Stroj času: Novodobá válečná klasika Černý jestřáb sestřelen

Vydáno: 11.01.2014 13:22 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Americké válečné drama režiséra Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen pojednává o jedné bojové akci během občanské války v Somálsku v devadesátých letech. Na tento černý den Amerika jen tak nezapomene.

Černý jestřáb sestřelenRecenzoval/a Václav Limberk dne 11.01.2014 13:22. Americké válečné drama režiséra Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen pojednává o jedné bojové akci během občanské války v Somálsku v devadesátých letech. Na tento černý den Amerika jen tak nezapomene. Hodnocení: 4.5
Černý jestřáb sestřelen
Black Hawk Down
Válečný / Drama / Historický / Akční
USA, 2001 , 144 min.

Režie: Ridley Scott
Scénář: Mark Bowden, Ken Nolan
Kamera: Sławomir Idziak
Hudba: Hans Zimmer
Herci: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner, Sam Shepard, Gabriel Casseus, Kim Coates, Hugh Dancy, Ron Eldard, Ioan Gruffudd, Tom Guiry, Charlie Hofheimer, Danny Hoch


Hodnocení: 9/10
Černý jestřáb sestřelen hodnocení na Kinobox.cz: 83.65 %
Měla to být klasická "In and out" jednorázovka. Profesionálně naplánovaná a odvedená akce, která neměla trvat déle jak půl hodiny. Nakonec vzdorovali Američané na nepřátelském území mnohonásobné přesile somálských bojovníků a prakticky všech, kdo měli zbraně, patnáct předlouhých hodin. To, co mělo být rutinní akcí, se změnilo na krvavá jatka a označení "Peklo na Zemi" získalo svoji děsivě reálnou a nemilosrdně skutečnou podobu. Za těch osmnáct mrtvých vojáků, které Američané ten den ztratili, ve srovnání s tisícovkou mrtvých Somálců, můžou být vlastně ještě rádi. Každopádně na třetí (a čtvrtý) říjnový den roku 1993 Američané jen tak nezapomenou. A nezapomněli na něj ani producent Jerry Bruckheimer a režisér Ridley Scott, kteří o něm natočili film Černý jestřáb sestřelen.

Fotografie z filmu Černý jestřáb sestřelen / Black Hawk DownV Somálsku v roce 1993 zuří občanská válka a vládne hladomor. Poté co ozbrojené skupiny generála Aidida zabijí dvacet čtyři pakistánských příslušníků vojenského sboru OSN, je na generálovu hlavu vypsána odměna 25 tisíc dolarů. Akcí, ve které chtějí Američané chytnout dva z Aidiových blízkých lidí, jsou pověřeny speciální americké jednotky Rangerů pod vedením Eversmanna (Josh Hartnett) a jednotky Delta Force pod velením Hoota (Eric Bana). První komplikace nastane v okamžiku, když se při úhybném manévru jednoho z "Jestřábů" (helikoptéra Black Hawk) zraní mladý nováček Blackburn (Orlando Bloom). To ale není ještě nic ve srovnání s tím, co na americké profíky čeká. Zanedlouho se totiž rozpoutá to pravé válečné peklo, při kterém budou moci Somálští rebelové slavit a dvakrát zvolat: "Černý jestřáb sestřelen!".

Ridley Scott po sérii průměrných a bezvýrazných filmů Bílá smršť a G.I. Jane chytil na počátku druhého tisíciletí nový dech a tvůrčí sílu. Na přední pozice mezi režisérskou elitu se vrátil s oscarovým historickým velkofilmem Gladiátor, kde mu Oscar za režii unikl jen o vlásek ve prospěch Stevena Soderbergha s jeho "kokainovým" dramatem Traffic: nadvláda gangů. O rok později se Scott rozmáchl dokonce ke dvěma filmům. Jedním byl rozporuplně přijatý sequel Mlčení jehňátek nazvaný Hannibal a druhým bylo právě válečné drama Černý jestřáb sestřelen. V tomto adrenalinovém válečném nášupu můžeme spatřit Scotta opět ve vrcholné režijní formě.

Fotografie z filmu Černý jestřáb sestřelen / Black Hawk DownSnímek je v podstatě dvouapůlhodinovým a téměř nikdy nekončícím záznamem-reportáží bitvy, kterou sledujeme jakoby živě a z bezprostřední blízkosti. Míra autenticity dosažená Scottem a jeho kameramanem Sławomirem Idziakem (oba nominace na Oscara) je v tomto filmu maximální a po této stránce nemá Černý jestřáb sestřelen téměř žádnou výraznou slabinu. Vidíme válku, či spíše jeden výsek z ní, tak skutečně a nezfalšovaně, jak je to ve filmu vůbec možné. Scott se zde přibližuje drsnosti a autenticitě legendární bojové sekvence z úvodu Zachraňte vojína Ryana, kterou zde ale natáhnul do podoby celovečerního filmu. Po pomalejším rozjezdu v zázemí před hlavní akcí následuje téměř nepřetržitý sled akce, která nenechá diváka prakticky až do závěrečných titulků vydechnout.

Scott zde využil početný a pestře namíchaný herecký ansámbl. Ačkoliv si zde všimneme (tehdejší) hollywoodské naděje Joshe Hartnetta, který se ve stejném roce stihnul objevit rovnou v osmi (!) filmech, mimo jiné i v popcornovém blockbusterovém slaďáku Pearl Harbor, a Eric Bana, kterého Hulk a Troja teprve čekaly, nemá Černý jestřáb sestřelen žádného hlavního hrdinu - tím je totiž samotná bitva. Nicméně se zde objevuje řada dalších, známých i méně známých jmen. Předně je tu "Legolas" Orlando Bloom, kterého si Scott vybral později do hlavní role svého historického eposu Království nebeské.

Fotografie z filmu Černý jestřáb sestřelen / Black Hawk DownDále je tu zkušený Tom Sizemore, který měl s válkou také už své zkušenosti ze zmíněného Spielbergova Zachraňte vojína Ryana. Trochu překvapivě tu najdeme i některé britské zástupce a mimochodem i herecké partnery z Trainspottingu, Ewana McGregoraEwena Bremnera a třetího z britů Toma Hardyho, pro kterého to byla vůbec první (a velká) filmová zkušenost. V roli medika se tu objeví i pozdější představitel agenta Grahama z televizního Hannibala Hugh Dancy. A tak bychom mohli s výčtem jmen pokračovat ještě dál.

Co musíme na filmu ještě zmínit a ocenit, je práce se zvukem (Oscar), která kombinuje reál (točilo se v Maroku) a pestrou hudební složku, která obsahuje i některé rockové a jeden hiphopový kousek, které nepřeslechnete (Alice in Chains, Faith No more, House od Pain) a samozřejmě režisérovu oblíbenou Lisu Gerrard, kterou bylo možno zaslechnout již v Gladiátorovi. A pochopitelně, co by byl Scott bez svého dvorního střihače Pietra Scalii (druhý Oscar), který odvedl jako tradičně svoji práci na profesionální úrovni. A při vší úctě k Ronu Howardovi a jeho Čisté duši, Oscar za režii by v tomto roce více slušel právě Scottovi.

Černý jestřáb sestřelen je takřka dokonalým válečným filmem (záznamem), při kterém se i přes jeho délku nudit nebudete, a pokud ano (přeci jen válečná vřava zde také na malou chvíli utichne), tak jen trochu.          

Oficiální trailer filmu Černý jestřáb sestřelen


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY