Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
U konce světa

Recenze: U konce světa – vymazlený závěr zmrzlinové trilogie

Vydáno: 04.09.2013 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Zuzana Hofmanová | foto: facebook tvůrce

Všechno dobré jednou končí, a tak je potřeba udělat chmelovou tečku i za trojdílnou spoluprací Edgara Wrigta, Simona Pegga a Nicka Frosta. Chybět nebude vtip, UFO ani lingvistické okénko pro českého diváka. A Cornetto.

U Konce světaRecenzoval/a Zuzana Hofmanová dne 04.09.2013 16:00. Všechno dobré jednou končí, a tak je potřeba udělat chmelovou tečku i za trojdílnou spoluprací Edgara Wrigta, Simona Pegga a Nicka Frosta. Chybět nebude vtip, UFO ani lingvistické okénko pro českého diváka. A Cornetto. Hodnocení: 4.5

U Konce světa

The World's End
Komedie / Sci-Fi / Akční
Velká Británie, 2013 , 109 min.

Režie: Edgar Wright
Scénář: Simon Pegg, Edgar Wright
Kamera: Bill Pope
Herci: Thomas Law, Zachary Bailess, Jasper Levine, James Tarpey, Luke Bromley, Sophie Evans, Samantha White, Rose Reynolds, Richard Hadfield, Flora Slorach, Francesca Reidie, Charlotte Reidie, Pierce Brosnan, David Bradley, Michael Smiley

Česká premiéra: 24.10.2013

U Konce světa hodnocení na Kinobox.cz: 72.51 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šest let stojí mezi druhým a třetím dílem Wrightovy volné trilogie, kterou překvapivě spojuje víc než jen zmrzlinový kornout. Paralelně k příchutím jednotlivých Cornetto i žánr opět doznal další změny. Po zombie Soumraku mrtvých a policejní Jednotce příliš rychlého nasazení přichází sci-fi Na konci světa. A kde jinde ukončit celou trilogii a lidské plémě zároveň než v restauračním zařízení. Premiéra v tuzemských kinech byla z nevysvětlitelných důvodů na poslední chvíli zrušena, i tak si U Konce světa českého diváka našlo, a to na letošním Fresh Film Festu.

Fotografie z filmu Na konci světa / The World's EndU Konce světa je samozřejmě svébytný film, bylo by ale nefér zamlčet ony paralely mezi posledním přípitkem a jeho staršími sourozenci. Třetí celovečerní spolupráce trojice Wright-Pegg-Frost má totiž o něco temnější a zralejší podtón než předchozí dva přírůstky. Ústřední pětice se přehoupla přes kritických čtyřicet a hned čtyři netradiční hrdinové mají anglický domek, výnosné zaměstnaní a alespoň jednu (bývalou) manželku. A ten pátý je Gary King (Simon Pegg). Zcela nemetaforicky ve stejném kabátě jako Gary z raných devadesátých let jezdí v tomtéž autě s tou samou nahrávkou a úplně stejnou měrou nezodpovědnosti jako před dvaceti lety. A cíl má jediný: v rodném městě dokončit slavný pijácký maratón, který se svými spolužáky načal právě před dvěma dekádami.

Jenže s abstinujícími a na oko dospělými spolužáky už to taková sranda není, a tak se na scénu dostává kýžený sci-fi prvek: aristokratičtí návštěvníci s modrou krví. Gary udělá to, pro co by se rozhodl každý rozumný dospělý: dál pokračuje ve svém ambiciózním maratónu, jehož závěr má nastat v putice Na konci světa. A dostat se tam hodlá i přes světélkující tělo Pierce Brosnana. Sledovat pokřivenou verzi Petra Pana ještě nikdy nebyla taková zábava.

Rosamund Pike ve filmu Na konci světa / The World's EndOproti předchozím dvěma filmům se hlavně dvojčlenný herecký tým Pegg-Frost rozrostl o další tři členy. Na hon za mládím se vydává ambiciózní Oliver (Martin Freeman, který se v drobných rolích objevil zatím v každém snímku), věčně šikanovaný Peter (Eddie Marsan) a taky  Steven (Paddy Considine), který se s Garym přetahuje o flirt ze střední jménem Sam (Rosamund Pike). Ostřílená britská topka je výborná ve vzájemném špičkování, jinak ji člověk pozná spíš povrchně. Protože když jde do tuhého, prim hrají zase jen dva mušketýři, kteří už od jedničky stvrzují, že leitmotivem celé trilogie není jen britská zmrzlina, ale hlavně netradiční bromance. A v případě potemnělé trojky to platí dvojnásob. Wrightovy se povedl udržet balanc mezi komedií a dramatem na výbornou, a tak je tečka za trilogií i překvapivě dobrou sondou do hlavy jednoho destruktivního alkoholika, co odmítá dospět.

Když už jsme u hlav, Wright je samé překvapení, i co se akčních scén týče. První střet s umělou inteligencí, který proběhne netradičně mezi pisoáry, je na komedii až kacířsky dobrý a člověk hned lituje, že se takové kvalitě neučí některé akčňáky. A i když se Wright střihem trochu zklidnil, pořád dokáže svůj um vtipně prodat. Příkladem za všechny jsou čtyři svižně čepovaná piva a jedna zbabělá sodovka, která se stane jakýmsi neoficiálním prologem každé návštěvy pubu.

Fotografie z filmu Na konci světa / The World's EndU Konce světa funguje z velké části jako rozloučení. To je ostatně cítit z šikovné recyklace dávno viděného, ať už jde o tradiční disciplíny jako je skok o plot nebo tisíckrát zmíněné Cornetto. S láskou psaný scénář si pohrává jak s odkazy na předchozí dva filmy, tak i na jiné skvosty – od Matrixu po Casablancu. Opakované sledování přímo vybízí ke hře na odhalování všech poschovávaných hříček, ať už jde o význam skrytý za názvy navštívených hospod nebo známé tváře z prvních dvou filmů.  

Udržet takhle nabitý mix žánrů a perliček ve scénáři je přímo nadlidský výkon, a tak je hned snazší nějaké to uklouznutí odpustit. Ve Wrightově případě je to do absurdity vybičovaný epilog, kterým vypadá tak trochu na sílu. Lehce monotónně zase působí druhá polovina Peggovy výpravy po pivnicích, kde se Wright trochu zacyklí a prakticky nepřinese nic nového. Hluchá místa ale opět zachraňuje brilantní scénář, který dokáže i nevhodně načasovanou debatu o správné terminologii pro roboty povznést ve filozofický zážitek.

Simon Pegg ve filmu Na konci světa / The World's EndDvakrát se ze stejné pípy nenapiješ. To si alespoň ověřil Gary King a platí to zřejmě i pro cornettovou trilogii. Podtón třetí části se trochu změnil a chvílemi postrádal neúmyslnou lehkost a nenucenost prvních dvou částí. Ostatně oněch dvanáct pivních svatostánků neodkazuje k ničemu jinému než dvanáctibodovému programu v boji proti závislosti. Pořád je ale komedií psanou s neuvěřitelnou pečlivostí a velkým Wrightovým (potažmo Peggovým) triumfem, který zas a znova dokazuje jeho lásku k řemeslu. A jestli se Gary nedokázal vrátit zpátky v čase, pak alespoň výborný soundtrack ano.   

Oficiální trailer k filmu Na konci světa

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Drama Premiantka se úporně snaží tvářit chytřeji, než ve skutečnosti je (03.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Tajná invaze (03.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Blíženec našel deníček moderního fotra, v němž je ukryto alibi na klíč (18.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Black Panther: Wakanda nechť žije reaguje na úmrtí hlavního hrdiny (14.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Black Panther je obětí Michaela Kocába (09.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Filmový Black Adam představuje nové postavy z komiksového světa DC (24.10.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Obžalovaný Black Adam za vším hledá ženu (19.10.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Black Panther: Wakanda nechť žije (03.10.2022 16:19 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu