Kinopremiéry speciál: Projekt 100

Vydáno: 12.01.2011 23:00 - Eduard Spáčil | foto: facebook tvůrce

Projekt 100 letos ve svém sedmnáctém ročníku nabízí šest filmů, které (velmi) volně spojuje téma "láska". Napříč časem i zeměmi, napříč žánry. Budeme se dojímat, budeme se smát, budeme i trnout.
Je příliš snadné navážet se do (ne)koncepčnosti, "unavenosti" a neustálého zmenšování se Projektu 100, na druhou stranu tak pestrá nabídka, jakou letošní ročník přináší, také znamená, že si aspoň něco vybere skoro každý - milovník německého expresionismu nebo němých filmů, starých francouzských komedií, polských dramat a veseloher či anglického sociálního realismu. Možná jsem minimalista, ale slovy klasika: nemusí pršet, stačí když kape.
Velká láska Velká láska (Le Grand Amour) (Asociace českých filmových klubů)
komedie / romantický
Francie, 1969, 87 minut
Režie: Pierre Étaix
Scénář: Jean-Claude Carrière, Pierre Étaix
Hrají: Pierre Étaix, Annie Fratellini, Nicole Calfan, Alain Janey, Ketty France, Louis Maiss, Jacqueline Rouillardová a další
Info o filmu: Víc než čtyřicet let stará komedie představí u nás nepříliš známého francouzského komika a režiséra Pierra Étaixe. Hlavní hrdina Pierre se po svatbě s dcerou majitele továrny usadí, po letech v něm ovšem vzbudí touhu po skutečné lásce krásná sekretářka. Film je zajímavý už jen scénáristickou účastí Jean-Clauda Carrièra, z jehož bohaté tvorby můžeme namátnou jmenovat Buñuelovy snímky jako Kráska dne či Nenápadný půvab buržoazie, Formanův americký debut Taking Off nebo třeba adaptaci Grassova románu Plechový bubínek. K snímku je připojena krátká groteska Všechno nejlepší z roku 1961.
Hodnocení: 7/10 (recenze, psali jsme)


Dobré srdce Dobré srdce (The Good Heart ) (CinemArt)
drama
Dánsko / Island / USA / Francie, 2009, 95 minut
Režie: Dagur Kári
Scénář: Dagur Kári
Hrají: Brian Cox, Paul Dano, Stephanie Szostak, Isild Le Besco, Nicolas Bro a další
Info o filmu: Dobré srdce je nejnovějším snímkem také u nás dobře známého zástupce islandské kinematografie Dagura Káriho (například Albín jménem Noi, Outsider), který byl mimochodem hostem letošního ročníku Letní filmové školy. Komorní drama pojednává o starém barmanovi (Brian Cox), který se ujímá mladého bezdomovce (Paul Dano). Kári tentokrát opouští žánr tragikomedie a směřuje k temnému dramatu. Jak je u něj zvykem, kromě scénáře a režie je i autorem hudby snímku.
Hodnocení: 8/10 (recenze, psali jsme)

Erotikon Erotikon (Asociace českých filmových klubů)
drama / romantický / poetický / psychologický
Československo, 1929, 85 minut
Režie: Gustav Machatý
Scénář: Gustav Machatý
Hrají: Ita Rina, Olaf Fjord, Karel Schleichert, Theodor Pištěk, Charlotte Suzaová, Luigi Serventi
Info o filmu: Československý zástupce v letošním ročníku je možná němý, ale rozhodně výmluvný. Jeden z mála našich filmařů světového formátu Gustav Machatý (jeho nejznámějším dílem zůstává skandální Extase) natočil formálně vytříbenou červenou knihovnu, která podobně jako film noir odráží vliv německého expresionismu. Snímek bude uvedený s novým (celkově v pořadí už třetím) hudebním doprovodem. Tentokrát se ho zhostila skupina Forma.
Hodnocení: 8/10 (recenze, psali jsme)


Další rok Další rok (Another Year) (Aerofilms)
drama
Velká Británie, 2010, 129 minut
Režie: Mike Leigh
Scénář: Mike Leigh
Hrají: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Peter Wight, David Bradley, Philip Davis, Imelda Staunton, Oliver Maltman a další
Info o filmu: Další rok je nejnovějším přírůstkem v tvorbě pravidelného sběratele všemožných ocenění, britského sociálně realistického tvůrce, scénáristy a režiséra Mika Leigha, jehož snímky jako Tajnosti a lži nebo Happy-Go-Lucky se dočkaly i uvedení v našich kinech. Komorní příběh vypráví o dvojici vyrovnaných postarších manželů (Ruth Sheen a Jim Broadbent) a nepříliš šťastných lidech v jejich nejbližším okolí, kteří u nich hledají porozumění a útěchu.
Hodnocení: 8/10 (recenze, psali jsme)


Puškvorec Puškvorec (Tatarak) (Asociace českých filmových klubů)
drama
Polsko, 2009, 85 minut
Režie: Andrzej Wajda
Scénář: Andrzej Wajda
Hrají: Krystyna Janda, Jan Englert, Roma Gasiorowska, Jadwiga Jankowska-Cieslak, Mateusz Kosciukiewicz, Pawel Szajda, Julia Pietrucha, Krzysztof Skonieczny, Pawel Tomaszewski, Marcin Luczak
Info o filmu: Tématem nejnovějšího snímku polského filmového klasika Andrzeje Wajdy není nic menšího než smrt. Příběh film je spleten z povídek Jarosława Iwaszkiewicze, Sándora Maraie a deníkových zápisků herečky Krystany Jandy, která jednak hraje postavu z titulní povídky a jednak vypráví o posledních hodinách se svým umírajícím manželem, kameramanem Edwardem Kłosińským, kterému je i snímek věnován.
Hodnocení: 5/10 (recenze, psali jsme)


Druhá strana mince Druhá strana mince (Rewers) (Asociace českých filmových klubů)
komedie / romantický / drama / thriller
Polsko, 2009, 99 minut
Režie: Borys Lankosz
Scénář: Andrzej Bart
Hrají: Agata Buzek, Marcin Dorocinski, Krystyna Janda, Andrzej Deskur, Marek Probosz
Info o filmu: Slovní spojení "Nejlepší polský film roku 2009" nejspíš neohromí, ale Druhá strana mince aspoň slibuje pokus o (pro Poláky nezvyklý) černě humorný pohled na temnou dobu národní historie. Hlavní hrdinka Sabina, osamělá třicátnice, se ve stalinském Polsku zamiluje do sympatického mladého muže, který se ji pokusí přimět k udávání kolegů z práce. Dívka to tak ale nenechá. Snímek bude za účasti herečky Agaty Buzek letošní ročník Projektu 100 slavnostně zahajovat.
Hodnocení: 6/10 (recenze, psali jsme)


ANKETA

Na který film z letošního ročníku Projektu 100 se nejvíce těšíte?











Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY