Soundtrack: Metalový Pacific Rim

Vydáno: 16.07.2013 14:00 - Alžběta Fridrichová | foto: Warner Bros.

Megalomanská podívaná Guillerma del Tora konečně atakovala světová i tuzemská kina. Jak se s fantaskním akčňákem popral Ramin Djawadi, který motiv gigantických robotických stvoření zpracoval už v Iron Manovi?
Ramin Djawadi v posledních letech stoupá k výšinám. Přes svůj ve skladatelské branži relativně nízký věk si stihl urvat už pěknou řádku skvělých projektů, z nichž některé mu přinesly celosvětovou popularitu. Zmínit můžeme třeba televizní série Útěk z vězeníHra o trůny nebo blockbustery Iron Man či Souboj titánů.

Fotografie z filmu Pacific Rim - Útok na Zemi / Pacific RimRodák z německého Duisburgu dostal po promoci na Berklee College of Music nabídku, která se neodmítá. Další původem německý skladatel Hans Zimmer ho přizval do své Remote Control Productions v Los Angeles, a Djawadi tak najednou držel v ruce lístek do Hollywoodu. Proslavil se však zejména hudbou pro seriály, postupně dostává ale stále větší nabídky, čehož je důkazem právě Pacific Rim - Útok na Zemi Guillerma del Tora.

Djawadi pojal soundtrack podle svého. Z orchestru vynechal dřevěné dechy s výjimkou sóla na flétnu, naopak přidal spoustu elektrických rifů, které pro soundtrack zahrál bývalý kytarista Rage Against The Machine Tom Morello. OSTčko se i přes výrazně tvrdší ladění neobešlo ani bez hlubokých mužských chórů a lehce exotický ráz dodávají čínské dvoustrunné housle Erhu. Ačkoliv to může znít jako celkem stereotypní ansábl, Djawadi napsal pro film hned několik nových témat, která soundtrack výrazně oživují.

První - a to stěžejní - rozbalí hned v úvodu Pacific Rim Tom Morello na elektriku, kterou vzápětí doplní smyčcová sekce. Tento motiv Djawadi pro jeho návykovost naštěstí neopouští po prvním tracku, ale rozvíjí ho v Gipsy Danger, nebo ho zjemnělé představí v Canceling The Apocalypse. Jeho základní rytmickou linku zachová v Kaiju Groupie a Call Me Newt.

Ramin Djawadi - Pacific Rim

Soundtrack nabízí dva hřmící motivy. Jeden z nich naplno zaznívá v tracích To Fight Monsters, To Create Monsters a ještě hlasitěji ve Striker Eureka s důrazem na hloubku žesťů a proměnlivé housle, které na jednu stranu udávají konstantní tempo, ale vzápětí jednotný zvuk tříští v nepřehlednou smršť. Druhé a o poznání melodičtější téma se rozvine v Deep Beneath The Pacific, s nímž pak Djawadi přitvrdí v Category 5, kde konečně dojde i na grandiózní mužský chór.

Fotografie z filmu Pacific Rim - Útok na Zemi / Pacific RimJediná jemnější pasáž přichází až se skladbou Mako, kde tesknou atmosféru dokreslí hlas americké zpěvačky Priscilly Ahn. Mohutné orchestrální podoby se toto téma dočká v tracku We Need a New Weapon, který na konci skýtá grandiózní crescendo.

Djawadi odvedl na Pacific Rim - Útok na Zemi dobrou práci. Na první poslech se neubráníte myšlence, že snad posloucháte Iron Man OST nebo že Djawadi pouze přitvrdil některé melodie z Avengers. Teprve po čase vyplave na hladinu množství jedinečných témat, jichž se nakonec nebudete moct jen tak nabažit. Ramin Djawadi ušel od Iron Mana velký kus cesty a nezbývá než netrpělivě očekávat, kam jeho kroky povedou dál.

Album: Ramin Djawadi – Pacific Rim OST
Celkový čas: 57:23
Skladby: Pacific Rim (feat. Tom Morello) // Gipsy Danger // Canceling The Apocalypse // Just A Memory // 2500 Tons Of Awesome // The Shatterdome // Mako (feat. Priscilla Ahn) // Call Me Newt // Jaeger Tech (feat. Tom Morello) // To Fight Monsters, We Created Monsters // Better Than New // We Are The Resistance // Double Event // Striker Eureka // Physical Compatibility // Category 5 // Pentecost // Go Big Or Go Extinct (feat. Tom Morello) // Hannibal Chau // For My Family // No Pulse (feat. Tom Morello) //  Kaiju Groupie // Deep Beneath The Pacific // The Breach // We Need A New Weapon.
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY