Box office: Exorcismus je pořád ještě in

Vydáno: 29.08.2010 21:15 - Eduard Spáčil | foto: 2010 Lionsgate

Nikdy nepodceňuj komerční potenciál laciných hororů, to by klidně mohlo být heslo tohoto víkendu. V amerických kinech bylo i navzdory okurkové sezoně končícího léta docela rušno. Včetně vrcholu, kam se prokradli Takers.
Článek je založen na odhadech zisků podle hollywoodských studií a bude aktualizován po zveřejnění potvrzených čísel v pondělí večer.
O Elim Rothovi si můžeme myslet leccos (třeba že bez kamarádění s Tarantinem by po něm pes neštěkl), ale jako producent novinky The Last Exorcism se trefil do černého. Pseudodokumentární styl takových pecek, jakými byly Záhada Blair Witch nebo Paranormal Activity, pořád táhne diváky lačné po mrazení v zádech. I s rozpočtem relativně směšných 1,8 milionu dolarů (za což byste ale u nás mohli natočit celovečerák do kin) vydělal jen za první víkend 21 milionů. To určitě potěšilo i tvůrce dvojky Paranormal Acitivity, která se chystá do kin už v říjnu. Kritici byli taky relativně spokojeni (na horor pěkných 71 % pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes), otázkou zůstává tedy jen to, jestli se v našich kinech dočkáme. Debutuje na druhé příčce.
Ještě lépe dopadla další novinka, která rovněž překvapila vyšší než očekávanou návštěvností. Zlodějina Takers si odnesla ještě o sto padesát tisíc dolarů víc a dosáhla tak na absolutní vrchol, ale mizerné kritiky naznačují, že nás nejspíš další klasika typu Nelítostný souboj nečeká. Speciální prodloužená edice Avatara, která je na jedenáctce, sice nestrhla další modré šílenství (což se ani nečekalo), přesto se díky čtyřem milionům z toho víkendu americké tržby přehouply přes šílených 750 milionů. Fanoušci si teď budou muset koupit film na blu-rayi či DVD znovu, o což nejspíš šlo především. Já to ale Jimovi stejně přeji, i když delší verze nejspíš nebude mít takový smysl jako prodloužená Propast, Terminátor 2 nebo zejména (druzí) Vetřelci. Mimochodem, tato o devět minut bohatší verze u nás v kinech podle všeho nepůjde, ale v listopadu už nás čeká DVD / BD s verzí delší o minut šestnáct.
Stalloneho Expendables: Postradatelní se k mé radosti ukázali pro diváky spíše nepostradatelní, takže stovka nakonec přece jen s nejvyšší pravděpodobností padne. Ve dvojce čekám znovu Lundgrena a navrch Van Dammea, Seagala a Norrise! Klukům by už mohlo dojít, že tenhle projekt jim kariéru (i kdyby nějakou měli) opravdu nepokazí. Mimochodem velký Sly už i twitteruje.
Překvapením minulého týdne pro mě bylo oznámení o natáčení pokračování třídimenzionálních piraní. Ajův horor Piranha 3D měl sice slušné kritiky, po druhém víkendu má ale na kontě stejně jen necelých 20 milionů dolarů (i když při skromném rozpočtu 24 milionů). Na druhou stranu je dost možné, že o piraně je teď mimořádný zájem na videotrhu. Kdo ví. Když můžou vznikat zvrhlosti typu Titanic II, ale to už jsem někde jinde.
Příští týden nás vedle nájemného vraha George Clooneyho v Corbijnově druhém celovečeráku Američan čeká hlavně Rodriguezův grindhousový akčňák Machete. Spoustu lidí (a u nás obzvlášť) sice už původní dvojprogram kamarádů do deště Roberta a Quentina nechal chladnými, falešný trailer o mstiteli s mačetou si o natočení celovečeráku vyloženě říkal. Příjemné těšení se změnilo v nedočkavé počítání dní do premiéry díky nedávno uvedenému necenzurovanému traileru, kde se dějí věci, které mi v kinech prostě chybějí (a nemyslím tím jen odhalené hrudníky krasavic a bunjee jumping na padouchových střevech). Jo a taky tam hraje kromě Treja taky De Niro a Seagal, což beztak dobře víte. U nás film startuje bohužel až v půlce října. To je tak, když se na něco moc těšíte.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 27. 8.
  1. Takers 21,5 mil. (novinka)
  2. The Last Exorcism 21,4 mil. (novinka)
  3. Expendables: Postradatelní 9,5 mil.
  4. Jíst, meditovat, milovat 6,8 mil.
  5. Benga v záloze 6,3 mil.
  6. Vampires Suck 5,2 mil.
  7. Počátek 4,9 mil.
  8. Kouzelná chůva a Velký třesk 4,7 mil.
  9. The Switch 4,6 mil.
  10. Piranha 3D 4,3 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY