TV tipy: Konspirátor a Ida zpívají píseň moře a posílají pozdravy ze spermabanky

Vydáno: 25.03.2016 10:00 - Vratislav Šálek | foto: AeroFilms CZ

Poslední březnová televizní nadílka zdánlivě neukrývá žádné velké překvapení, při podrobnějším pohledu ale zjistíme, že v ní najdete hned několik zajímavých a takřka neznámých počinů a také oceňovaných žánrovek.
Pozdravy ze spermabanky (Delivery Man) (pátek 25. 3., Nova, 20.20 - 22.20 / sobota 26. 3., Nova Cinema, 13.30 - 15.25)

Český plakát filmu Pozdravy ze spermabanky / Delivery ManNavzdory svému názvu je tři roky staré komediální drama poměrně vkusné a nikoho neuráží. Jeho finanční neúspěch tak tkví hlavně v tom, že režírující Ken Scott rezignoval na prvoplánový a fekální humor, ale pokusil se z originálního námětu vytěžit spíš chytrou a chvílemi inteligentní zábavu, což se mu relativně daří. Nevyhýbá se ani vážnějším momentům, ke konci ale zbytečně sklouzává do nostalgie. V hlavní roli se objeví velmi dobrý Vince Vaughn, jemuž dělají společnost třeba Cobie Smulders nebo Chris Pratt. Pohodová a příjemná podívaná při startu prodlouženého víkendu.

Synopse: Čtyřicátník David Wozniak (Vince Vaughn) je single, životem se protlouká v mikině a teniskách a nechybí mu vlastně nic kromě zodpovědnosti a jakýchkoliv ambicí. Leckdo by ho označil za "lůzra". Před dvaceti lety ale daroval za peníze sperma a jeho spermabanka mu teď posílá velmi zajímavé úroky. Zjišťuje, že je otcem zhruba pěti set dětí, které teď požadují odtajnění jeho identity. David se rozhodne podívat pravdě do tváře a otevře obálky se všemi jmény a fotografiemi potomků. Je to dobrý nápad?

Zajímavost: V Hollywoodu tímto filmem debutoval uznávaný polský herec Andrzej Blumenfeld.

Český trailer filmu Pozdravy ze spermabanky / Delivery Man
Návrat ztraceného syna (pátek 25. 3., ČT art, 22.15 - 23.55)

Plakát filmu  / Návrat ztraceného synaPrakticky nevysílané československé psychologické drama patří k těm opomíjeným zejména proto, že není jednoduché na sledování a tím pádem ani divácky vstřícné. Režírující Evald Schorm se v něm totiž opřel o depresivní atmosféru, syrovou realističnost a až v dobrém slova smyslu nepříjemně uvěřitelný příběh vyprávěný v pomalém tempu. Pomáhá si krásnou kamerou a minimalistickou hudbou, která jen dotváří zvláštní pocit jakési stísněnosti. V hlavních rolích uvidíte Jana Kačera, Janu Brejchovou a Jiřího Menzela, jimž sekunduje třeba Dana Medřická. Náročnější a posmutnělá záležitost.

Synopse: Jan Šebek (Jan Kačer) ztratil imunitu proti všemu nepravému, nemravnému a polocharakternímu, co se tváří nevinně a samozřejmě. Začal si to připouštět jako nepravé a nemravné a jako něco, co znehodnocuje lidský život. V ten moment se ocitl v konfliktu se sebou samým a okolními lidmi, kteří ho rázem považují za blázna. I proto sáhne k radikálnímu řešení.

Zajímavost: Jde o první celovečerní film, který se natáčel v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

Televizní spot filmu Návrat ztraceného syna
Píseň moře (Song of the Sea) (sobota 26. 3., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Český plakát filmu Píseň moře / Song of the SeaAč je evropské koprodukční animované drama, které se pyšní i nominací na Oscara, vysíláno ráno, dětem úplně určeno není. Příběh je sice jednoduchý, režisér a spoluscenárista Tomm Moore v něm ale vychází z dávných keltských mýtů, které ne každý zná a některé jsou poměrně spletité. Jinak ovšem uchvátí magickou atmosférou, prostou, ale nádhernou ruční animací a kouzelným hudebním doprovodem. Dojem kazí snad jen trošku hlušší prostřední část a nejasné motivace některých postav. Detaily hledejte v naší recenzi

Synopse: V bájné krajině starých Keltů žije na osamělém majáku otec s dcerou a synem. Jejich poklidná existence se obrátí vzhůru nohama, když zjistí, že malá dcerka je poslední z tuleních víl. To tedy znamená, že jedině ona dokáže písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které v kámen proměnila čarodějnice Macha.

Zajímavost: Práce na filmu začaly už v roce 1999.

Český trailer filmu Píseň moře / Song of the Sea
Arrietty ze světa půjčovníčků (Kari-gurashi no Arietti) (sobota 26. 3., ČT :D, 13.05 - 14.35)

Plakát filmu Arrietty ze světa půjčovníčků / Kari-gurashi no AriettiJaponské animované fantasy je typickým produktem slavného studia Ghibli. Debutující režisér Hiromasa Yonebayashi v něm po technické stránce nijak nezaostal za svými známějšími kolegy a opět naservíroval precizní a dokonalou animaci s propracovanými detaily, úchvatnými barvami, kouzelnou atmosférou, nádhernou hudbou, navíc k tomu přidal ještě viditelnou radost a oslavu dobrodružství. Malinko ztrácí v celkové fantazii, která zde není tak dominantní a možná trošku potlačená a nevyužívá svůj potenciál, to ale zásadně nevadí. Vynikající rodinná podívaná.

Synopse: Půjčovníčci jsou malinkatí lidé, kteří žijí v prostorách mezi zdmi či podlahami starých domů a vše, co potřebují k životu, si půjčují od jejich obyvatel. Mladá Arrietty žije s rodiči v domě, kde bydlí babička malého chlapce Šóa. V den, kdy má mladík přijet, ji zrovna čeká první velká výprava do světa velkých lidí.

Zajímavost: V roce 2011 vyhrál snímek cenu Japonské akademie v kategorii animovaný film.

Originální trailer filmu Arrietty ze světa půjčovníčků / Kari-gurashi no Arietti
Nekonečný příběh (Die unendliche Geschichte) (pondělí 28. 3., ČT :D, 13.00 - 14.30)

Plakát filmu Nekonečný příběh / Die unendliche GeschichteDnes už legendární západoněmecko-americké fantasy přece jen potěší více ty, kteří na něm tzv. vyrůstali. Režisér a spoluscenárista Wolfgang Petersen v něm vytvořil jen těžko zapomenutelný a magický svět, který má své kouzlo, ač výprava a triky dost zestárly a pro mnohé mohou působit úsměvně. Co ale zůstává stejné, je svěží tempo, příjemně krátká stopáž, přesvědčivé výkony neznámých herců a především slavná hudba a titulní song, který znají i ti, kteří film nikdy neviděli. Hledat příliš chyb na tomhle takřka kultovním kousku asi nemá moc smysl. Více se dozvíte v naší Blu-ray recenzi.

Synopse: Malému Bastianovi (Barret Oliver) se v antikvariátu dostane do rukou kouzelná kniha. Při jejím čtení se stane součástí Nekonečného příběhu, který mu ukazuje, jak mocná a silná je lidská imaginace a fantazie.

Zajímavost: Americká verze filmu je o sedm minut kratší než ta původní.

Oficiální trailer filmu Nekonečný příběh / Die unendliche Geschichte
Konspirátor (The Conspirator) (pondělí 28. 3., ČT2, 21.40 - 23.40 / čtvrtek 31. 3., 23.55 - 01.55)

Plakát filmu Konspirátor / The ConspiratorŠest let staré historické drama se drtivou většinu času odehrává u soudu, takže je konverzační, což je nutné vědět. Režírující Robert Redford si atraktivní historickou událost vybral jako paralelu k současnosti a velmi důkladně odvypráví každý dialog a klade důraz na odpovídající atmosféru a propracovaný příběh. Jeho preciznost však má za důsledek jakýsi chlad a odstup a absenci hlubších emocí, což zejména v závěru dost vadí. Některé nedostatky ale kompenzuje výtečné obsazení, v němž na sebe veškerou pozornost strhává ústřední James McAvoy, kterého doplňují například Robin Wright, Justin Long, Kevin Kline nebo Evan Rachel Wood. Zajímavá žánrovka, která se našim kinům vyhnula.

Synopse: Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Tou je Mary Surratt (Robin Wright), majitelka penzionu, v němž se většina domnělých atentátníků měla sejít. Její obhajoby se zprvu neochotně ujímá válečný hrdina Frederick Aiken (James McAvoy), když ale zjistí, že žena byla nejspíš použita jako návnada a rukojmí, rozhodne se ji bránit před celým národem.

Zajímavost: Některé části dialogů byly věrnými replikami skutečných soudních spisů.

Oficiální trailer filmu Konspirátor / The Conspirator
Smrť prichádza v daždi (pondělí 28. 3., ČT art, 22.25 - 23.55)

Plakát filmu  / Smrť prichádza v daždiPrakticky neznámá československá detektivka se viditelně inspiruje anglickými vzory a je překvapivě hodně kritická k tehdejší současnosti. Režírující Andrej Lettrich se mohl opřít o propracovaný a napínavý příběh, v němž je dost a dost podezřelých a do poslední chvíle není jasný pachatel a v rámci možností se oprostil i od různého politikaření. Plusem budiž i svižné tempo, krátká stopáž a potemnělá atmosféra, která tehdy nebyla zvykem. V hlavních rolích excelují Ladislav Chudík a Viliam Polónyi, kterým sekunduje naprostá slovenská elita. I přes určitou nedokonalost a notně překombinovaný scénář hodně zajímavá a svým způsobem originální podívaná.

Synopse: Kapitán Jakubec (Ladislav Chudík) a poručík Michalko (Viliam Polónyi) vyšetřují záhadnou vraždu ženy. Podezřelí jsou sice čtyři, jenže ani jeden z nich nemá příliš pravděpodobný motiv. Nebude vrahem nakonec někdo úplně jiný?

Zajímavost: Film se natáčel v Bratislavě.

Televizní spot filmu Smrť prichádza v daždi
Ida (Ida) (úterý 29. 3., ČT art, 21.10 - 22.30)

Plakát filmu Ida / IdaKoprodukční drama oceněné Oscarem za nejlepší cizojazyčný film navazuje v tom nejlepším smyslu na československou novou vlnu. Režisér a spoluscenárista Pawel Pawlikowski v něm totiž vypráví závažný příběh, který snímá nádhernou a dokonalou černobílou kamerou. Tím pádem je vizuální stránka vskutku precizní a paradoxně možná škodí tím, že na sebe strhává velkou pozornost a silné téma se tak ocitá na vedlejší koleji. Nechybí tu hodně silných emocí a spoustu momentů k zamyšlení, tvůrce navíc nikomu nic nepodsouvá a nechává diváka udělat si vlastní názor. V hlavní roli zaujme Agata Trzebuchowska, kterou doplňují podobně neznámé tváře. Podrobnosti hledejte v naší recenzi.

Synopse: Osmnáctiletá novicka Anna (Agata Trzebuchowska) se má stát jeptiškou. Ještě předtím ale musí navštívit svou jedinou žijící příbuznou Wandu (Agata Kulesza), o jejíž existenci neměla ani tušení. Brzy se ale ukáže, že její teta je bývala fanatická komunistka a soudkyně, která dříve posílala na smrt kněží a odpůrce režimu. Jejich setkání jim změní životy a Annu dokonce nasměruje k odkrytí rodinného tajemství, jejího židovského původu a původního křestního jména Ida.

Zajímavost: Snímek získal i cenu LUX, kterou každoročně uděluje Evropský parlament.

Český trailer filmu Ida / Ida
Příběh Glenna Millera (The Glenn Miller Story) (čtvrtek 31. 3., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Příběh Glenna Millera / The Glenn Miller StoryPřes šedesát let staré životopisné drama je oproti těm dnešním dost jiné, přesto povedené. Režírující Anthony Mann ho protkl extrémně optimistickou atmosférou a celkovým laděním, které došlo tak daleko, že tu není jediná záporná postava a neveselé události, které se hlavnímu hrdinovi přihodí, jsou tu zredukovány na naprosté minimum. Příběh je sentimentální a zcela záměrně jednoduchý, v čemž také spočívá jeho kouzlo. Ke svižnému tempu notně přispívá i nestárnoucí hudba slavného skladatele. V ústřední roli září James Stewart, vedle kterého zaujme především Louis Armstrong, který si zahrál sám sebe. U nás nepříliš známá žánrovka, která získala Oscara za zvuk.

Synopse: Glenn Miller (James Stewart) začínal jako neznámý a chudý hudebník, který se vlastní pílí a talentem propracoval k bohatství a slávě. Navíc zásadně ovlivnil podobu swingové hudby a už za svého života se stal legendou.

Zajímavost: Matka skutečného Millera prohlásila, že její syn byl mnohem pohlednější než jeho filmový představitel.

Originální trailer filmu Příběh Glenna Millera / The Glenn Miller Story
Indiánské léto (čtvrtek 31. 3., ČT2, 22.50 - 23.55)

Plakát filmu  / Indiánské létoČeské drama, které je (skoro)celovečerním debutem dnes bohužel pozapomenutého režiséra a scenáristy Saši Gedeona, dokazuje, jak nadějný tvůrce to byl a pořád je. Vyniká dokonale odpozorovanými lidskými charaktery a tím pádem i uvěřitelnými a takřka autentickými postavami, vesnickou atmosférou a zdánlivě obyčejnými dialogy o ničem, které ale v sobě skrývají mnoho pravd. V titulních úlohách excelují na Českého lva nominované Tatiana Vilhelmová a Klára Issová. Na škodu jsou pomalejší tempo, občasná nuda a krátká stopáž, která úplně nerozvíjí klíčové téma. Příjemná jednohubka.

Synopse: Uzavřená a samotářská Klára (Klára Issová) tráví konec léta u babičky se svou sestřenicí Marií (Tatiana Vilhelmová), jež je jejím pravým opakem. Na místní diskotéce se Klára seznámí se dvěma chlapci, kteří ale usilují o Marii. Uprostřed dospívání tak dívka zažívá velmi zvláštní vztah s oběma chlapci a přehodnocuje svůj názor i na svou příbuznou.

Zajímavost: Film je inspirován novelou F. Scotta Fitzgeralda Bereniké stříhá vlasy.

Ukázka z filmu Indiánské léto


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY