TV recenze: Black Sails – pod vlajkou se zkříženými hnáty

Vydáno: 30.01.2014 16:30 - Linda Kováčová | foto: facebook tvůrce

Na americké televizní obrazovky připlul v lednu nový dobrodružný spektákl oprašující legendu kapitána Flinta. Stane se z Black Sails hit, který se brzy dostane i k nám, anebo zůstane pirátský koráb trčet v přístavu?
Ihned v úvodu pilotního dílu se ocitáme uprostřed krvavé řeže. Kupecká bárka je pro piráty snadnou kořistí. Seznamujeme se tak se všemi hlavními postavami: kapitánem Flintem (Toby Stephens), Johnem Silverem (Luke Arnold), loďmistrem Billym (Tom Hopper) a proviantním důstojníkem Gatesem (Mark Ryan). Jejich pirátská dobrodružství předcházejí o dvacet let ději klasického románu Roberta Louise Stevensona Ostrov pokladů.

Fotografie z filmu  / Black SailsZ výše nastíněného by se snad mohlo zdát, že půjde o tradiční dobrodružně-romantickou podívanou. To by ale za seriálem nesmělo stát producentské duo Jerry Bruckheimer / Michael Bay. Tudíž má divák hned jasno: v show hozené do moderního hávu nebude chybět pořádná dávka sexu, násilí a testosteronu.

Což by mi nijak nevadilo. Mám ráda tzv. "popcorn pro chytré", který diváky láká přesně těmito ingrediencemi. Bohužel v případě Black Sails zůstalo pouze u popcornu. Seznamování s postavami je silně chaotické a překombinované. Scenáristé nám hned v prvním dílu představí klubko vztahů mezi hlavními hrdiny (a hrdinkami), ve kterém je ovšem dost těžké se lehce a intuitivně orientovat. Podezírám tvůrce z obyčejného pragmatismu: díky velkému počtu postav nebude chybět dostatek materiálu do dalších sezón. A kde selhává přehlednost děje, nastupují na scénu atraktivní (čti: značně vyvinutí) herci a herečky provozující buďto sex, nebo násilí, anebo obojí dohromady. Nemluvě o tom, že hezounovi typu Luka Arnolda nelítostného piráta jen stěží uvěříte.

Fotografie z filmu  / Black SailsSamozřejmě z marketingového pohledu nemůže seriál hlavouny z amerického televizního kanálu Starz zklamat. Cílí na konkrétní publikum, kterému přináší žádaný koktejl zábavy, takže dolary se jen pohrnou. Však to také vypadá, že se počítá minimálně s jednou další sérií. A to se ta první teprve rozjíždí.

Troufnu si však tvrdit, že na celosvětovou popularitu – takovou jakou vyvolali například televizní Ztraceni nebo celovečerní Piráti z Karibiku – si hrdinové z Black Sails nesáhnou.

Originální trailer filmu Black Sails


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY