Preview: Hercules aneb pot a krev v Thrácii

Vydáno: 13.06.2014 18:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Jedním z očekávaných letních hitů by měl být Hercules s akční hvězdou Dwaynem Johnsonem v titulní roli bájného superhrdiny. Splní tento akcí nabitý spektákl v režii Bretta Ratnera svou roli?
Letos jsme už jednoho Herkula viděli a byl to pořádný průšvih. Kromě zdrcujících kritik to byl i pořádný propadák a na tento snímek nejspíš všichni rádi zapomenou. Nyní se tedy o štěstí a přízeň diváků uchází druhý z "Herkulích" filmů a zdravý rozum říká, že by to tentokrát mohlo a mělo klapnout. Nadarmo se neříká, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, a mělo by to platit i zde. Hercules má všechy předpoklady splnit svou úlohu spektakulárního letního blockbusteru určeného na rychlé naplnění pokladen kin a uspokojení poptávky po bombastické akční podívané.

Dwayne Johnson ve filmu  / HerculesPředlohou mu je komiks The Thracian Wars (což je i pracovní podtitul filmu) Stevea Moorea. Jeho děj se neodehrává v Řecku, ale v barbarské Thrácii, kde řecký polobůh a podle starořeckých bájí Diův syn následuje a plní úkoly Thráckého krále a školí jeho armádu. Rovněž ve filmu je Hercules (Dwayne Johnson) po splnění svých dvanácti úkolů najatý králem Thrácie (John Hurt) spolu se svými společníky, žoldnéry, jako je on sám, k tomu, aby vycvičil neohroženou a nepřemožitelnou armádu. S ní pak bude ve velkolepé bitvě čelit armádě konkurenčního vládnoucího tyrana a válečníka. Hercules k tomu bude muset navíc překonat své dávné hříchy, ještě jednou se stát hrdinou a naplnit tak svůj osud.

Ostatně děj je u podobných filmů a komiksů obecně až druhotný. Obsah Herculova příběhu je stejně každému znám alespoň z řeckých bájí, ne-li ze samotného komiksu a podstatné tu bude, jak se tato x-tá variace na známé téma povede. Jak napovídají ukázky v traileru, dočkáme se alespoň některých Herculových hrdinských činů, jako bylo přemožení obrovského lva, kance a mnohahlavé hydry. Jak patrno tyto scény budou tvořit potřebné koření filmu a vypadá to, že by měly na plátně a ve 3D vypadat opravdu spektakulárně a digitální triky také vypadají o třídu lépe než u Harlinova nepovedeného filmu. Aby také ne, když tuto produkci zaštítila dvě velká hollywoodská studia Paramount a Metro Goldwyn
Mayer.

Dwayne Johnson ve filmu  / HerculesV hlavní roli Hercula zazáří bývala wrestlerská hvězda přezdívaná The Rock, "kráčející skála" Dwayne Johnson, který se na svou životní roli připravoval několikaměsíčním intenzivním tréninkem a jeho Hercules vypadá v ukázkách opravdu jako impozantní hora svalů, přesně tak, jak by měl tento nepřemožitelný polobůh a vzdálený příbuzný Barbara Conana vypadat. Režisér Brett Ratner mohl těžko najít vhodnějšího představitele než právě "Skálu". Hercules by proto měl být především jeho film a měl by tomuto skoro dvoumetrovému sympaťákovi přinést zaslouženou odměnu alespoň v podobě naditých box office. 

Snímek má mezinárodní herecké obsazení. Vedle něj uvidíme například ještě Rufuse Sewella, norského herce Aksela Hennie nebo hereckého veterána Johna Hurta. V ženských rolích se objeví nová tvář z východu a filmová debutantka Irina Shayk, švédská herečka Rebecca Ferguson a další seveřanka, Norka Ingrid Bolsø Berdal. Jak vidno, vedle už zavedené hvězdy Johnsonova formátu vsadil režisér s producenty hlavně na neokoukané tváře a vycházející hvězdy.

Dwayne Johnson ve filmu  / HerculesRežisérem filmu, jak už bylo zmíněno, je Brett Ratner, což je zkušený hollywoodský rutinér, který sice nenabízí režijní originalitu, ale dovede nabídnout to, co se od něj očekává. Tedy solidně natočenou akci a zábavu a dokáže i slušně vydělat, jak dokazují jeho X- Men: Poslední vzdor. Zda se mu povede ještě lépe s Herculem, se dozvíme za měsíc, kdy má tento potenciální kasovní trhák českou premiéru.

Hercules vtrhne na plátna našich kin 24. července.

Oficiální trailer k filmu Hercules


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY