První foto: Oscarový Eddie Redmayne je v novém filmu ženou

Vydáno: 28.02.2015 08:00 - Pavel Bárta | foto: facebook tvůrce

Držitel letošního Oscara za roli Stephena Hawkinga ve filmu Teorie všeho dále posouvá hranice svého hereckého umu. Po ochrnutém géniovi si zahrál ikonu transgender lidí, jejíž první fotka byla právě zveřejněna.
#eddie redmayneEinar Wegener se narodil v Dánsku jako muž. Dokonce se i oženil. Se svou manželkou, Gerdou Gottlieb měli jeden zvláštní koníček – Gerda malovala svého manžela převlečeného za ženu. A postupem času se z Wegenera žena i stala. Přijala nové jméno Lili Elbe. A právě Elbe se stala jednou z prvních známých osob, které podstoupily změnu pohlaví.

Film The Danish Girl, který vychází ze stejnojmenného románu Davida Ebershoffa, se zaměří jak na nevšední vztah Gerdy a Lili, tak samozřejmě i na proměnu Elbe z muže v ženu. O realizaci tohoto projektu se různí tvůrci pokoušejí již nějakou tu dobu. S režisérským postem byl spojován například i Lasse Hallström (Čokoláda, Lov lososů v Jemenu), nakonec ale na stoličku usedne Tom Hooper (Králova řeč, Bídníci). Původně se také uvažovalo, že si ústřední roli Elbe zahraje žena. Šuškalo se nejprve o Nicole Kidman, pak o Marion Cotillard a nakonec i o Charlize Theron. Roli však nakonec získal muž – Eddie Redmayne.

Redmayne si tak zopakuje spolupráci s Hooperem, se kterým natáčel muzikál Bídnici. Podle první fotky se máme skutečně nač těšit. A pokud se Redmayne s dozajista nelehkou rolí transgender postavy popasuje tak jak se svou interpretací Stephena Hawkinga, může se možná těšit na nějakou tu další zlatou sošku.

Je skvělé, že film s transgender tematikou pro sebe získal vycházející hvězdu Hollywoodu. Tato skupina lidí je stále bohužel až příliš často terčem posměchu a šikany. Bude tudíž jedině dobře, pokud The Danish Girl rozproudí smysluplnou debatu o dané problematice.

Eddie Redmayne ve filmu  / The Danish Girl



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY