Trailer na nový film francouzského zázračného dítěte

Vydáno: 05.10.2013 13:00 - | foto: facebook tvůrce

Xavier Dolan natočil "pouhé" čtyři celovečerní filmy, ale přesto je považován za nejvýraznější osobnost frankofonního artu. Upoutávku na jeho čtvrtý počin Tom à la ferme můžete zhlédnout v článku.
Plakát filmu  / Tom à la fermeTom à la ferme z filmografie Xaviera Dolana vyčnívá, protože jde o jeho první adaptaci (divadelní předlohy Michela Marc Boucharda), první snímek neuvedený nejprve v Cannes (premiéra byla v Benátkách, odkud si tvůrce odnesl Cenu kritiky) a první jasně žánrově definovatelný počin (thriller s prvky psychologického dramatu). Kritika se ovšem až na výjimky shoduje na tom, že jde zároveň o jeho nejlepší, protože nejvyzrálejší film, který kreativně pracuje se svými inspiračními vzory (hitchcockovskými thrillery, divadelními hrami Patricie Higsmithové - Cizinci ve vlaku a Talentovaný pan Ripley). A komu se snímek nelíbí, tomu Dolan vzkazuje, ať si zadek políbí.

Tom na farmě, jak by mohl znít doslovný český překlad původního názvu, vypráví o titulním hrdinovi, který se dostaví na pohřeb svého přítele, aby zjistil, že matka o synově homosexualitě nevěděla a bratr se chce postarat o to, aby tomu tak zůstalo. Česká distribuční premiéra - stejně jako ta americká - je zatím v nedohledu, ale zájemci o zhlédnutí si mohou tento měsíc zajet na Festival Du Nouveau Cinema, kde by měl být film promítán. Ostatní se mohou podívat na první zveřejněnou upoutávku.

Fotografie z filmu  / Tom à la fermeAčkoliv je označována jako trailer, jedná se spíše o teaser, ve kterém je představena výchozí situace, kdy Tom přijede na farmu a setká se s matkou svého zesnulého přítele. Precizně je přitom dodržována evropská výstavba upoutávek do tří oddělených částí, které jsou formálně odlišné (půlminutová kubrickovská parafráze, kterou naruší zneklidňující rapidmontáž, následovaná eliptickou procházkou po farmě a završenou lynchovskými výjevy, které jsou epilogem zarámovány jako možný sen). A na rozdíl od klipu, o kterém jsme detailně psali dříve, má trailer anglické titulky.


Oficiální upoutávka k Tom à la ferme.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY