Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Mortal Instruments: Město z kostí

Recenze: Chudokrevná romance Mortal Instruments

Vydáno: 11.09.2013 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Zuzana Hofmanová | foto: facebook tvůrce

Runy, démoni v latexových oblečcích a hudební virtuóz Johann Sebastian Bach - vítejte v zemi za zrcadlem, kde uvidíte i to, o co jste možná ani nestáli, a ještě vám to bude málo. Má smysl dát nové teenage sérii šanci?

Mortal Instruments: Město z kostíRecenzoval/a Zuzana Hofmanová dne 11.09.2013 18:00. Runy, démoni v latexových oblečcích a hudební virtuóz Johann Sebastian Bach - vítejte v zemi za zrcadlem, kde uvidíte i to, o co jste možná ani nestáli, a ještě vám to bude málo. Má smysl dát nové teenage sérii šanci? Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Lily Collins ve filmu Mortal Instruments: Město z kostí / The Mortal Instruments: City of BonesO více či méně zdařilých napodobeninách ságy Twillight a dosud živých Hunger Games bylo napsáno tolik, že další odstavec věnovaný tomuhle tématu by byla jen zbytečná ztráta slov. V rámci zachování fair play a věrni principu presumpce neviny předstírejme, že Mortal Instruments do téhle skupiny nepatří, alespoň do konce naší recenze. Zamlčet se ale rozhodně nedá to, že film je cílen především na věrné čtenáře knižní předlohy. A jak se ukáže, právě ona je pro Haralda Zwarta, režiséra první vlaštovky, daleko větším nepřítelem než všichni démoni dohromady.

Teď ale zpátky na začátek. Hlavní hrdinkou jak knižní předlohy, tak i filmové série je Clary (Lily Collins), obyčejná patnáctiletá holka, která žije se svou mámou (Lena Headey) v Brooklynu, přičemž volný čas tráví se svým nerdovským kamarádem Simonem (Robert Sheehan alias Nathan z Misfits). V mezičase náhodně kreslí záhadné symboly a vidí osoby, které ostatní vidět nemůžou. To ostatně věstí jediné: Clary patří do paralelního světa plného démonů, čarodějnic, upírů, vlkodlaků, víl a jiných stvoření, o kterých už jste ostatně pravděpodobně někde slyšeli. Mimo zombie, které se z neznámých důvodů do barvitého světa autorky Cassandry Clare nedostaly.

Do nové reality patří i Lovci stínů, což je přesně ten typ lidí, před kterými vás Fotografie z filmu Mortal Instruments: Město z kostí / The Mortal Instruments: City of Bonesrodiče varovali, s tím rozdílem, že tihle si cool tetování dělají sami. Spoře odění Lovci stínů chrání svět před démony a tzv. podsvěťany a jak se ukáže, patřila mezi ně i Clařina máma, kterou fyzicky tvární nepřátelé unesou. Na její záchranu je Clary k ruce pobledlý Lovec démonů a taky Institut sídlící v paláci uprostřed New Yorku, který je ale před zraky civilů ukryt. A kromě záchranné mise je v sázce i Pohár smrti, o který jeví zájem padlý Lovec stínů Valentýn.

Mortal Instruments se snaží přijít s novou, o něco temnější image, než je u cílové skupiny zvykem. Půdorysem pro tuhle snahu má být jakási gothic pachuť a agresivní nátura Jonathana Rhys Meyerse, arcizloducha celé ságy. Na odhalení, že tomu tak není, netřeba čekat na scénu, kde za doprovodu Demi Lovato rozkvete flirtem celý skleník, ani na rekonstrukci nového milostného trojúhelníku. S tím by ostatně nebyl problém, kdyby se Mortal Instruments nebraly tak smrtelně vážně. Film podobného ražení by měl být zábava a té je v jedničce poskrovnu.

Když už se nějaký ten vtip opravdu naskytne, je to většinou proto, aby připomněl, že on se k podobným cukrkandlovým Jamie Campbell Bower, Lily Collins ve filmu Mortal Instruments: Město z kostí / The Mortal Instruments: City of Boneslahůdkám nehlásí („Takže teď bys měl asi začít trhat svoje tričko na proužky, abys mi mohl obvázat ránu, ne?"). Přitom hned v závěsu se s kamennou tváří servírují neuvěřitelné skvosty. Jedním za všechny je třeba fakt, že takový Johann Sebastian Bach byl kromě své hudební kariéry i Lovec stínů, což mají dokazovat důmyslná tetování, která ostatně mapují i jeho portréty.

Největší zločin má ale na triku režisér filmu. Harald Zwart, který si může na vrub připsat Růžového pantera 2 či Karate Kida, nasadil Mortal Instruments přímo smrtelnou stopáž. Ta přesahuje víc jak dvě hodiny a co hůř, tvůrce většinu času nevěděl, co si s ní počít. Výsledek je unavující a zároveň značně matoucí. Už tak složitý a překombinovaný děj zdržuje nesmyslnými odbočkami, ve kterých musí nutně ukázat hejno upírů nebo svíjejícího se démona. Všechny volné a nedotažené konce ho ale brzy doženou, protože to, co možná funguje na papíře, je na plátně jen nesrozumitelný mišmaš. Vizuálně si ale režisér naštěstí zas tak špatně nevede.

 Průměrných hodnot dosahuje i Jonathan Rhys Meyers ve filmu Mortal Instruments: Město z kostí / The Mortal Instruments: City of Bonesherecké obsazení, které rozhodně neurazí, nijak extrémně ale na druhou stranu nenadchne. Postav je k dispozici totiž dostatek, opravdovou záhadou tak je tedy skutečnost, jak málo jich nezasvěcený divák opravdu pozná. Kromě vytyčeného trojúhelníku je totiž vcelku jedno, jestli jedna z vedlejších postav skutečně umírá, nebo ne, protože o nějaké oblibě tu zatím řeč být nemůže.  

I teenage podívaná se přeci dá udělat originálně a s vtipem. Mortal Instruments na to ale šly obráceně. A nepřišly s málem. Mají démony, čaroděje, kouzelné hůlky, runy, hvězdné brány i upíry, přesto jsou tak trochu bez krve. Protože s překombinovaným příběhem bez špetky invence a dlouhou stopáží k originalitě cesta nevede. Pro fanoušky možná uspokojující, pro ostatní bohužel pouhý prefabrikát.

Oficiální trailer k filmu Mortal Instruments: Město z kostí


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Nevím jak vy, ale já na tom filmu byla a byl ú (Nikol, 13.09.2013 14:29) Reagovat

    Nevím jak vy, ale já na tom filmu byla a byl úžasný. Nic snad ani lepšího jsem nikdy neviděla a vy je tady urážíte.
    Je to fantastický film. A já nedovolím abyste ho ničili svými názory, jen proto, že se vám nelíbí. To je vaše chyba. Nepište o něčem, co neznáte.

  • Ten film je užasný! Klidně bych na něho šla z... (Market, 15.09.2013 10:31) Reagovat

    Ten film je užasný! Klidně bych na něho šla znovu. :))
    Doufám že natočí i ostatní knihy.

  • Slátanina (Anna, 22.09.2013 03:04) Reagovat

    Film je vlastně hodně fantasy pohádka...najdete tam něco z Harryho Pottera, Avatara, Twilight, něco z filmu Blade a mnoha dalších :)))) je to takové fantasy Scary movie :D ale docela jsme se u toho pobavili a zasmáli...film by měl být označen "pouze do 18 let" :D

  • JÁ teda nevim co proti tomu máte :) mě se to do... (LuCya, 13.02.2014 23:59) Reagovat

    JÁ teda nevim co proti tomu máte :) mě se to docela líbilo sice to vykrádalo všechny možný filmy ale nějáký kouzlo to mělo a to mi neni 15 že bych z toho byla něják vlhká :)

  • Ten film je úžasný, nechápu proč ho tady tak ... (Anonym, 26.02.2014 00:05) Reagovat

    Ten film je úžasný, nechápu proč ho tady tak hatíte. To že se nelíbí vám, neznamená, že se nelíbí nikomu. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Rudá Sonja se začala natáčet (24.08.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Jesse Plemon v thrilleru Kapky (17.02.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vyšinutý pan Pip nosí železnou masku a navštěvuje mravenčí polepšovnu (12.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nedotknutý Tolkien volá rod a zírá na kozy (13.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: vražedný reunion matky a dcery v Gunpowder Milkshake (25.05.2021 15:06 v Novinky | Trailery)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- V prosinci na streamovacích službách: Nový Fincher nebo Meryl Streep (06.12.2020 10:30 v Radar)
- TV tipy: Percy Jackson a Bajaja jsou zlo s lidskou tváří a vědí, že koně se také střílejí (13.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fincherův Mank v prvním úplném traileru (21.10.2020 16:25 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Loganovi parťáci hrají s Alexanderem Velikým na babu a hledají tři billboardy kousek za Ebbingem (09.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fincherův Mank na prvních fotkách (06.09.2020 19:06 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Madam služebná Lara Croft podstupuje vražednou léčbu (24.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Lily Collins v thrilleru Inheritance (19.03.2020 18:53 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Král Artuš se ocitá za zrcadlem, kde hledá purpurový vrch (14.02.2020 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu