Box Office: X-Meni vedou, Alenka propadá

Vydáno: 30.05.2016 07:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Poslední díl série X-Men s podtitulem "Apokalypsa" s přehledem opanoval právě uplynulý víkend, kdy Američané slaví tzv. Memorial Day. Zato Alenka v říši divů: za zrcadlem propadla.
Jennifer Lawrence ve filmu X-Men: Apokalypsa / X-Men: ApocalypsePoslední díl X-menovské série X-Men: Apokalypsa splnil svou úlohu vedoucího blockbusteru víkendu, v němž Američané slavili tzv. Memorial Day neboli Den obětí války, když bez obtíží opanoval čelo žebříčku se sumou 65 milionů (odhady byly, že bude otvírat nad hranicí 80 mil.). Nejde o nijak závratnou částku a v porovnání s předchozím dílem X-Men: Budoucí minulost (otvírák za skoro 91 mil.) jde o výrazný pokles (o zhruba 26 mil.). I přesto je to solidní výsledek a těžko ho nazvat zklamáním, jako je tomu u druhého blockbusteru, který tento víkend šel do kin. 

A tím není nic jiného než druhý díl Alenky v říši divů, která před šesti lety překonala hranici jedné miliardy. Alenka v říši divů: Za zrcadlem ale ve stopách svého předchůdce zcela jistě nepůjde, neboť tento nákladný snímek otevřel jen za skromných, či spíše ubohých 21 mil. To není žádná sláva a pro studio Disney jde o stejný přešlap jako loni s filmem Země zítřka, která otevřela zhruba podobně, i když o malinko lépe (za 33 mil.). V porovnání s jejich rozpočty (U "Alenky" je to částka 170 mil.) je to ale málo.

Fotografie z filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem / Alice Through the Looking GlassDisneyho to přesto nemusí příliš mrzet, neboť tento rok se jim již podařilo zlomit rekord, když se jejich třem titulům, které jsou stále v top 10, podařilo překonat hranici jedné miliardy během pouhých čtyř měsíců. Na třetí místo poklesli minule první Angry Birds ve filmu. Čtvrtý je Captain America: Občanská válka, který vede letošní žebříček tržeb celosvětově s částkou 1,1 miliardy a je třetím letošním hitem pro Disneyho. 

Na pětku se vklínili Sousedi 2 s 15 mil. Šestá je Kniha džunglí, druhý z Disneyho zářezů, který pomohl studiu zlomit zmiňovaný rekord, který před ním držel Universal. Na sedmičku a osmičku z minulého týdne poklesli Správní chlapi a Hra peněz. Na devítku se probojovalo dobové drama Love & FriendshipKate Beckinsale. Desítku uzavírá první letošní Disneyho hit, Zootropolis: Město zvířat

Příští týden otvírají tři novinky. Romantický snímek Než jsem tě poznala, komedie Popstar: Never Stop Never Stopping a do třetice druhý díl Želv Ninja

BOX OFFICE: VÍKEND OD 27. května 2016

 1. X-Men: Apokalypsa 65 mil.
 2. Alenka v říši divů: Za zrcadlem 28,1 mil.
 3. Angry Birds ve filmu 18,7 mil.
 4. Captain America: Občanská válka 15,1 mil.
 5. Sousedi 2 9,1 mil.
 6. Kniha džunglí 6,9 mil.
 7. Správní chlapi 6,3 mil.
 8. Hra peněz 4,2 mil.
 9. Love & Friendship 2,5 mil.
10. Zootropolis: Město zvířat 831 tis.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY