Zemřel herec Robin Williams

Vydáno: 12.08.2014 07:48 - Alžběta Fridrichová | foto: Warner Bros.

V pondělí ráno byl ve svém kalifornském bytě nalezen mrtev 63letý herec Robin Williams, oscarový psychiatr Sean Maguire ze snímku Dobrý Will Hunting. Zřejmě se jednalo o sebevraždu.
Robin Williams ve filmu Expres foto / One Hour PhotoAgentura Reuters vydala v pondělí zprávu, že ve věku třiašedesáti let zemřel americký herec Robin Williams. Příčinou smrti mělo být udušení, ale vyšetřování ještě není u konce. Policie se domnívá, že Williams, který dlouhodobě bojoval s návykovými látkami, zejména s alkoholem, spáchal sebevraždu."Dnes ráno jsem ztratila manžela i nejlepšího přítele, zatímco svět přišel o jednoho z nejoblíbenějších umělců a úžasných lidských bytostí," komentovala úmrtí jeho žena Susan Schneider. Soustrast pozůstalým vyjádřil i americký prezident Barack Obama.

Robin Williams se narodil v Chicagu v roce 1951, studoval politologii, pozděli byl ale přijat na prestižní školu Juilliard School v New Yorku, kde se profiloval jako komediální herec. Brzy začal objíždět města se svou show, kde vystupoval jako stand-up komik. Poprvé na sebe upozornil rolí mimozemšťana Morka v roce seriálu Happy Days, ale skutečný debut přišel až ve snímku Can I Do ‘Till I Need Glasses, přičemž o deset let později obdržel první nominaci na Oscara.

Robin Williams ve filmu Mrs. Doubtfire - Táta v sukni / Mrs. DoubtfireCelosvětovou proslulost mu přinesla role starostlivého otce v komedii Táta v sukni. "Nanést make-up trvalo každý den natáčení několik hodin, já jsem si při tom procvičoval parodii přízvuku Margaret Thatcher," řekl o své roli Williams. Přestože proslul zejména jako komik, vynikající svou schopností improvizovat, jediného Oscara obdržel v roce 1998 za vedlejší roli psychiatra Seana Maguire v dramatu Dobrý Will Hunting. Nebránil se však ani záporným rolím, ucházel se o roli Jokera či Hádankáře v Batmanovi a v roce 2002 ztvárnil roli spisovatele a zabijáka ve snímku Insomnie. Byl známý svým workoholismem. Byl schopen natočit osm snímků za rok a podle jeho slov pak dalo značnou práci vybrat si v programu kin nějaký snímek, v němž nehrál.

Robbin Willams léta zápasil se závislostí na alkoholu a drogách a podstoupil řadu léčení. V roce 1983 úspěšně překonal závislost na kokainu, alkoholismu se však úplně nezbavil nikdy. Kvůli alkoholu se mu v roce 2008 rozpadlo i druhé manželství a před třemi lety se znovu oženil s designérkou Susan Schneider.

V roce 2009 podstoupil komplikovanou operaci srdce, což komentoval tím, že mu život dal druhou šanci. Přes všechny životní nástrahy, byl vždycky schopen brát věci s humorem. "Smích umí člověka uzdravit," říkal.

Robin Williams ve snímku Dobrý Will Hunting


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY