Festivalové ozvěny: 48. týden

Vydáno: 28.11.2012 20:00 - Jana Bébarová | foto: Radek Brousil & Marius Corradini / Mezipatra

Z Mezipater vzešel vítězně americký autobiografický nezávislák Iry Sachse o homosexuální lásce Neodcházej. Diváckou cenu získala road movie o dvou zamilovaných důchodkyních Místy oblačno.
MEZIPATRA
Tragikomedie Místy oblačno o dvou zamilovaných důchodkyních a jejich cestě za svatbou do Kanady získala cenu diváků na 13. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který minulý týden vyvrcholil v Brně. V těsném závěsu za touto road movie Thoma Fitzgeralda zůstalo intimní drama o homosexuální lásce Za zdmi debutujícího Belgičana Davida Lamberta.
Mezi největší divácké hity letošního ročníku rovněž patřil film Laurence Anyways mladého Kanaďana Xaviera Dolana zachycující desetiletý vztah transexuála Laurence a jeho přítelkyně Fred a americký nezávislák Neodcházej v režii Iry Sachse o bouřlivém vztahu mladého idealistického filmaře a newyorského právníka. Druhý jmenovaný na 13. Mezipatrech získal cenu za nejlepší film.
Na naturalistickém, silně autobiografickém snímku Neodcházej porota ocenila "decentní použití filmové řeči a uvěřitelné herecké výkony hlavních představitelů, jejichž postavami zmítá bouřlivý osmiletý vztah plný vzletů a pádů." Sachsův snímek se mimochodem minulý týden objevil ve výběru nejlepších filmů uplynulého roku podle respektovaného francouzského časopisu Cahiers du Cinema.
"Je to takový druhý Víkend (vítěz Divácké ceny z loňského roku), čili miláček publika i kritiky. Reprezentuje novou vlnu naturalismu v gay filmu, nevyhýbá se palčivým tématům a zobrazuje gay vztahy takové, jaké jsou. Ira Sachs navíc Mezipatrům poslal velmi osobní videovzkaz," komentoval vítězný film ředitel festivalu Aleš Rumpel.
"Před filmy v hlavní soutěži klobouk dolů. Každý byl jiný, každý byl mimořádně zdařilý. Nakonec jsme se rozhodli ocenit Neodcházej. Nejedná se sice o nic šokujícího či objevného, klasická filmová řeč tu ale je hlavním triumfem, komentoval člen hlavní poroty a držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther. V porotě s ním ještě zasedla filmová kritička Cerise Howard a režisér Kaveh Daneshmand.
Porota dále udělila Zvláštní uznání dánsko-švédskékmu experimentálnímu dokumentu o chápání identity v androgynním těle Hlemýžďky, který podle Thera "inovativně boří hranice žánrů, maže rozdíl mezi filmem a videoartem."
Cenu za nejlepší krátký film si od tříčlenné studentské poroty vysloužil srbsko-německý film Dont brejk maj Turbofolk hart, protože je dle ní "hravý, i když vykresluje nesnášenlivost, jež trestá jednotlivce za jakékoli svobodné rozhodnutí vzpírající se tradicím." Zvláštní uznání studenti udělili filmu Tsuyako.
Na letošní Mezipatra, jejichž tématem byla "Moc, manipulace, šílenství", v Praze a Brně zavítalo přes deset tisíc diváků.
Více informací o oceněných titulech najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY