83 filmů se utká o zahraničního Oscara. Které to jsou?

Vydáno: 12.10.2014 07:00 - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Americká filmová akademie odhalila seznam celkem 83 neanglicky mluvených snímků, které mají největší šance na Oscara za nejlepší zahraniční film. Mezi nimi se nachází i české drama Fair Play Andrey Sedláčkové.
Fotografie z filmu Zimní spánek / Kis uykusuOscara za nejlepší zahraniční film má letos šanci získat rekordních 83 snímků. Jejich seznam předevčírem zveřejnila americká filmová a televizní akademie - jejich počet se bude postupně zúžovat, přičemž 15. ledna příštího roku bychom měli znát definitivní pětici nominovaných, kteří budou bojovat o Cenu Akademie 22. února. Českou republiku bude reprezentovat drama Andrey Sedláčkové Fair Play, ale jen stěží můžeme předpokládat, že má snímek nějaké šance dostat se alespoň do užšího výběru.

Kategorie je letos totiž poměrně nabitá, obsahuje totiž jak divácké hity daných zemí, tak i snímky oceňované na mezinárodních festivalech, které v tom nejlepším reprezentují svou kinematografii. Jako největší kandidáty bychom mohli označit například argentinské Divoké historky, sociální drama bratří Dardennů Dva dny, jedna noc s Marion Cotillard, kanadský Mami!, ostrou kritiku ruské společnosti Leviatan nebo dvojici snímků oceněných na festivalu v Cannes Vyšší moc (cena poroty sekce Un Certain Regard) a vítěze Zlaté palmy, turecké drama Zimní spánek.

Seznam je samozřejmě mnohem delší, takže pokud se nějak orientujete ve světových kinematografiích, račte si zde vybrat svého favorita.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY