Přítel profesionální buzny Marka Ruffala má AIDS

Vydáno: 14.04.2014 15:30 - | foto: facebook tvůrce

Nadpisu nevěřte, nejde o novinku o coming-out další hollywoodské celebrity, která se letos rozhodla přiřadit po bok Ellen Page. Mark Ruffalo gaye pouze hraje (a ne, nejde o "gay for pay") v HBO dramatu The Normal Heart.
Fotografie z filmu  / The Normal HeartO "víc než televizní stanici HBO" se poslední dobou píše díky seriálovým úspěchům, ale nemělo by se zapomínat na to, že si buduje značku quality TV i celovečerními filmy. Většinou jde o hvězdně obsazená dramata, která se spoléhají na herecké výkony a na příběhy dle skutečných událostí, jež zajistí společenský přesah. A protože loni několik cen získal Liberace, letos se dočkáme The Normal Heart.

Problém je, že zatímco Soderberghův biopic vznikl u zmíněné kabelové stanice, protože (údajně) nenašel dost odvážného studiového producenta a distributora, The Normal Heart - příběh o prvních případech AIDS ve Spojených státech amerických - je sázkou na ("uměleckou") jistotu. Nejde o odkrývání fasád přetvářky průmyslu a společnosti, ale o hluboce lidský příběh (ach!) o umírajícím homosexuálovi (och!), jehož přítel je profesionální buzna (hoch!), která se snaží o uvědomění veřejnosti o nové nebezpečné nemoci.

Fotografie z filmu  / The Normal HeartSnímek byl natočen podle úspěšné stejnojmenné divadelní hry, ke které napsal scénář Larry Kramer, který za něj obdržel i prestižní cenu Tonny. Otázkou je, proč se roku 2014 podílel na filmové adaptaci hry z poloviny 80. let, když již v 90. letech byly v queer kinematografii AIDS narativy nesmírně ofenzivní, protože potvrzovaly hloupé předsudky a stereotypy.

Možná ale budeme příjemně překvapeni. Premiéra je naplánována na 25. dubna (na americké HBO) a spekuluje se i o zatím nepotvrzeném uvedení na letošním Cannes. Na trojici teaserů se můžete podívat níže.

Teaser č. 1 na film The Normal Heart.

Teaser č. 2 na film The Normal Heart.

Teaser č. 3 na film The Normal Heart.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY