Nový ročník Projektu 100 nabídne sedm filmů

Vydáno: 05.12.2010 15:24 - Jana Bébarová | foto: Facebook tvůrce

Tradiční přehlídka proběhne již po sedmnácté
Ita Rina a Olaf Fjord ve filmu ErotikonZačátkem ledna příštího roku opět odstartuje putovní přehlídka Projekt 100, kterou již po sedmnácté pořádá Asociace českých filmových klubů. V rámci Projektu 100 uvede celkem sedm snímků. Kromě klasických děl kinematografie představí i výběr nejnovějších filmů uznávaných tvůrců.
Zásadním dílem filmové historie, které dramaturgové přehlídky vybrali mezi sedmičku snímků, je významný počin české němé éry Erotikon uznávaného režiséra Gustava Machatého z roku 1929. Klasický film o spalující touze a vášni bude uváděn v novém hudebním zpracování skupiny FORMA, které naváže na předchozí verze Zeno Košťála (1933) a Jana Klusáka (1995) a v rekonstruované verzi připomene Machatého 110. výročí narození. Melancholická komedie francouzského komika Pierra Étaixe Velká láska (Pierre Étaix, 1969), na jehož scénáři spolupracoval známý scénárista a spisovatel Jean-Claude Carrière, bude uváděn společně s krátkým anekdotickým snímkem Všechno nejlepší, za nějž Étaix získal v roce 1963 Oscara.
Projekt 100 dále představí poslední dokončený film legendy polské kinematografie Andrzeje Wajdy Puškvorec, černohumornou tragikomedii Druhá strana mince nadějného polského debutanta Boryse Lankosze, nejnovější snímek oblíbeného islandského režiséra Dagura Káriho, nostalgickou tragikomedii v hlavní roli s Brianem Coxem Dobré srdce a intimní studii Další rok režiséra Mika Leigha.
Organizátoři rovněž připravují samostatné webové stránky věnované této filmové akci, které by měly být spuštěny během příštích týdnů. O jejich výtvarnou podobu, stejně jako o celý vizuál akce se i letos stará Bohdan Kofila Heblík.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY