Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 12. 2019 - 19. 12. 2019

TV tipy: Městem chodí odvážná Vaiana, která prožívá tvrdou očistu

Vydáno: 13.12.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Předvánoční televizní výběr je letos hlavně ve znamení extrémně nabitého víkendu, v němž se ukrývá několik zajímavých premiér. Těmi nejvýraznějšími jsou animovaná Odvážná Vaiana a moderní westernová variace Za každou cenu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
U řeky (Bend of the River) (pátek 13. 12., Barrandov, 20.40 - 22.40 / sobota 14. 12., 10.55 - 12.55)

Plakát filmu U řeky / Bend of the RiverPod alternativním českým názvem Zátočina řeky najdete v programech u nás ne tak známý western z počátku padesátých let. Režírující Anthony Mann se v něm spolehl na poměrně zajímavý příběh plný nečekaných zvratů, který trochu překvapivě klade důraz i na sociální podtext. Opřít se mohl také o solidní atmosféru, typicky pestré a syté dobové barvy a pomalé tempo, které zrychlí jen v závěru, který je rázem velmi akční a přestřelka v něm střídá přestřelku. Pozitivem budiž i krátká stopáž, v níž není prostor na vatové scény. V hlavní roli se objeví jako vždy morálně silný James Stewart, jemuž dělají společnost třeba Arthur KennedyJulie AdamsRock HudsonLori Nelson nebo Harry Morgan. Vadou na kráse je snad jen samotný začátek, který je viditelně točený ve studiu a korunují ho umělé kulisy a nevydařená zadní projekce. Hodně příjemná žánrovka.   

Zajímavost: Film je adaptací románu Bend of the Snake Williama B. Gulicka.

Originální trailer filmu U řeky / Bend of the River
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (Moana) (sobota 14. 12., Nova, 17.20 - 19.30 / pondělí 16. 12., Nova Cinema, 17.50 - 20.00 / středa 18. 12., 11.15 - 13.30)

Český plakát filmu Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa / MoanaTři roky staré animované dobrodružství představuje divákům tichomořskou kulturu, které svým způsobem vzdává hold. Režírující duo Ron Clements a John Musker, které se podílelo i na scénáři, toho moc neřešilo a krom zmíněného exotického prostředí se spolehlo tradičně na precizní a dokonalou animaci, velmi svižné tempo a velké množství písniček, které jsou sice někdy otravné, povětšinou ale chytlavé a poměrně vtipné. Dospělé nepochybně potěší i to, že autoři mysleli i na ně a humor není vysloveně infantilní, ale pár odkazů je určeno jen a pouze odrostlejším divákům. Platí ovšem také to, že nad logikou příběhu se nesmí moc přemýšlet a všechny problémy jsou v něm hodně zjednodušené. Škoda jen, že se tvůrci nedokáží rozhodnout, zda natáčí lehkou komedii, nebo napínavou dobrodružnou podívanou, protože jejich přístup se někdy dost bije. Nenáročný, ale kvalitní tip pro celou rodinu, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Jméno Moana znamená v maorštině a havajštině oceán.

Český trailer filmu Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa / Moana
Willow (Willow) (sobota 14. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.35 / neděle 15. 12., 12.35 - 15.05 / pondělí 16. 12., 09.40 - 12.10)

Plakát filmu Willow / WillowDobrodružná fantasy pohádka z konce osmdesátých let je poctivou žánrovkou, kterých se nikdy moc netočilo. Režírující Ron Howard v ní dostal k dispozici zajímavý a promyšlený příběh, autorem jehož námětu je George Lucas, a který nabízí hned několik nečekaných zvratů a atraktivní mytologii, která není jen do počtu. Dále se mohl spolehnout na kouzelnou atmosféru, nádhernou hudbu Jamese Hornera a z dnešního pohledu i trochu slabší trikovou stránku, která se ale na druhou stranu dočkala nominace na Oscara za vizuální efekty a jejich střih. Zmínit se pak musí i bohatá výprava, svižné tempo a poměrně inteligentní humor. V hlavních rolích se sešli Val KilmerJoanne Whalley a Warwick Davis. Jen je třeba počítat s tím, že snímek je přece jen o trochu víc určený dětskému publiku, takže dospělé už asi tak úplně neokouzlí. Další tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Celou vesnici skřítků hrála početná rodina liliputánů, proto nebylo třeba žádných triků.

Oficiální trailer filmu Willow / Willow
Barvy (Colors) (neděle 15. 12., ČT1, 00.35 - 02.30 / pondělí 16. 12., 00.20 - 02.15)

Plakát filmu Barvy / ColorsU nás v podstatě neznámé kriminální drama z konce osmdesátých let se moc nevysílá. Jeho nejslabším článkem je rozhodně režírující Dennis Hopper, který v něm zůstal jen za kamerou a až příliš se snaží o apelativní sociální komentář a do standardního a nijak překvapivého příběhu přidává snad všechny problémy, které tehdejší Los Angeles řešilo, čímž výsledek působí trochu křečovitě. Hodně toho ale zachraňuje solidní akcí, které ovšem není tolik, parádní kamerou Haskella Wexlera, svěžím tempem a poměrně hutnou atmosférou. Největším trumfem nicméně zůstává obsazení, v němž uchvátí Sean PennRobert DuvallMaria Conchita AlonsoRandy Brooks nebo Don Cheadle. Zapomenutá žánrovka, která by potřebovala být výraznější a asi by zasloužila i lepší vysílací čas. 

Zajímavost: 2. března 1987 byl Penn zatčen a ve vězení strávil třiatřicet dnů za to, že napadl komparsistu, který si během natáčení tohoto filmu pořizoval jeho fotky bez jeho povolení.

Oficiální trailer filmu Barvy / Colors
Očista: Anarchie (The Purge: Anarchy) (neděle 15. 12., Nova, 00.40 - 02.20 / úterý 17. 12., Nova Cinema, 23.40 - 01.40)

Český plakát filmu Očista: Anarchie / The Purge: AnarchyDruhý díl thrillerové série s velmi originálním námětem je poměrně solidní podívanou, která svému předchůdci nedělá ostudu. Režisér a scenárista James DeMonaco v něm sbírá body tím, že děj přesunul do ulic velkoměsta a má na všechno víc prostoru. K tomu přidal dost hutnou atmosféru a vyhnul se nelogickému jednání postav, které jsou navíc docela sympatické a těžko se odhaduje, která přežije. V hlavní roli se znovu objevuje Frank Grillo, kterého doplňují méně známé tváře. Vytýkat bychom mohli to, že akce není tak syrová, jak by mohla být a chybí tu nějaký moment překvapení nebo zdařilejší lekačky, o dost víc ale mrzí to, že s postupující stopáží je děj až moc překotný, ztrácí napětí a začne postrádat i logiku. Alespoň že stopáž je střídmá. Více prozradí naše recenze

Zajímavost: Grillo si svoje filmové auto oblíbil natolik, že si ho chtěl koupit, produkce mu to ale nedovolila.

Český trailer filmu Očista: Anarchie / The Purge: Anarchy
Vánoce s Holly (Christmas with Holly) (neděle 15. 12., Nova, 09.15 - 11.05 / pondělí 16. 12., Nova Cinema, 07.15 - 09.05)

Plakát filmu Vánoce s Holly / Christmas with HollySedm let stará televizní romance u nás není vůbec známá, a proto má jen průměrné hodnocení, v zahraničí je to ale úplně jiná písnička. Pravdou je, že režírující Allan Arkush v ní nikoho nepřekvapí a dobře ví, s čím pracuje. Spolehl se tak na mnohokrát obehraný a předvídatelný příběh, pohádkovou vánoční atmosféru, střídmou stopáž, svižné tempo a naštěstí i fungující romantickou linii. Titulní role si zahráli sympatičtí Eloise Mumford a Sean Faris, výrazně potěší i výborná a neotravná dvojčata Josie Gallina a Lucy Gallina v hlavní dětské roli. Kdyby to tvůrce nepřehnal s celkovou přeslazeností a kýčovitostí, mohl být dojem ještě o chloupek lepší a asi by ho více akceptovalo i mužské publikum. Ideální tip k blížícím se svátkům.

Zajímavost: Snímek je adaptací knižní předlohy Lisy Kleypas.

Televizní spot filmu Vánoce s Holly / Christmas with Holly
Městem chodí Mikuláš (neděle 15. 12., ČT1, 14.35 - 16.05)

Plakát filmu  / Městem chodí MikulášČeskoslovenský televizní snímek z počátku devadesátých let je sice uváděn jako dětský, to je ale daleko od pravdy, protože jde o klasické a hodně dobré komorní drama. Režírující Karel Kachyňa v něm zpracoval poslední scénář svého dlouholetého kolegy Jana Procházky a opět prokázal své naprosté mistrovství. Soustředí se v něm na svou typickou poetiku, kterou v tomto případě ještě vyšperkoval velmi specifickou, nostalgicky posmutnělou atmosférou Vánoc a jakýmsi prazvláštním bezčasím, v němž se celý děj odehrává. Opíral se pochopitelně i o hodně silný příběh, pomalejší tempo a velmi dobře napsané postavy, které nejsou úplně jednoznačné, proto ale hluboce lidské, nechybí ani decentní humor. Pomohl si též skvělou kamerou Vladimíra Smutného a spolehlivě působivou hudbou Petra Hapky. V hlavní dětské roli exceluje Daniel Douda, kterého v těch dospělých famózně doplňují Josef AbrhámEliška BalzerováAlena MihulováKateřina Hrachovcová nebo Pavel Nový. Lehce dojemná záležitost, která je výbornou variantou přehnaně optimistickým vánočním snímkům.

Zajímavost: Tvůrci plánovali snímek natočit už v sedmdesátých letech, tehdy byl ale autor scénáře na černé listině a nebylo to tedy možné.

Ukázka z filmu Městem chodí Mikuláš
Matky na tahu (Bad Moms) (neděle 15. 12., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 17. 12., 00.20 - 06.55)

Český plakát filmu Matky na tahu / Bad MomsTři roky stará komedie je možná trochu nevýrazná, svůj účel ale splní. Režírující a scenáristická dvojka Jon Lucas a Scott Moore toho vskutku moc neřeší a spoléhá se jen a pouze na epizodický děj a nekorektní humor, který má být specifický tím, že se o něj starají zdánlivě rozumné ženy. Příběh pochopitelně nedává moc smysl a je jen jakýmsi lehkým pojítkem mezi více, či méně zdařilými vtipy. Stopáž je naštěstí střídmá a tempo natolik svižné, že divákovi vše dojde až zpětně, což je jedině dobře. Dojem pak vylepšuje i zdařilý a úderný soundtrack. V obsazení nejvíce upoutá výborná Kathryn Hahn, která dokáže prodat i ten nejlacinější fórek, tu pak doplňují Mila KunisKristen BellChristina ApplegateJada Pinkett Smith nebo Annie Mumolo. Trochu naivní oddechovka, která pobaví především ženské publikum, což de facto potvrdí i naše "mužská" recenze.

Zajímavost: Matku postavy, kterou hraje Applegate, si zahrála její skutečná matka Nancy Priddy.

Český trailer filmu Matky na tahu / Bad Moms
Solomon Kane (Solomon Kane) (neděle 15. 12., Prima Cool, 20.00 - 22.20 / pondělí 16. 12., Prima, 00.40 - 02.40)

Plakát filmu Solomon Kane / Solomon KaneDeset let staré akční dobrodružné fantasy je dnes trochu zapomenuté, což je svým způsobem škoda. Režisér a scenárista Michael J. Bassett se v něm spolehl na poctivou a "špinavou" atmosféru bezútěšného středověku, kterou vytvořil v tuzemských lokacích. S tím pak souvisí i přiznaná brakovitost, kterou jen potvrzuje absurdní množství krve a násilných scén a velmi jednoduchý až primitivní příběh, který nemůže nikoho překvapit. Potěší pak také poměrně solidní výprava a masky, triková stránka a hudební doprovod z dílny Klause Badelta. Titulní roli si vychutnal James Purefoy, jemuž zdatně sekundují mimo jiné Pete PostlethwaiteMax von Sydow nebo Mark O'Neal, chybět samozřejmě nesmí ani Marek Vašut. Dojem ale výrazně kazí špatná choreografie akčních scén, které nevypadají vůbec přirozeně, ale spíše mechanicky a vykonstruovaně, a také chybějící nadsázka, kterou by film výrazně potřeboval. Detaily prozradí naše letitá DVD recenze.  

Zajímavost: Většinu soch pro film vytvořil český sochař Jan Cileček.

Oficiální trailer filmu Solomon Kane / Solomon Kane
Za každou cenu (Hell or High Water) (neděle 15. 12., ČT2, 22.05 - 23.45)

Plakát filmu Za každou cenu / Hell or High WaterTři roky starý kriminální thriller je solidní moderní variací na western, leč není úplně divácky vstřícný. Režírující David Mackenzie v něm dostal k dispozici na Oscara nominovaný scénář Taylora Sheridana a naprosto výtečně v něm pracuje s atmosférou. Tu ještě dotváří úžasný soundtrack Nicka Cavea, který je záměrně zneklidňující. K dobru věci je i pomalejší tempo, které představí trio ústředních postav a nechá diváka, aby si vybral tu, k níž bude pociťovat větší sympatie. Hodně překvapí drsné, syrové, brutální a realistické akční scény, kterých tedy není moc, ale v hlavě zůstanou hodně dlouho. Třešínkou na dortu pak je obsazení, jemuž dominuje na Oscara nominovaný Jeff Bridges, za nímíž příliš nezaostávají velmi civilní Chris Pine a Ben Foster. Lehkou vadou na kráse budiž to, že příběhu chybí více emocí, režijní odvahy a osudovější závěr, protože si o to přímo říká. Hodně poctivá záležitost, jakých se moc netočí. Více prozradí naše rubrika Za horizontem.

Zajímavost: V průběhu natáčení zemřeli režisérovi rodiče, kterým je film věnován.

Oficiální trailer filmu Za každou cenu / Hell or High Water

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 3. 5. 2024 - 9. 5. 2024
TV tipy: Damien na Chesilské pláži snědl Bobovy burgery a našel lásku nebeskou V aktuálním týdnu je televizní nabídka poměrně střídmá a opět spoléhá na jistotu v podobě osvědčených repríz. V našem výběru tak nejvíce zaujme pokračování hororu Přichází satan! a pár téměř zapomenutých počinů.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 18. týden
Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí První květnové premiéry jsou především ve znamení zábavné akční podívané Kaskadér, která sice nebude bořit žebříčky návštěvnosti, milovníky filmařiny by ale měla uspokojit. Po letech se do kin vrací také oceňovaný... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 17. týden
Top 20 ČR: Brouček stoupá na vrchol Domácí komedie Prázdniny s Broučkem si po minulém týdnu, kdy se musela sklonit před animákem Jak zachránit draka, bere uzmuté první místo. čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 17. víkend
Box office: U pokladen skórovali Rivalové Dospělácké drama Rivalové se Zendayou zasazené do tenisového prostředí skórovalo u pokladen kin a patří mu první místo amerického žebříčku Box office. čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Lesní vrah 5/10
Recenze: Český film Lesní vrah nahlíží do prázdnoty existence mladého zabijáka Snímek režiséra Radima Špačka se zabývá postavou Viktora Kalivody, jenž v roce 2005 zastřelil tři lidi a vysloužil si přezdívku „Lesní vrah“. Film seznamuje diváky s událostmi v posledním roce před Viktorovým zatčením. čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
1
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem (17.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu