Sam Elliott, všichni tři si navíc zasloužili nominace na Oscara. Jen škoda zbytečně přetažené stopáže, v níž jsou některé pasáže viditelně navíc. To ale částečně kompenzuje poměrně nečekaný závěr. Jeden z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.   

Zajímavost: Cooper prozradil, že snímek byl inspirován koncertem Metallicy, který viděl ve svých šesti letech.

Oficiální český trailer filmu Zrodila se hvězda / A Star Is Born
Nikdy nezestárnou (They Shall Not Grow Old) (pondělí 14. 6., ČT2, 21.00 - 22.40 / čtvrtek 17. 6., 13.40 - 15.15)

Plakát filmu Nikdy nezestárnou / They Shall Not Grow Old
© Facebook tvůrce
Britsko-novozélandský dokument by si v našich končinách zasloužil více pozornosti, bohužel se ale oficiální cestou nedá sehnat. Režírující Peter Jackson v něm ke stoletému výročí první světové války detailně zrestauroval dostupné filmové materiály, které navíc kompletně převedl do barvy, což z celého sledování dělá unikátní zážitek. První třetina je tedy zřejmě záměrně ještě černobílá, pak ale vládu přebírají záběry barevné, které berou dech tím, jak autenticky vypadají a jak precizně jsou zpracovány. Tvůrce nechce být historikem, takže se zcela záměrně vyhýbá známým faktům, místo kterých se soustředí na intimní příběhy jednotlivých vojáků, jejichž hlasy promlouvají na pozadí a ve své opravdovosti a syrovosti jsou zcela mrazivé. Někomu může dojmy pokazit to, že některé výjevy se opakují a osudy některých vojáků jsou dost stereotypní a také to, že autor nikdy hlasový doprovod neutlumí a nenechá působit jen obrazy. To jsou ale jen minimální výtky. Unikátní záležitost.

Zajímavost: Jackson pro film nashromáždil komentáře sto dvaceti válečných vetránů, jejichž nahrávky byly pořízeny roku 1964. 

Originální trailer filmu Nikdy nezestárnou / They Shall Not Grow Old
Sahara (Sahara) (úterý 15. 6., Prima Max, 20.00 - 22.30 / středa 16. 6., 17.25 - 20.00)

Plakát filmu Sahara / Sahara
© IMDb
Šestnáct let stará koprodukční dobrodružná podívaná je typicky letním blockbusterem své doby a nic víc od ní čekat nelze. Režírující Breck Eisner v ní toho moc neřešil, protože k ruce dostal ohraný a klišovitý příběh, který viditelně čerpá ze slavných žánrových klasik, takže se soustředil především na svižné tempo, solidní akci, exotické a atraktivní lokace a pochopitelně i na náznak nějakého tajemna v zápletce. Chybět nesmí ani pokusy o humor, které jsou místy křečovité a míjejí se účinkem, příliš nefunguje ani naznačovaná romantická linie. Na lehký nadprůměr snímek povyšuje spolehlivé obsazení, v němž dostali důvěru Matthew McConaugheyPenélope CruzDelroy LindoWilliam H. Macy nebo Steve Zahn. Jestli něco výsledku zoufale chybí, je to jedna jediná výraznější a déle zapamatovatelnější scéna. Absolutně nenáročný tip. 

Zajímavost: Film vychází z románové ságy Clivea Cusslera, jejímž je Sahara jedenáctým dílem.

Originální trailer filmu Sahara / Sahara
Můžete mi kdy odpustit? (Can You Ever Forgive Me?) (čtvrtek 17. 6., Prima Max, 15.25 - 17.45)

Plakát filmu Můžete mi kdy odpustit? / Can You Ever Forgive Me?
© Facebook tvůrce
Komediální drama se před třemi lety tuzemským kinům zcela vyhnulo, což je velká škoda, protože velké plátno by mu docela slušelo. Režírující Marielle Heller v něm tedy nepředvádí nic světoborného a spoléhá spíše na jistotu v podobě tradičně atraktivního, ale svým způsobem tuctového příběhu s existenciálním přesahem. V celkové strojenosti je navíc možná až moc znát cílení na různá ocenění a snímek tím pádem někdy působí až moc vychtěně a křečovitě. Náznaky silných momentů tu přitom rozhodně nechybí, zoufale tu ale naopak chybí větší dávka invence a tvůrčí odvahy. Čím se ale snímek od sobě podobných odlišuje, je překvapivé a nečekané herecké obsazení. Titulní roli totiž ztvárnila vynikající Melissa McCarthy, která mnohé šokuje přesvědčivým a zcela přesným výkonem, za který se právem dočkala nominace na Oscara. Stejné poctě se těšil i její kolega Richard E. Grant, dále se pak objeví třeba Ben FalconeDolly Wells nebo Jane Curtin. Nevýrazný a bohužel snadno přehlédnutelný počin.  

Zajímavost: Grant si zahrál alkoholika, ve skutečnosti je ale na alkohol alergický.

Oficiální trailer filmu Můžete mi kdy odpustit? / Can You Ever Forgive Me?


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY