TV tipy: Pat a Mat se pouští do mission impossible a dostávají horečku sobotní noci

Vydáno: 25.08.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Prázdniny končí a televize pozvolna začínají lákat na velké premiéry. Tento týden jí je zatím poslední pokračování série Mission: Impossible, které doplňují dvě téměř neznámá dramata nebo diskotéková Horečka sobotní noci.
Mission: Impossible - Národ grázlů (Mission: Impossible - Rogue Nation) (sobota 26. 8., Prima Max, 20.00 - 22.50 / neděle 27. 8., 15.25 - 18.15)

Český plakát filmu Mission: Impossible - Národ grázlů / Mission: Impossible - Rogue NationZatím poslední pokračování akční špionážní série vrací svým stylem diváka do sedmdesátých a osmdesátých let, neboť Christopher McQuarrie zvolil dost oldschoolovou režii. Celou dobu se mu daří vyvažovat velmi dobrou akci se scénami klidnějšími, navíc v rámci možností umně pracuje s napětím a vše opatřil svižným tempem, takže nikdy nedojde na nudu. V hlavní roli nesmí chybět standardně dobrý Tom Cruise, který to sice někdy přehání se svými pověstnými kaskadérskými kousky, které zavánějí samoúčelností, to ale tolik nevadí. V těch vedlejších ho pak doplňují Jeremy Renner, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Alec Baldwin nebo možná až moc komický Simon Pegg. Škoda nevyužitého záporáka, kterého obstojně ztvárnil Sean Harris a překombinovaného scénáře, v němž je zbytečně moc zvratů a chybí údernější finále. Tip týdne na sobotní večer, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Světová premiéra filmu proběhla ve Vídeňské státní opeře, kde se odehrává jedna z jeho klíčových scén.

Oficiální český trailer filmu Mission: Impossible - Národ grázlů / Mission: Impossible - Rogue Nation
Mňága - Happy End (sobota 26. 8., ČT art, 22.10 - 23.15)Plakát filmu  / Mňága - Happy End

Český mystifikační dokument je typickým dílem režiséra a scenáristy Petra Zelenky, který v něm vychází z originální myšlenky přiblížení vzniku slavné kapely Mňága a Žďorp ne tak úplně pravdivým způsobem. Začátek je dokonalý a nechybí mu snad nic, postupem času je tedy vše stále vtipné, ale notně přehnané, což je trochu škoda. Tvůrce navíc snímek pojal jako nadčasovou kritiku publika a posluchačů, kterým je mnohdy jedno, kdo a jakou muziku hraje. V titulních rolích se představí Petr Fiala, Marek Vašut, Ivan Král a další známé osobnosti, které si ze sebe dělají roztomilou legraci. Vtipný snímek, který donutí k zamyšlení a díky krátké stopáži uteče hodně rychle.

Zajímavost: Kapela, která v závěru hraje lehce upravenou verzi písně Hodinový hotel, je tehdy ještě nepříliš známá skupina Chinaski.

Ukázka z filmu Mňága - Happy End
Horečka sobotní noci (Saturday Night Fever) (sobota 26. 8., ČT2, 22.25 - 00.25)Plakát filmu Horečka sobotní noci / Saturday Night Fever

Svého času slavný hudební snímek je přímočarý a absentuje v něm jakýkoli příběh, jeho silná stránka je ale jinde. Režírující John Badham v něm toho opravdu moc neřešil a spolehl se jen a pouze na uvolněnou atmosféru sedmdesátých let, vynikající diskotékovou muziku kapely Bee Gees, která pro něj složila jedny ze svých největších a dnes už legendárních hitů, a především na tehdy neznámého a posléze na Oscara nominovaného Johna Travoltu, který tu předvádí opravdu neskutečné taneční kreace. Jen trochu mrzí, že začátek je hodně pozvolný, to ale vykompenzuje závěrečných třicet minut. Hodně povrchní a těžce nostalgická záležitost.

Zajímavost: Během natáčení zemřela Travoltova tehdejší přítelkyně a produkce byla na tři dny zastavena.

Oficiální trailer filmu Horečka sobotní noci / Saturday Night Fever
Gambler: Nejvyšší sázka (The Gambler) (neděle 27. 8., Prima Max, 20.00 - 22.25 / úterý 29. 8., 00.25 - 06.45)

Plakát filmu Gambler: Nejvyšší sázka / The GamblerTři roky starý kriminální thriller je hodnocen jen lehce nadprůměrně, přesto ale za vidění stojí, protože je hodně realistický. Režírující Rupert Wyatt v něm opravdu důvěryhodně zachytil život a myšlení patologického hráče, což je jeho největší devízou. Příběh je totiž jinak dost předvídatelný a povrchní, napětí také není takové, jaké by mělo být a filmu vlastně chybí výraznější a zapamatovatelnější moment, který by ho odlišil od jemu podobných. Na druhou stranu disponuje slušnou atmosférou kasin a heren a velmi dobrým hereckým obsazením, v němž hraje prim Mark Wahlberg, jehož doplňují mimo jiné Jessica Lange, Brie Larson nebo John Goodman. Solidní žánrovka, která ale nevyužila svůj potenciál.

Zajímavost: Wahlberg kvůli roli zhubnul dvacet osm kilogramů.

Oficiální trailer filmu Gambler: Nejvyšší sázka / The Gambler
Černá listina (Liste Noire) (neděle 27. 8., Prima, 22.10 - 00.05 / pondělí 28. 8., Prima Max, 00.25 - 07.35)

Plakát filmu Černá listina / Liste noireNejen u nás prakticky neznámý francouzský akční thriller z poloviny osmdesátých let za těmi slavnějšími o něco zaostává, přesto jde o hodně solidní podívanou. Režisér a spoluscenárista Alain Bonnot se v něm spoléhal zejména na hutnou a potemnělou atmosféru a výtečnou Annie Girardot v titulní roli, která tu hraje něco trošku jiného, než na co jsou diváci zvyklí, o to víc překvapí její jistota, samozřejmostí je i nepopiratelné charisma. Právě ona pozvedá film na jinou úroveň, protože příběh je dost slabý a předvídatelný, v závěru také nelogický. Vzhledem k hlavní hvězdě a dalšímu obsazení, v němž se objeví třeba Sandrine Dumas, Paul Crauchet nebo Jean-Claude Dreyfus, a také krátké stopáži to ale tolik nevadí. Hodně raritní jednohubka pro milovníky poctivých evropských kriminálek.

Zajímavost: Pro Bonnota šlo o druhý a zároveň poslední film pro kina, poté už se věnoval jen televizní tvorbě.

Ukázka z filmu není dostupná.

Rozchod (Partir) (pondělí 28. 8., ČT2, 21.55 - 23.20)

Plakát filmu Rozchod / PartirFrancouzské minimalistické romantické drama je tak trochu rozpolcené a ve výsledku zůstalo někde na půli cesty. Režisérka a scenáristka Catherine Corsini v něm na jednu stranu vsází na realističnost a snaží se ukázat život ženy středního věku, která se znovu zamiluje, na tu druhou pak zarazí, že motivace a vývoj postav nejsou úplně dotaženy, jejich chování není zcela pochopitelné a konec je až nepřirozeně radikální. To může být ale dáno i tím, že hlavní hrdinka není na první pohled úplně sympatická a působí jako rozmazlená panička, postupem času se to ale zlepší. Potěší také příjemná atmosféra a otevřenější erotické scény, které jsou naštěstí decentní. V hlavní roli exceluje civilní Kristin Scott Thomas, které dělají společnost třeba Sergi López, Yvan Attal nebo Bernard Blancan. Další solidní evropská podívaná.

Zajímavost: Scott Thomas byla za svou roli nominována na francouzského Césara.

Originální trailer filmu Rozchod / Partir
Zachraňte Edwardse (úterý 29. 8., ČT art, 21.05 - 22.20)

Plakát filmu  / Zachraňte EdwardseSedm let starý tuzemský dokument rozhodně nenechá nikoho chladným, i když určitě diváckou společnost rozdělí. Tehdy debutující režisérka a scenáristka Dagmar Smržová v něm řeší závažné téma těžce postižených nenarozených dětí a toho, zda si je nechat, nebo ne, a ačkoli v závěru vyjádří svůj názor zcela jasně, v tomto případě to tolik nevadí. Výborně si zvolila i ústřední manželskou dvojici, kterou zachycuje hodně civilně a citlivě, ale především je z ní znát, jak moc se milují a právě jejich vzájemný vztah, respekt a tolerance je tím nejzásadnějším, co film nabízí. Nepostrádá ani emoce a hodně silné scény, které nepůsobí nijak prvoplánovitě, ale spíše vyplynou z děje. Střídmá je i stopáž, v níž je přesně to, co tam má být a o tzv. vatu v ní moc nezavadíte. Pocitově hodně náročný dokument.

Zajímavost: Název filmu je odvozen z genetické vady Edwardsova syndromu, která je nenarozenému dítěti diagnostikována.

Televizní upoutávka filmu Zachraňte Edwardse
Pat a Mat ve filmu (čtvrtek 31. 8., ČT: D, 09.05 - 10.30)

Plakát filmu  / Pat a Mat ve filmuAnimovaný snímek pro celou rodinu je tak trochu podvodem na diváky. Ačkoli režisér a scenárista Marek Beneš láká na filmové dobrodružství slavných kutilů - nešiků, ve skutečnosti jde o deset klasických večerníčkových epizod, které jsou poslepované jen jakýmsi banálním příběhem. To není vysloveně špatně, protože jejich kouzlo pořád funguje a jejich kousky jsou nezapomenutelné, jen to pak působí jako mírné zklamání, a to zejména pro ty, kteří patří do fanklubu legendární dvojice. Animace je pochopitelně standardní a nechybí ani klasická odlehčená atmosféra a hravá muzika Petra Skoumala. Pro ty, kteří se chtějí seznámit s nesmrtelnými "Kuťáky", asi ideální volba, ačkoli celovečerní stopáž v tomto případě není úplně šťastná.

Zajímavost: Film vznikl ke čtyřicátému výročí Pata a Mata.

Oficiální trailer filmu Pat a Mat ve filmu
Tlukot srdce (Heart Beat) (čtvrtek 31. 8., ČT art, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Tlukot srdce / Heart BeatPrakticky neznámé drama z počátku osmdesátých let je příběhem beat generation a jejího nejslavnějšího představitele Jacka Kerouaca. Režisér a scenárista John Byrum v něm vycházel z literární předlohy Carolyn Cassady, která byla Kerouacovou přítelkyní, tudíž měl informace tzv. z první ruky, a proto možná některé překvapí, že snímek není vůbec kontroverzní a skandální. Ani takový být ale nechtěl, protože tvůrce kladl důraz na dobovou atmosféru, realismus a popis beat generation jako takové a znázornil všechny těžkosti, které ji potkaly. Spolehl se při tom na výtečné výkony ústřední herecké trojice, v níž se sešli Nick NolteSissy SpacekJohn Heard, kteří filmu dodali svérázné kouzlo. Opomenuta nesmí být ani nádherná kamera Lászla Kovácse. Paradoxně záměrná uhlazenost a nekonfliktnost filmu škodí nejvíc, protože u podobného tématu by divák něco odvážnějšího čekal, absentují i zapamatovatelnější scény a svižné tempo. Další hodně raritní záležitost.

Zajímavost: Malou roli malíře si zahrál slavný režisér David Lynch.

Hudební motiv z filmu Tlukot srdce / Heart Beat
Rudé horko (Red Heat) (čtvrtek 31. 8., Prima Cool, 22.15 - 00.25)

Plakát filmu Rudé horko / Red HeatAkční thriller z konce osmdesátých let je typickým zástupcem své doby a potěší asi hlavně ty dřívěji narozené. Režisér a spoluscenárista Walter Hill v něm pracuje s jednoduchým a úžasně naivním příběhem, který na konci studené války přibližuje "roztomilou" představu Američanů o sovětských policistech se všemi myslitelnými klišé, což v kontextu rozpadajícího se sovětského impéria baví ještě víc. Moc toho také neřešil a spoléhal se na odlehčenou atmosféru, poctivou akci a množství hlášek, z nichž některé střílí vedle, jiné jsou ale dost povedené. Hlavní role ztvárnili Arnold Schwarzenegger a James Belushi, mezi nimiž funguje svérázná chlapská chemie a jejich špičkování patří k vrcholům filmu, dále je pak doplňují třeba Peter Boyle, Laurence Fishburne nebo Ed O'Ross. Škoda jen, že dvě vynikající akční scény z úvodu už tvůrce později nepřekoná a po přenesení příběhu do USA už tolik nebaví. Nenáročná osmdesátková zábava.

Zajímavost: Schwarzenegger se kvůli roli učil tři měsíce rusky.

Originální trailer filmu Rudé horko / Red Heat


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY