Atilla Marcel: trailer na nový film režiséra Iluzionisty

Vydáno: 04.09.2013 13:18 - | foto: facebook tvůrce

Sylvain Chomet je podepsaný pod jedněmi z nejlepších animovaných filmů 21. století - Triem z Belville a Iluzionistou. Jeho nový snímek se představuje v první upoutávce.
Fotografie z filmu Iluzionista / L'illusionnisteChometův třetí celovečerní - a první hraný, nikoliv animovaný! - počin Attila Marcel si tento týden odbude premiéru na torontském filmovém festivalu. K této příležitosti byla zveřejněna první oficiální upoutávka. Jelikož je pouze ve francouzském jazyce (bez jakýchkoliv titulků), shrňme si, o co má jít: nemluvný Paul je vychováván dvěma tetami, která nechtějí nic jiného, než aby vyhrál soutěž ve hře na piano. Svou úlohu sehraje i sousedka Madame Proustová, která mu nabídne magický lektvar, jenž uvolní hrdinovy potlačené vzpomínky z dětství.

Z traileru je patrné, že Chomet s přechodem z animovaného na hraný film nepřišel o svou poetiku, která se zakládá na poctě nemluvné kinematografii a na humoru nadsazujícím určité kulturní i národní stereotypy. Paul, kterého hraje Guillaume Gouix, je stylizován do podoby Bustera Keatona, hvězdy grotesek. Okázalý styl vedl některé k přirovnání k rukopisu Wese Andersona (nejspíš díky citu pro vycentrované kompozice) či Michela Gondryho (nejspíš pro ony surreálné pasáže). Výrazná barevná paleta, způsob svícení i snímání odlišující současné a vzpomínkové pasáže i dominance celků nezapře Chometovu minulost režiséra animovaných děl.

I pokud neumíte francouzsky, na trailer se (jako tradičně v článku pod textem) podívejte. Zápletka sice připomíná Trio z Bellville, akorát byla babička vyměněna za dvě tety a cyklo-závodění za hru na piáno, ale styl je stále stejně opojný. A z prvních názorů se dá vyčíst, že nepůjde jenom o styl, ale - jako u Iluzionisty, který vycházel z nerealizovaného scénáře Jacquese Tatiho - i o téma ulpívání času

Originální trailer filmu Atilla Marcel


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY