BD a DVD tipy: Detektivové Temného případu nehrají Fair play

Vydáno: 19.09.2014 16:19 - | foto: HBO

Magic Box v rámci paramountské edice znovu vydává několik výborných filmů, které by neměly uniknout vaší pozornosti (Truman Show, Majestic, Říše slunce, Americká krása ad.). Na BD upozorňujeme v článku.
Temný případ (Magic Box)
BD obal filmu Temný případ / Temný případ patří k vrcholu tzv. quality TV. První osmidílné sérii se budeme věnovat v samostatné recenzi, ale byla by škoda ji kvůli tomu vypustit z BD a DVD tipů, protože si zaslouží veškerou pozornost, která se tomuto narativně komplexnímu pořadu dostala a ještě dostane. Čas je přece jenom placatý kruh a dochází k cyklickému opakování téhož, jak tvrdí jeden ze dvou protagonistů, nihilista z povolání Rust Cohle. Spolu se svým kolegou pátrá po tzv. Žlutém králi, ale mnohem důležitější než cíl v podobě vyšetření zločinu a dopadení toho, kdo za rituálními úmrtími stojí, je samotný proces. Víc než první polovinu série má vyprávění tři časové roviny, kdy v současnosti v různou dobu jsou vyslýcháni oba protagonisté, přičemž je možné, že jeden z nich nebo dokonce oba dva lžou. Poté se přehodí výhybka, vyprávění začne směřovat vpřed a z metafikce nepřímo pojednávající o příbězích se stane jedna z nejlepších hixploatací.

Bonus (BD): Jak se točil Temný případ: Pohled do zákulisí, rozhovory s herci a filmovým štábem plus dosud nezveřejněné záběry (15 min.); Zaostřeno na Matthewa McConaugheyho a Woodyho Harrelsona: Exkluzivní rozhovory s hvězdami seriálu o natáčení (8 min.); Hovoří Nic Pizzolatto a T Bone Burnett: Rozhovor s autorem/výkonným producentem a legendárním hudebním skladatelem o seriálu a o zásadní roli hudby (14 min.); Průvodce epizodami: Nic Pizzolatto a režisér Cary Joji Fukunaga se zamýšlejí nad vývojem postav a komentují jednotlivé epizody (36 min.); Dva audiokomentáře: Hovoří Nic Pizzolatto, T Bone Burnett a výkonný producent Scott Stephens; Vystřižené scény: Dosud nezveřejněné záběry (10 min.).
Obraz (BD): 1,78:1 / FullHD / 16:9.
Zvuk (BD): DTS-HD Master Audio 5.1 anglicky; DD 5.1. německy.
Titulky (BD): české, anglické pro neslyšící, německé, řecké.

Bonus (DVD): Jak se točil Temný případ: Pohled do zákulisí, rozhovory s herci a filmovým štábem plus dosud nezveřejněné záběry (15 min.); Zaostřeno na Matthewa McConaugheyho a Woodyho Harrelsona: Exkluzivní rozhovory s hvězdami seriálu o natáčení (8 min.); Hovoří Nic Pizzolatto a T Bone Burnett: Rozhovor s autorem/výkonným producentem a legendárním hudebním skladatelem o seriálu a o zásadní roli hudby (14 min.); Průvodce epizodami: Nic Pizzolatto a režisér Cary Joji Fukunaga se zamýšlejí nad vývojem postav a komentují jednotlivé epizody (36 min.); Dva audiokomentáře: Hovoří Nic Pizzolatto, T Bone Burnett a výkonný producent Scott Stephens; Vystřižené scény: Dosud nezveřejněné záběry (10 min.)..
Obraz (DVD): 16:9 / 1,85 :1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, francouzsky; Dolby Digital 2.0 česky.
Titulky (DVD): české, anglické pro neslyšící, dánské, finské, francouzské, holandské, norské, polské, portugalské, řecké, švédské.

Pozn.: bonusové materiály neobsahují české titulky.

Doporučená cena: 799 Kč (3X DVD), 1099 Kč (3X BD).

V prodeji od 24. 9. 2014.

Koupit na Bontonland.cz

Klip "Hudba vytváří náladu" k seriálu Temný případ (2014).

Fair Play (Magic Box)
BD obal filmu Fair Play / Fair PlayMálokdy se stává, že do DVD a BD tipů zařadíme český film, protože přece jenom má jít o článek doporučující, nikoliv odrazující. A úplnou výjimkou (z pravidla) je pak výskyt rovnou dvou českých počinů, jako se to stalo u příležitosti tohoto vydání. Pokud máte k Pelíškům averzi, protože mají tendenci věci zahlazovat, máte na vybranou alternativu v podobě Fair Play, které je zasazeno do období 80. let a které je inspirováno skutečnou událostí, kdy byly sportovcům podávány anabolické stereoidy bez jejich vědomí. Po ve své době aktuální dramedii Musím tě svést se Andrea Sedláčková vrací k celovečernímu hranému filmu pro kina a vykresluje dobu, než aby se více zajímala o etické a/či morální problémy vyplývající z ústřední zápletky a konání postav, byť je jejich jednání pochopitelné. Více se dočtete v naší Blu-ray recenzi, které by neměl uniknout ani jeden z doporučovaných titulů (byť u těch českých byla kritériem kvalita snímku, nikoliv množství bonusových materiálů či obrazová a zvuková reprodukce).

Bonus (BD): Rozhovory: Andrea Sedláčková, Miro Žbirka (cca. 11 min.), Vít Poláček (cca. 11 min.); Diskuze o dopingu (cca. 68 min.); Videoklip Miro Žbirky (cca. 4 min. - anglická i česká verze); Upoutávka (cca. 2 min.); Fotogalerie (cca. 3 min.)
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,78:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 česky.
Titulky (BD): české pro neslyšící, anglické.

Bonus (DVD): -.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,78 :1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky.
Titulky (DVD): české.

Doporučená cena: 199 Kč (DVD), Kč (BD), 499 Kč (BD).

V prodeji od 24. 9. 2014.

Koupit na Bontonland.cz

Upoutávka k filmu Fair Play (2014).

Pelíšky (Magic Box)
BD obal filmu Pelíšky / PelíškyPelíšky patřily mezi jedny z prvních DVD (úplně prvním byl Kolja, byť ten měl podobu spíše lepšího VCD). Nyní vychází znovu, ale tentokrát s remasterovaným obrazem - a při té příležitosti i na Blu-rayi. Kultovní komedie režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského vypráví o lidech v jednom paneláku a o několika generacích. Příběh - či spíše série (tragi)komických etud - konce 60. let má scény, situace a hlášky, které zlidověly a jsou stále citovány. Jsou ovšem i ti, kterým přijde, že nostalgické ohlédnutí není vhodné (přece jenom jde o podzim 67, jaro 68 - a normalizační epilog) a doba se prostřednictvím různých rekvizit fetišizuje, než aby se s odstupem reflektovala. Jeden z komerčně (přes milion návštěvníků v kinech) a kriticky (Zvláštní cena poroty a Cena mezinárodní poroty na MFFKV, vedle řady nominací vč. hlavních kategorií Český lev pro Jiřího Kodeta a výtvarníka Aleše Najbrta) nejúspěšnějších počinů dua Hřebejk-Jarchovský. Oba tvůrci se na Pelíšky snažili navázat, ale poněkud křečovitě a vykalkulovaně (Pupendo) či přehnaně sentimentálně (Musíme si pomáhat).

Bonus (BD): Film o filmu; Profily; Klip; Udělejte si dobře (výběr kultovních scén).
Obraz (BD): 16:9 / FullHD / 2,78:1.
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 Audio česky.
Titulky (BD): české pro neslyšící, anglické, německé, ruské.

Bonus (DVD): Film o filmu; Profily; Klip; Udělejte si dobře (výběr kultovních scén).
Obraz (DVD): 16:9 / 2,78 :1.
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky.
Titulky (DVD): české pro neslyšící, anglické, německé, ruské.

Doporučená cena: 99 Kč (DVD), 399 Kč (BD).

V prodeji od 24. 9. 2014.

Koupit na Bontonland.cz

Upoutávka k filmu Pelíšky (1999).

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY