Box Office: Rezistence ve vedení, hitem však není

Vydáno: 23.03.2015 09:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

V amerických kinech se uplynulý víkend nejvíce chodilo na pokračování young adult série Divergence. I když ale Rezistence stanula na první pozici, studio zřejmě očekávalo vyšší tržby.
Fotografie z filmu Rezistence / InsurgentTeen série Divergence se na rozdíl od Hunger Games musí spokojit s tím, že z ní opravdu velký hit nikdy nebude. Tržby však vždy budou stačit na to, aby dohnaly daný snímek do zelených čísel a studio na jeho výrobě tak neprodělalo - vzhledem k narůstající popularitě herečky Shailene Woodley a nadprůměrnému otevíráku předešlého dílu se však doufalo, že ten aktuální jedničku ve všech ohledech předčí. Nakonec se tak ale nestalo. Rezistence totiž za víkend utržila pouhých 54 milionů dolarů, což je o pár set tisíc dolarů méně než Divergence (54,6 milionů).

Ta byla ale prvním dílem série a relativním riskem na poli young adult adaptací, zatímco dvojka už operuje se zavedenou značkou, jmény, z čehož pramení i mnohem vyšší rozpočet (85 milionů vs. 110 milionů) a větší promo. Ve srovnání s druhými díly spřízněných ság mířících na mladé dívky jako Twilight nebo Hunger Games jde tedy o jednoduše slabý výsledek, vezmeme-li v potaz, že Rezistence je jako jediná z nich navíc uvedena ve 3D. První díl jen v Americe utržil 150 milionů dolarů, u pokračování se předpokládá, že skončí trochu níže, i když stále výdělečně. 

Lily James ve filmu Popelka / CinderellaDruhé místo patří disneyovské Popelce s 34 miliony dolarů. Propad o 49% je totožný s jinými předchozími pohádkovými adaptacemi studia jako Mocný vládce Oz nebo Zloba - královna černé magie. Uvidíme, zda se nakonec bude staromódní a uctivé pohádce dařit podobně jako CGI blockbusteru s Angelinou Jolie, který po celém světě utržil skoro 800 milionů dolarů. Po dosavadních dvou týdnech má Popelka na kontě celkem 253 milionů dolarů.

Na následujících dvou místech se nacházejí dva akčňáky, kterým se bohužel nepodařilo zopakovat úspěch hitových 96 hodin. I když v prvním z nich hraje Liam Neeson, nedokázal Noční běžec zaujmout ani druhý týden a propadl se k 5 milionům dolarů za víkend (celkové tržby v Americe jen 19,7 milionů dolarů). Nedařilo se ani druhé novince týdne, dalšímu ze zástupu "geronto" akčních filmů, tentokrát v hlavní roli se Seanem Pennem. Představa držitele dvou Oscarů v podobném žánru nejspíš nebyla přívětivá natolik, aby nalákala diváky do kina. Otevírák za 5 milionů tak řadí snímek Gunman: Muž na odstřel na místo letošních propadáků.

Sean Penn ve filmu Gunman: Muž na odstřel / The GunmanNa rozdíl do komiksové zběsilosti Kingsman: Tajná služba, na níž se stále chodí i šest týdnů po premiéře. Film Matthewa Vaughna míří k hranici 300 milionů celosvětově, což je pro akčňák s ratingem R jednoznačný úspěch. Šesté místo si uzmula další nízkorozpočtová náboženská agitka mířící čistě na věřící Američany - televizně vypadající drama s prostým názvem Do You Believe? se chtělo zařadit po bok svých souputníků z loňského roku jako Son of God nebo Heaven is for Real, nakonec ale právoplatně propadlo se 4 miliony dolarů.

Ve zbytku žebříčku se nachází mix titulů z předchozích týdnů. Příští víkend do kin dorazí komedie s Willem Ferrellem Zocelovací kúra a animák studia Dreamworks s názvem Konečně doma.

BOX OFFICE: VÍKEND OD 20. 3. 2015

1. Rezistence 54 mil. (novinka)
2. Popelka 34,5 mil.
3. Noční běžec 5,1 mi.
4. Gunman: Muž na odstřel 5 mil. (novinka)
5. Kingsman: Tajná služba 4,6 mil.
6. Do You Believe? 4 mil. (novinka)
7. Druhý báječný hotel Marigold 3,5 mil.
8. Focus 3,3 mil.
9. Chappie 2,7 mil.
10. SpongeBob ve filmu: Houba na suchu 2,4 mil.

Tržby jsou uvedené v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY